Košarka

Vukovi opet grizu, Alkari pogađaju u sri(je)du

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 28.04.2011.
Vukovi opet grizu, Alkari pogađaju u sri(je)du
Foto: Bruno Karadža

Sve ono što su izgubili u prva dva kola, košarkaši Cibone zadarskim klubovima vratili su na početku druge runde. Cedevita i Zagreb očekivano su se lako obračunali s autsajderima, a iznenađujuće laku pobjedu na Gripama proslavio je Alkar...

"Alkar Ante Delaš u sriduuu"! Srijeda na Gripama sinjskim Alkarima bila je prava srida. Od prve do posljednje minute Sinjani su dominirali protiv posve indisponiranih Splićana, koje je očito "pojelo" non-stop igranje, nezaliječene ozljede i bolesti ključnih igrača i limit igračke kvalite. Alkari su slavili i na parketu i na tribinama, trijumf čist kao suza, a Splićane su dobili baš njihovim najjačim oružjem - agresivnošću i borbenošću.

sportnetov najbolji igrač lige za prvaka - trenutni poredak

1. Marko Car (Zadar) - 19
2. Alexander Renfroe (Zagreb CO) - 16
3. Bojan Bogdanović (Cibona) - 13
4. Bracey Wright (Cedevita) - 12
5. Josip Sobin (Split), Marijan Čakarun (Borik Puntamika) - 9
6. Luka Žorić (Zagreb CO), Ante Delaš (Alkar) - 8
7. Andrija Žižić (Cedevita) - 7
8. Krunoslav Simon (Zagreb CO) - 6
9. Jure Škifić (Borik Puntamika), Srđan Subotić (Split) - 5
10. Damjan Rudež (Cedevita) - 4
11. Mario Kasun (Zagreb CO) - 3
12. Ivan Mimica (Split), Marino Baždarić (Cedevita), Robert Lež (Zabok), Ive Ivanov (Zadar) - 2
13. Josip Blajić (Alkar), Toni Katić (Split), Ante Grgurević (Split) - 1

Cedevita i Zagreb odradili su kvalitetan "trening" protiv Zaboka i Borik Puntamike, bez prevelike potrošnje ubilježivši očekivane bodove. Bila je to idealna prigoda za "raspucavanje" američkih pojačanja, pa su Bracey Wright i Alexander Renfroe zaradili nove bodove na Sportnetovoj ljestvici najboljih.

Utakmica kola

Cibona - Zadar 0-0. Ili ako baš hoćete 1-1. "Vukovi" opet grizu, pa su na zadarskih -46 na otvaranju lige uzvratili s +47 na početku druge runde. Josip Vranković očito je uspio posložiti neke razbacane kockice i u kratko vrijeme od "jadne Cibone" stvoriti "opasnu Cibonu". Barem za naše ligaške uvjete.

Zagrepčani su Višnjik potopili uraganskim početkom, a bez obzira na svu košarkašku ljepotu i preokrete, nitko nije vjerovao da će se išta osim uvjerljivog poraza dogoditi u Krešinom domu nakon što su Cibosi otvorili utakmicu vodstvom 30:7. Bogdanović, Vrbanc i Vragović bili su glavni "detonatori" uvjerljivog Ciboninog trijumfa protiv "pet i pol" Zadrana, koji bi mogao sve češće plaćati danak takvom nemilosrdnom trošenju glavnih igrača svaka tri dana.

Igrač kola

Bojan Bogdanović iz kola u kolo diže razinu svoje izvedbe i polako se, ali sigurno, uspinje na našoj ljestvici najboljih igrača Lige za prvaka. U derbiju 9. kola Bogdanović je bio prvo ime susreta i s 20 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 3 osvojene lopte po prvi put zaslužio naslov najboljeg igrača kola.

Petorka kola

Ante Delaš (Alkar) - 13 poena, 8 skokova, 5 asistencija, 4 osvojene lopte (4)

Alexander Renfroe (Zagreb CO) - 21 poen, 6 asistencija, 3 skoka (3)

Bojan Bogdanović (Cibona) - 20 poena, 5 skokova, 4 asistencije, 3 osvojene lopte (5)

Bracey Wright (Cedevita) - 23 poena, 6 skokova (2)

Ive Ivanov (Zadar) - 18 poena, 13 skokova (1)

Zanimljivost kola

Iako nije teoretski, ali praktično, ili ako baš hoćete - psihološki - ovo je kolo riješilo pitanje četvrtog sudionika doigravanja. Iako su se četvrtom mjestu nadali i Splićani i Sinjani i "mali" Zadrani, Cibona je dominantnom predstavom u Višnjiku, a prije toga i protiv Borik Puntamike u Zagrebu, naznačila da je igračka kriza iza nje i da će u doigravanje ipak i ove godine ići "regionalna četvorka".

U ovom kolu dogodio se po jedan "raspad sustava" u praktično sve četiri utakmice. Cedevita, Zagreb, Cibona i Alkar svoje su protivnike u prosjeku pobijedili s čak 26,5 poena razlike. Dok se od Zaboka i Borik Puntamike nije mnogo ni očekivalo na gostovanjima u Zagrebu, Zadar i Split svojim su navijačima priuštili neugodna domaća razočaranja.

Zanimljivo je da je ustoličenjem Ivice Burića na mjesto prvog trenera Zagreba, samo posljednjeplasirani Zabok ostao s trenerom bez "dalmatinskih gena". Splitski treneri za kormilom su tri kluba Lige za prvaka (Zagreb CO, Cibona, Split), "zadarska pamet" vodi Zadar i Borik Puntamiku, Šibenik ima svog predstavnika u Cedeviti, a Sinj u Alkaru.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.04.2011. u 18:15
    "Alkar Ante Delaš u sriduuu" hehe ovo nisam čua od kad je zadnji put neko iz Sinja napravia nešto zanimljivo. Ajde možete vi i bolje. Ali neka, bravo za Alkare i šteta što nisu skinuli koji veći skalp do sada. A pobjeda Cibone nije nikakav rezultat Joke i njihovih junaka nego standardno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2011. u 17:59
    Ako nista 4. mjesto su zasluzili Maligani, tj. Alkarsko srce!
    Obrisan korisnik