Nogomet

A moglo je to biti još samo jedno kolo

Piše:Borna Rupnik • nedjelja, 08.05.2011.
A moglo je to biti još samo jedno kolo
Foto: FaH

180 minuta prije kraja domaćih nogoloptačkih scena ima se o čemu pričati. Kako na vrhu, tako i na dnu poretka, a u zadnja se dva dana imalo i što za vidjeti...

Moglo je to biti još samo jedno kolo hrvatskog nogometnog prvenstva, u kojemu je većina rezultatskih dvojbi oko titule i europskih pozicija ionako već riješena, gužva je tek pri dnu tablice, oko posljednjih mjesta koja vode u drugu ligu. Pred Dinamom je bio rutinski zadatak protiv Intera, pred Hajdukom gostovanje kod fenjeraša...

...da bi već u petak navečer Dinamo ostao s tri nova boda na kontu, ali bez trenera Vahida Halilhodžića, Hajduk s dodatnom razinom crvene boje u licu te javnom porukom trenera o igračkoj odgovornosti za sramotu, pa je tako sjajnih, atraktivnih i pogocima bogatih 90 minuta u Varaždinu, uz pobjednički debi Vlade Bilića na klupi Osijeka postalo tek treća priča te prve večeri 28. kola.

Druge, one subotnje večeri, Split je zaokružio svoj četverogodišnji put iz četvrte lige u europska natjecanja, dok se Igor Pamić vratio u Karlovac i sa svojim žuto-zelenima iz Pule u zadnji čas izborio jedan bod u samoj završnici dvoboja. S igračem manje na terenu još iz prvog dijela.

S druge strane svoje nekadašnje momčadi našao se i Roy Ferenčina, čijem je Slaven Belupu Lokomotiva postigla čak dva gola, više nego u zadnjih šest utakmica zajedno. Bio je to ujedno prvi ovosezonski remi Lokomotive u kojem su padali golovi, na čemu Kruno Jurčić može temeljiti dio optimizma uoči kraja prvenstva.

Za status quo u borbi za opstanak pobrinuli su se Šibenik i Zagreb, uzevši samo bod u Rijeci i Vinkovcima, u susretima u kojima su uspjeli prokockati i dobre predstave i rezultatske prednosti. Rijeka je nadoknadila gol zaostatka, Cibalia čak dva. Oproste li se u Kranjčevićevoj ili na Šubićevcu od prvoligaškog društva, 28. kolo moglo bi ih proganjati u nekim nemirnim noćima.

Igrač kola

U kolu s čak 26 golova, odnosno više od tri po utakmici, jedini je dvostruki strijelac bio Osječanin Ivan Miličević, koji je tako obavio pola golgeterskog posla u Osijekovom torpediranju Varaždina. U 16. minuti donio je izjednačenje, a u 56. potpuni preokret na donedavno teško osvojivom terenu.

Pogodak kola

Na hrvatskim terenima u protekla dva dana nije nedostajalo lijepih pogodaka. Poseban je pljesak zaslužio Filip Jazvić protiv Hajduka, fino su pogodili Drago Papa i Fatos Beqiraj protiv Lokomotive i Intera, a na utakmici Karlovca i Istre 1961 prekrasnim su udarcima rezultat 1:1 režirali Matija Štefančić i Armend Alimi. Međutim, priznanje za pogodak kola, u slavljeničkom raspoloženju, ide na adresu Predraga Šimića, koji je euro-golom pomogao potvrditi Splitov euro-put. Loptu je zahvatio iz voleja, iz zraka, iz prve, i s dvadesetak metara matirao zadarskog vratara.

Potez kola

Zdravko Mamić još jednom ulazi u svlačionicu Dinama, Vahid Halilhodžić iz nje izlazi - zauvijek.

Tragičar kola

Vratar koji u borbi za ostanak daruje svom protivniku pobjednički pogodak više ne bi smio previše griješiti, no Goran Bašić svoje je "bravure" ponovio. I to dvaput. Nakon što je prije dva kola Zagreb njegovim kiksom poražen u Karlovcu, u Vinkovcima je bio velika pomoć igračima Cibalije pri oba pogotka za konačno izjednačenje. Ako u Kranjčevićevoj postoji netko tko se najviše boji eventualnog ispadanja, pogled treba usmjeriti upravo prema Bašiću.

Izjava kola

Izjava kola ovoga je vikenda zapravo priopćenje kola, kojim se Ante Miše obratio medijima, odbivši eventualna daljnja novinarska pitanja dan poslije nove "pljuske" Bilima. "Igrači su ti koji su odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi Hajduk. Volim ih sve, cijenim i poštujem kao ljude, ali vrijeme je da pokažu da su muškarci i da sami izađu izlaz iz stanja u kojemu se svi skupa nalazimo. Naravno da dio krivice stoji na meni, ali sramim se, ovaj osjećaj koji imam u duši je grozan", poručio je.

Promašena prognoza kola

Sportnetov dvojac Vedran Babić i Nikola Vlahović potpuno se razišao u prognozi susreta Karlovca i Istre 1961. Jedan je poklonio povjerenje Karlovčanima, drugi Puljanima, da bi na kraju u krivu, zahvaljujući neriješenom rezultatu, bila - obojica. Prognozu pobjede Hajduka u Sigetu ne treba im komentirati, vjerojatno im je neugodnije zbog tog promašaja nego što je bilo igračima Hajduka nakon poraza od posljednjeplasirane momčadi lige.

Uljez kola

U Koprivnici su pala četiri pogotka, uz četiri različita strijelca. Papa, Dodo i Bule, "četveroslovni" igrači, držali su se pravila igre o broju četiri, jedino je odskočio "petoslovni" Leon Benko, koji se uspio uklopiti barem svojim imenom.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 10:54
    Ustvari uz Mamića treba potjerati još skoro sve uprave klubova u HNL-u. Nije to samo u Dinamu slučaj. Još razumijem kad se smijeni mladog trenera za kojeg se pokaže da nije za klub tipa Dinamo, Hajduk, Osijek i sl. (neiskustvo ili nešto), ali Halilhodžić, Špaco, Ćiro, Šušak, Kranjčar, Ivanković... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 10:42
    Ne bih se složio za Kužea i Ivankovića da su otpušteni zbog slabih rezultata... Osim ako je 25 pobjeda i 3 poraza slab rezultat (karikiram). Nego meni nije jasno, kako ne valja niti jedan trener, ne valjaju igrači, ne valjaju navijači, jedino ZM valja??? Kako? I da su to otkazi trenerima, ajd... Pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 16:30
    Nisam siguran al mislim da je i otpušten bio ono prije 2-3 godine kad je prvi put bio trener.
    Obrisan korisnik
  • cameosis08.05.2011. u 15:23
    vučević nije otpušten nego je dao ostavku. za mišea se slažem, nema rezultate, ali to je tradicija hajduka, sustavno uništavanje kluba.
    cameosis
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 13:22
    Meni nekako nije jasno zašto naši klubovi vraćaju treneri koje su otpustili prije 2,3 godine radi loših rezultata.Hajduk:Vučević,Miše-oboje otpušteni radi loših rezultata.Dinamo:Ivanković ,a prvi kandidati su opet Jurčić,Kuže ljudi koji su otpušteni radi slabih rezultata.
    Obrisan korisnik