Nogomet

U Maksimiru sve po starome

Piše:Tomislav Pacak • utorak, 31.05.2011.
U Maksimiru sve po starome
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uobičajeno turbulentna sezona u Maksimiru na kraju je okončana po već viđenom scenariju - Dinamo je osvojio dvostruku krunu. Time je klub ostvario osnovne rezultatske ambicije, no kao i obično s Modrima, suludo bi bilo pomisliti da je to jedino zanimljivo što se dogodilo ove sezone...

Na internetskom portalu nismo previše ograničeni prostorom, no potrajalo bi kada bismo sve iole zanimljivije događaje, utakmice, konferencije za novinare, istupe, afere i skandale Dinamove sezone 2010./2011. kronološki redali jedan za drugim.

Kada je sezona započela, Mario Mandžukić bio je glavni igrač, Velimir Zajec trener, BBB su navijali sa sjevera, a Zdravko Mamić bio je izvršni dopredsjednik.

U međuvremenu, proigrao je Sammir, pojavio se Vaha, Dinamo je proslavio od nekih osporavani 100. rođendan, ostao je bez najvjernijih navijača koji su u bojkotu kluba dok god mu je na čelu Zdravko Mamić, koji je u svojoj tituli otpisao "do" i postao - izvršni predsjednik. Mamići su bez ogrebotina preživjeli aferu oko namještanja utakmica koja se, po tko zna koji puta, prigodno pojavila baš uoči važnih susreta maksimirskog sastava.

Dinamo je u medijima češće bio zbog svega što se događalo izvan travnjaka nego onoga na njemu. Od Mamićevih novih ispada koji će ostati ovjekovječeni na youtubeu, preko Sammirovog nestašnog mladenačko-brazilskog duha do ove završne sapunice s odlaskom Vahida Halilhodžića, u kojoj zbog novca niti jedna strana nije htjela priznati da želi "razvod" iako je to svima bilo jasno, Dinamo je opet bio noćna mora bilo kojeg PR-ovca.

S druge strane, na terenu je bilo korektno, ne i više od toga. Dinamo je očajno krenuo sa Zajecom - jedva je spasio 5:1 protiv Luke Koper, potom je na jedanaesterce ispao od moldavskog Šerifa ponovno se oprostivši od Lige prvaka prije 4. pretkola. Rijetko kada je promjena trenera tako promijenila krvnu sliku momčadi - dolazak cijenjenog i skupog Vahida Halilhodžića preporodio je Dinamo koji je uvjerljivo ušao u Europsku ligu, dostigao i preskočio Hajduka u HNL-u i potom odigrao najbolju europsku utakmicu u 10 godina, pobijedivši Villarreal s 2:0.

Sammir je bio pokretačka snaga tog dobrog rujanskog i listopadskog Dinama, iznimno se dobro uklopio portugalski stoper Tonel, na početku je briljirao Ante Rukavina, dobru jesen odigrao je i kapetan Igor Bišćan, a prigodu na vratima izvrsno je iskoristio Ivan Kelava.

Dinamo je u tom periodu "vratio stvari na svoje mjesto u HNL-u", a s četiri boda u dva susreta s Club Bruggeom stigao je do najbolje šanse za europsko proljeće svih ovih godina. No, poraz od PAOK-a u posljednjem kolu Europske lige rezultatska je mrlja na inače lijepu rezultatsku jesen Modrih.

Proljeće je bilo - dosadno. Dinamo je brojnim 1:0 pobjedama, uz ne posebno dopadljivu, ali opet, dovoljno dominantnu igru, ekspresno pobjegao konkurenciji, a u jedinim utakmicama koje su imale nekakvo značenje, Modri su odigrali dosta dobro - protiv Hajduka u prvenstvu, protiv Belupa i Varaždina u Kupu.

Na kraju je sezona završila slično kao i prethodna, samo što Kruno Jurčić ovoga puta nije otišao s klupe već se na nju vratio. Pa će s godinu dana odmaka imat opet prigodu učiniti ono što jednom nije uspio - uvesti Dinamo u Ligu prvaka, ovoga puta u statusu nositelja kroz sva pretkola.

Pozitivno

Dinamo je osvojio dvostruku krunu i opet je igrao Europsku ligu - to su postali Dinamovi minimalni standardi i dok god su oni zadovoljeni, sezona se može ocijeniti korektnom. Nakon "sumnjivog" starta pod Zajecom i Hajdukove euforije, iz današnje perspektive mora se ocijeniti pozitivnom i činjenica da se razlika između dva rivala opet čini golemom, kako u igračkom, tako i u organizacijsko-financijskom smislu. Dinamo je dobro kupovao i trgovao, opet se fino posložio za budućnost, ima eskponate koje može prodati i od kojih onda može živjeti, ali ima i mladiće koji mogu nastaviti istim putem.

Negativno

Ponovno nije napravljen europski iskorak (Liga prvaka ili proljeće u Europskoj ligi) iako je Dinamu puno toga išlo na ruku. Ispadanje od Šerifa definitivno je velik neuspjeh Velimira Zajeca, baš kao što je i "ćorak" protiv PAOK-a nešto za čime može žaliti Vahid Halilhodžić. Osim Vrsaljka i Tomečaka, Vaha nije uspio etablirati druge mlade igrače iz škole u prvom sastavu. Proljeće je bilo idealna šansa za Kramarića, Šituma, Kovačića i Barbarića, no nitko od njih ne može se pohvaliti velikom minutažom.

Istaknuli su se

Milan Badelj bio je najkonzistentniji i gledano iz te perspektive najbolji Dinamov igrač ove sezone, no prvo ime ipak je Sammir. Dinamova sezona definirana je na jesen, a Sammir je tada bio daleko najbolji igrač Dinama i lige, najbolji strijelac, najbolji asistent, neuhvatljiv u driblingu, vješt u realizaciji, kreativan u organizaciji igre. Bio je sve što je Mamić godinama vjerovao da može biti. Na proljeće su ga mučile ozljede i problemi s izlascima (manjkom motivacije za ozbiljan rad), pa je jedan od najvećih zadataka Krune Jurčića - vratiti Sammira u pravi ritam. Dobrim igrama istaknuli su se i pridošlice Tonel i Beqiraj, u jednoj manjoj mjeri i Ademi i Slyvestr. Reprezentativnu formu pokazivao je Kelava, a šteta je što je Rukavina splasnuo nakon sjajnog starta.

Utakmica sezone

Nekoliko je utakmica definiralo Dinamovu sezonu, na dobar ili loš način. Tko zna o čemu bi, primjerice, danas pisali da je Dinamo zabio jedan jedanaesterac više protiv Šerifa. Ali ako govorimo o najboljoj utakmici sezone, to je zaista lagano - Dinamo je protiv Villarreala pružio svoju najbolju europsku partiju još od kraja devedesetih i dva nastupa u Ligi prvaka - u potpunosti je nadigrao i s dva lijepa pogotka zasluženo pobijedio kasnijeg polufinalista Europske lige i četvrtoplasiranu momčad Primere.

Iznenađenje sezone

Može li bilo što u vezi Dinama danas još iznenaditi? Rezultatski su podjednako velika iznenađenja trijumf protiv Villarreala i ispadanje od Šerifa, dok Mamićevi dobri (kupovine i prodaje igrača) i loši potezi (ponašanje) teško mogu biti svrstani pod iznenađenja.

Presuda

Bez obzira na toliko različitih i nepredvidljivih događaja, možemo reći kako je u Maksimiru "sve po starom". Dok se izvan terena uglavnom traže negativnosti (a Mamić svrsrdno pomaže tu medijsku potjeru), Dinamo je i dalje nogometno, organizacijski i financijski miljama ispred ostatka zemlje. Štoviše, usprkos svim problemima, ove su godine Modri tu razliku još povećali, osvježili momčad mladim snagama za budućnost. Ako što znači Dinamu, bližim se čini modri iskorak u Europi nego kraj dominacije u HNL-u...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markabc01.06.2011. u 18:42
    imao je i mandžukića
    markabc
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 11:34
    zas ne forsirat mlade pa to su gluposti ak je dobar igrac treba ga forsirat pa rooney je s 18 bio najbolji u eng onda onaj klinac u anderlehtu i cjela borusija d. a tomećak treba vise igrat i kaj kramarić nije nis odigro al nije ni samir u prve 3 sezone ak ko više zarađuej??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 04:19
    sve stoji samo već nekoliko sezona Dinamo europski izleti ne sliče na ništa. Svake godine velika obećanja ,napad na ligu prvaka ,prezimljavanje u europi i nikad ništa. problem: ne možeš na početku svake sezone prodat dva najbolja igrača i očekivat europski rezultat. ako je Dinamu ozbiljno cilj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 00:25
    ja stvarno neznam zašto forsirati klinca od 16,17 godina da se dokaže???pa ko je tu lud??,sto bi trebali sad rec kovacicu da od njega ocekujemo da osvoji ligu prvaka sam i da ga odmah sustavno unistimo,malo po malo ga treba gurat u prvu momcad, da ne izgori kao kramaric. A sto se kramarica tice,taj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 17:54
    nikada necu shvatiti izjave tipa: "proljece je bilo savrsena prilika za kramarica,itd..." pa kako da jedan kramaric racuna da ce igrati u prvoj kad je covjek ocajan na treningu i ima barem 3 igraca koji su bolji od njega na njegovoj poziciji...kakva je korist tim igracima od 70,80min... [više na forumu]
    Obrisan korisnik