Nogomet

Blitzkrieg u dvije minute

Piše:Damir Žbulj • petak, 03.06.2011.
Blitzkrieg u dvije minute
Foto: Duje Bonačić

Hrvatska nogometna reprezentacija, nakon teške muke, uspjela je na Poljudu svladati Gruziju. Veliki preokret režiran je u samo dvije minute, gostujući obrambeni blok probijen je tek u 76. minuti, ali ponovno nije to bila predstava koja bi zadovoljila hrvatske navijače. Pred izbornikom, stručnim stožerom i igračima još je dugačak put do Poljske i Ukrajine. U ovom trenutku najvažnije je da su tri boda na kontu.

Vedran Runje: Runje je ponovno dobio priliku među vratnicama od prve minute. Bez posla do pogotka u 16. minuti, ali kod akcije za vodstvo Gruzije mogao je i morao bolje reagirati. Lopta je kod ubačaja dugo putovala do peterca i Runje je trebao odlučnije reagirati. U ostatku utakmice nije imao potrebe za ozbiljnijom intervencijom.

Darijo Srna: Kapetan je odlično otvorio utakmicu. Ubacivao se po desnoj strani, pokušavao pronaći svoje suigrače u kaznenom prostoru. Kod pogotka ostao sam s dvojicom igrača Gruzije na 'leđima', ali pitanje je gdje su bili stoperi naše reprezentacije? Bio je glavni izvođač prekida, fantastičan pokušaj s 30-ak metara u 71. minuti završio na gredi, par minuta kasnije u rukama protivničkog vratara. Pokazao najveću želju i požrtvovnost na terenu.

Vedran Ćorluka: Već kod prvog dodira s loptom pokazao nesigurnost. Zbog taktičke postave Gruzijaca često se nalazio u prilici da preko njega započinju naši napadi, a nije se proslavio niti u tom segmentu igre. Kod gola za vodstvo gostiju ostao izgubljen u 'vremenu i prostoru', potpuno zaboravivši na protivničke igrače. Nije ovo bila njegova večer.

Josip Šimunić: Pokušavao se što više uključiti u napadačke akcije, u prvom poluvremenu odličnim prodorom najavio dobru partiju, ali kod pogotka nije bio na svom mjestu te je tako pokvario ukupni dojam. Bez puno posla u nastavku utakmice.

Danijel Pranjić: Njegova zadaća je trebala biti poput Srnine, ubacivanjima iz pozadine morao je stvarati višak na lijevoj strani terena, ali nije dovoljno sudjelovao u igri.

Ognjen Vukojević (do 71. minute): U prvom poluvremenu nije imao previše posla. Gruzijska defenzivna formacija uvjetovala je da više mora sudjelovati u organizaciji igre, a ne u destrukciji, koja je njegovo najjače oružje. U nastavku utakmice nije se posebno istaknuo pa je i napustio teren 20-ak minuta prije kraja.

Luka Modrić: Borbeno je otvorio utakmicu, asistirao, no, i gubio lopte na sredini terena. Šeta što njegov udarac iz 25. minute nije završio u mreži Gruzije, a ne u vratnici. Zašto Luka Modrić u reprezentaciji jednostavno ne pruža partije na koje smo ga navikli gledati u njegovom matičnom klubu, ostaje enigma? Ostaju pohvale za želju i požrtvovnost, bilo je to puno bolje nego u njegovim posljednjim reprezentativnim nastupima. Sigurno mu je nedostajao i Niko Kranjčar, koji bi ga rasteretio na sredini terena.

Mario Mandžukić: Trebalo ga je čekati do 76. minute, ali kada se našao u pravoj prilici odlično je reagirao. Imao je solidnu prigodu u prvom dijelu, kada se oslobodio svojih čuvara, ali je 'traljavo' pucao, bez opasnosti po gol gostiju. Nakon izmjena u našoj reprezentaciji, iskoristio je odličnu akciju Klasnića i Dujmovića te vrhunski poslao loptu pored vratara Gruzije.

Ivan Perišić (do 71. minute): Novi igrač dortmundske Borussije vidljivo je bio željan dokazivanja pred splitskom publikom. Rastrčan, opasan po lijevoj strani, ali bez konkretnih i točnih ubacivanja u kazneni prostor. Vidi se da mu nedostaje iskustva igranja u reprezentativnom dresu.

Eduardo da Silva: Pred kraj sezone u Ukrajini najavio povratak u dobru formu, koju je želio pretočiti u reprezentativni dres. Željan igre i pokretljiv, ali nije dobio kvalitetnu loptu od svojih suigrača. Pogodio gredu u nastavku, 'stari' Eduardo ovo bi sigurno zabio, ali se iskupio se odličnom akcijom i asistencijom za drugi pogodak Hrvatske.

Nikica Jelavić (do 46' minute): Naš centralni napadač borio se s obranom Gruzije. U skoku je skoro svaka lopta bila njegova, ali u nastavku tih akcija nije bilo opasnosti za gol gostiju.

Nikola Kalinić (od 46. minute): Izvlačio se na bok, pokušavajući tako osloboditi mjesta u napadu za suigrače. U 69. minuti, nakon dobrog ubacivanja Srne, napokon se našao u izglednoj poziciji za postizanje pogotka, ali je lošom reakcijom upropastio priliku za izjednačenje. Ipak, sve je ispravio u 78. minuti, zabivši za pobjedu, utrčavši iz drugog plana, nakon vrhunskog prodora i asistencije Eduarda.

Ivan Klasnić (od 71. minute): Sudjelovao u akciji kod postizanja prvog hrvatskog gola. odlično je ispratio akciju Dujmovića i duplim pasom ga izbacio u izglednu situaciju, koju smo na kraju uspjeli pretvoriti u pogodak.

Tomislav Dujmović (od 71. minute): Toliko osporavani eksperiment Dujmović vratio se izborniku Biliću na najbolji mogući način. Joker s klupe, nakon odličnog prodora, vrhunski je pronašao Mandžukića na petercu, koji je iskoristio serviranu priliku i načeo mrežu Gruzije.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj05.06.2011. u 18:16
    ja mislim da je luka odigrao jako dobro, a s druge strane srna očajno. na stranu želja i trud, nije mu uspjevalo ama baš ništa. a osim tog je standardno bio živčan
    Mihalj
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 13:44
    Dobre zamjene su donijele pobjedu. Klasnić je odigrao rolu kao u Boltonu ove sezone: hop s klupe i eto gola (ili asistencije ili ključnog proigravanja). Dujmović je pokazao da nekad treba i hrabrije napasti sredinu terena. Eduardo i Modrić su pokazali zašto su u repki. I ne stoji kritika za Ćorluku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 12:44
    Za razliku od nekih ovdje, po meni je autor priloga posve korektno opisao učinak Modrića, s time što bih rekao da je sinoć Luka ipak bio za koplje bolji nego u nekim ranijim tekmama. Odnosno komentar o disproporciji klub-repka ide više na dušu njegovih ranijih izdanja. Isto tako, autor je u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 10:36
    Lovren je u Lyonu ove sezone statistički, odnosno po ocjenama među najgora 3 igrača u klubu. Nemojte molim vas za njega govorit da je bolji od Ćorluke. Ćorlukino prirodno misto je stoper, i za mene je on svjetski stoper.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 10:04
    Klasnić je donio prevagu...legenda!
    Obrisan korisnik