Nogomet

Bilić: "Ovo je novi početak Splita"

S Poljuda: Vedran Babić • petak, 03.06.2011.
Bilić: "Ovo je novi početak Splita"
Foto: Bruno Karadža

Izbornik Slaven Bilić odahnuo je nakon dramatične pobjede nad Gruzijom. Priznao je da je bilo vrlo teško i da sve teže podnosi ovakav tip protivnika koji većinu utakmice provede "kampirajući" u svom šesnaestercu...

Prvo je duboko uzdahnuo, pa rekao: "Rodilo se.". Slaven Bilić bio je 15 minuta od novog velikog razočaranja i poraza od Gruzije, no dvominutni blitzkrieg vratio je osmijehe na lica i poveo pjesmu na Poljudu.

"Bilo je teško, dugo, iscrpljujuće. Hvala igračima, koji su pokazali strpljenje i karakter, a hvala i navijačima. Ovo je novi početak Splita koji će trajati zauvijek", rekao je Nane, koji je po dolasku u kino dvoranu poljudskog stadiona bio dočekan pljeskom okupljenih novinara.

"Nadali smo se da ćemo mi biti ti koji ćemo ranim pogotkom sebi olakšati situaciju, no dogodilo se baš suprotno. Osim deset minuta od 35. do 45., kada smo igrali bezglavo, igrali smo točno onako kako se igra protiv bunkera. "Maltretirali" smo i širili bok, tražili situacije jedan na jedan, ne nužno centriranje i ne prerane dolaske u šesnaesterac."

Zamjene Dujmović, Klasnić i Kalinić odigrali su vrlo bitne uloge u razvoju rezultata u završnici. "Vukojević je bio dobar u destrukciji igre i držanju balansa, nije imao puno grešaka, ali nama je trebao netko da rastereti Modrića, netko s više rizika, a to plemeniti igrač poput Dujmovića ima. Ima on i prodor. Stalno sam govorio Srni i Pranjiću da dignu bokove visoko i široko, to je bila ta intencija. Ulazak Klasnića je bio dobar jer je on igrač koji nije prebrz ni prejak, ali ima savršen osjećaj za prostor i njegov zadatak je bio da ulazi u rupe i da otvara prostor za Mandžukića i Kalinića, koji je pak bio fantastičan. Bile su to realne izmjene."

Bilić je priznao i da mu je "puna kapa ovakvih utakmica", aludiravši na protivnike koji stalno forsiraju bunker. "Ispričavam se Gruziji, njihovo je pravo tako igrati, ali ovo je teško svima. Teško je probijati taj blok. Sto puta sam rekao suradnicima i igračima da je plasman najteži dio posla. Ako se plasiramo, onda ćemo ostvariti uspjehe jer se tamo igra nogomet. Lakše nam je igrati protiv Francuza nego protiv Gruzijaca. Bit će nam teško u svakoj od preostalih utakmica, ali vratit će nam se neki igrači i tada ćemo imati još jači kadar. Trebat će nam i malo sreće jer je dosad nismo baš imali. Drago mi je što su neki mladi igrači, koji su bili u očitom grču, pokazali da se na njih može računati."

Za kraj, Bilić se osvrnuo i na to famozno poljudsko "prokletstvo". "Ma nije to nikakvo prokletstvo, ali takve stvari ipak ostanu negdje u kutku vaše glave. Banalizirali smo tih 14 godina bez pobjede, no to te ipak u određenim trenucima poljulja. Specifična je ovo bila utakmica, puna emocija. Bio sam blizu kraju, no čak i da je bio kraj, ne bi mogao biti bolji jer je doma."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 13:05
    panjina je zabila u zadnjih 7,8 tekmi,čini mi se,10 golova..dok je bio na boku(biliću?) igrao je za k.....,kad je prebačen u napad druga slika,osim gola,donosi veliku dozu agresivnosti u prvi red obrane..ne kažem da treba biti preplaćen na prvih 11,ali je zaslužio malo objektivnosti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 11:09
    Iskreno, poslije Eura mi apsolutno ne funkcioniramo. Mislim da je u ovim dosadašnjim komentarima sve rečeno, ali nije na odmet ponoviti. Očito je da Bilić više ne drži autoritet među igračima, previše su si dobri što opet ne valja. Druga stvar, u našoj igri nema ideje, nema kreativnosti što se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • beaver04.06.2011. u 07:33
    protiv belorusije tamo 1:3...a prije toga kad smo svabe dobili  in ep. vrijeme je za rez
    beaver
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 04:29
    Ovdje budala ne manjka, molim odgovor na jednostavno pitanje, zadnja dobra utakmica reprezentacije??? Bilic nema ni autoriteta ni ideje, to se lijepo vidi na terenu. Grupa je idealno SLABA i zato smo jos u igri. Najbolji argument je da igraci vole izbornika, naravno kad svatko radi sto hoce, a na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Krokodil04.06.2011. u 02:23
    Ma kakav Igor Stimac, on je Steve McClaren koji jos nije Bilica prebolio sa svojim milionerima, pa je naucio Hrvatski da se malo zali po forumima :) ... nevjerovatno kakvih likova kod nas ima... no i s njima moramo djelit navijanje, ili bolje receno osudjeni smo slusat njihovo zavijanje jel volimo... [više na forumu]
    Krokodil