Rukomet

Povijesni uspjeh "hrvatskog" HSV-a

Piše: Mario Glasnović • ponedjeljak, 13.06.2011.
Povijesni uspjeh "hrvatskog" HSV-a
Foto: Davor Sajko

Završena je još jedna sjajna sezona rukometne Bundeslige. Nakon šest uzastopnih godina razbijena je dominacija Kiela, a za to su se pobrinuli novi njemački prvaci – momčad HSV-a. Rukometaši Hamburga, u kojem je veliku ulogu imao naš "pakleni" trojac, prvi put u klupskoj povijesti osvojili su titulu najbolje momčadi u Njemačkoj. Povijesni uspjeh ostvario je i berlinski Füchse koji je prvi put ostvario plasman u Europu i to ni manje ni više nego u Ligu prvaka.

Spušten je zastor na 46. izdanje Njemačke rukometne lige. Najjača liga svijeta i ove godine nas je oduševila svojom atraktivnošću i kvalitetom. Nakon odigrana 34 kola neki slave, a neki tuguju. Slaviti će sigurno navijači Hamburga koji su po prvi put u svojoj klupskoj povijesti osvojili naslov prvaka i tako prekinuli šestogodišnju dominaciju Kiela.

HSV je cijelu sezonu bio najkonstantniji i zasluženo je osvojio svoj prvi naslov prvaka. Iako će mnogi navijači Kiela govoriti da su Zebre podbacile zbog ozljeda ključnih igrača, što je jedan od razloga Kielovog kiksa, ne treba umanjivati niti osporavati dominaciju momčadi iz Hamburga koja je ostvarila 30 pobjeda, uz dva remija i dva poraza.

U redovima njemačkog prvaka veliku ulogu dali su i naši reprezentativci Duvnjak, Lacković i Vori, iako su prva dvojica imala dosta problema s ozljedama. Hrvatski trojac ukupno je za Hamburg postigao skoro 300 golova što čini četvrtinu svih pogodaka postignutih za momčad Martina Schwalba. Naravno da pogotci i statistika ne pružaju pravu sliku o ulozi naših reprezentativaca u momčadi novopečenog njemačkog prvaka.

SJAJNA GLEDANOST

U Bundesligi je u 34 kola odigrano 306 utakmica. Postignuto je 17.345 pogodaka što je 56, 68 golova po utakmici. Bundesligu je pogledalo nevjerojatnih milijun i 436 tisuća gledatelja, a prosjek gledatelja po utakmici je također sjajan – 4.693 gledatelja.

Na drugome mjestu je momčad Kiela koja je za Hamburgom zaostala sedam bodova. Trećeplasirana momčad je berlinski Füchse koji je također obojan hrvatskim bojama. Najbolju obranu lige predvodi naš "ministar" Denis Špoljarić, a u napadu Lisica nalazi se hrvatski reprezentativac Ivan Ninčević koji je vrlo dobrim nastupima u napadu donio berlinskoj momčadi odlazak u Ligu prvaka.

Na četvrtome mjestu je Rhein-Neckar Löwen čije boje brani Ivan Čupić. Hrvatski reprezentativac ne može biti prezadovoljan svojom sezonom budući da je dobar dio propustio zbog ozljede koljena, a nakon oporavka i dobrih predstava nije bio prvi izbor kod trenera Gudmundura Gudmundssona.

Nakon spomenutih slijede Göppingen, Flensburg i Magdeburg koji će igrati u Europi, a njima će se pridružiti i hrvatska kolonija u Gummersbachu koja je osvojila Kup kupova i kao branitelj ima pravo nastupa i u sljedećoj sezoni. Iz lige ispadaju Friesenheim, Ahlen – Hammm i Rheinland, a novi članovi prve lige su Bergischer Handball-Club, Eintracht Hildesheim i Hüttenberg.

Slavljenici

EUROPSKA NATJECANJA

Liga prvaka: HSV, Kiel, Füchse Berlin

Kup kupova: Gummersbach (branitelj naslova), Flensburg (finalist njemačkog kupa)

Kup EHF-a: Göppingen (branitelj naslova), RN Löwen, Magdeburg

Šest godina dominacije Kiela prekinuo je Hamburg. Novi njemački prvak suvereno je osvojio svoj naslov prvaka. Trideset prvenstvenih pobjeda, dva remija i samo dva poraza. Momčad Duvnjaka, Vorija i Lackovića izgubila je u prvome kolu od Göppingena i od Kiela u 29. kolu, a bod su im ukrali Grosswallstadt i Lübbecke.

Osim povijesnog naslova HSV može biti zadovoljan i igranjem u Europi. Treće mjesto na Final Four turniru velik je uspjeh, a osim navedenih uspjeha momčad Martin Schwalba trijumfirala je i u njemačkom Superkupu kojeg su osvojili početkom sezone.

Najveće iznenađenje Bundeslige su berlinske Lisice. Füchse je na kraju osvojio odlično treće mjesto, a zanimljivo je da ima isto bodova kao i Kiel. Momčad iz glavnog njemačkog grada igrala je vrlo dobro tijekom cijele sezone. Treće mjesto veliko je priznanje klubu koji je prije samo četiri godine ušao u prvu ligu i u svome prvom izlasku u Europu došao do Lige prvaka.

Treba spomenuti i vrlo dobru momčad Magdeburga koja je predvođena sjajnim Robertom Weberom i vrlo dobrim trenerom Frankom Carstensom osvojila sedmo mjesto. Time su osigurali nastup u Kupu EHF-a.

Njemački klubovi mogu biti iznimno zadovoljni svojim nastupima u Europi. Na Final Fouru Lige prvaka imali su dva predstavnika (HSV i Rhein-Neckar Löwen), Kup kupova pripao je "hrvatskome" Gummersbachu, a kup EHF-a osvojio je Göppingen našeg Dalibora Anušića koji je u finalu svladao još jednog predstavnika iz Bundeslige – Grosswallstadt.

Razočaranja

Kiel je sezonu završio na drugome mjestu i sigurno razočarao svoje navijače kojima je sve osim prvoga mjesta neuspjeh. Osim rezultatskog neuspjeha mnogi su razočarani Kielovom lošom igrom, no treba priznati da je Alfred Gislason imao dosta problema s ozljedama.

SJAJNO OTVORENJE

Već na samome početku sljedeće sezone vidjet ćemo odličnu rukometnu predstavu. U borbi za njemački Superkup susrest će se Hamburg i Kiel. Utakmica će se odigrati 30. kolovoza u poznatoj dvorani Olympiahalle u Münchenu koja prima oko 15.000 gledatelja.

Kao utjeha navijačima Zebri može biti osvajanje njemačkog kupa, u finalu su svladali Flensburg rezultatom 30:24. Kiel je osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo koje se igralo u Dohi, u finalu su bili bolji od Ciudad Reala, bilo je 28:25.

Prvi strijelac

Najbolji "topnik" lige je Danac Anders Eggert koji je u dresu Flensburga postigao 248 pogodaka, od čega su 132 iz sedmeraca. Na drugome mjestu je Magdeburgov Austrijanac Robert Weber koji je zabio šest golova manje od lijevog krila Flensburga. Top tri zaključuje Gummersbachov Adrian Pfahl koji je postigao 224 pogodaka.

Od hrvatskih rukometaša najbolje stoje Gummersbachovi Drago Vuković i Vedran Zrnić. Vedran se nalazi na 12. mjestu sa 164 pogotka, 65 iz sedmeraca, a Drago je na 13. mjestu sa 154 pogotka. Obojica imaju prosjek od gotovo pet pogodaka po utakmici. Ivan Ninčević nalazi se na 19. mjestu bundesligaških strijelaca sa 140 golova.

Najboljim igračem sezone proglašen je 25-godišnji Uwe Gensheimer koji igra za Rhein-Neckar Löwen. Njemački reprezentativac koji igra na poziciji lijevog krila imao je sjajnu sezonu i postigao je 214 pogodaka u sezoni i nalazi se na petome mjestu strijelaca. Njegove kvalitete upoznali su i rukometaši CO Zagreba, u dvije utakmice Gensheimer im je zabio 19 golova.

Trener sezone

Trenerom sezone službeno je proglašen islandski stručnjak Dagur Sigurdsson koji je, kako je već spomenuto, osvojio treće mjesto s berlinskim Füchseom. Na drugome mjestu je trener Magdeburga Frank Carstens koji je s limitiranom momčadi uspio osigurati plasman u Europu.

Spomenutoj dvojici treba dodati i trenera Hamburga Martina Schwalba. Njemački stručnjak osvojio je naslov prvaka, njemački superkup i treće mjesto na Final Fouru Lige prvaka. Schwalba će naslijediti legendarni švedski stručnjak Per Carlen, a Nijemac će se preseliti u upravu HSV-a.

Hrvatski kutak

Sezonu 2010./2011. možemo nazvati plodnom hrvatskom godinom. Duvnjak, Lacković i Vori osvojili su naslov prvaka s HSV-om, a i u Ligi prvaka su igrali vrlo dobro. Trofeju pobjednika Bundeslige dodan je i trofej njemačkog superkupa.

Lisice iz Berlina svoj povijesni uspjeh temeljile su na čvrstoj obrani i efektivom napadu. U obrani Füchsea ističe se Denis Špoljarić koji je skupio samo deset isključenja, a u napadu je vrlo dobar bio Ivan Ninčević.

Ivan Čupić ne može biti zadovoljan sa svojom sezonom u redovima Lavova. Prvi dio sezone igrao je dosta dobro, a nakon toga imao je velikih problema s ozljedama zbog kojih je propustio dobar dio sezone. Nakon povratka nije dobivao puno prilika kod trenera što ga je iznimno razočaralo.

Najveći broj hrvatskih rukometaša igra u Gummersbachu. Slavna njemačka momčad unatoč brojim financijskim poteškoćama na hrvatskim je krilima igrala vrlo dobro većinu sezone. Vedran Zrnić i Drago Vuković imali su sjajne nastupe, a dobre nastupe zabilježio je i Vjenceslav Somić koji se ustalio na mjestu vratara. Drago Vuković od sljedeće sezone igrati će za momčad Lübbecka.

Josip Valčić također je član momčadi Gummersbacha za koju nije igrao toliko često. Vrlo dobre igre zabilježio je i Igor Anić, Mostarac koji nastupa za francusku reprezentaciju. Njegov otac poznati je hrvatski trener, a Gummersbachov pivot jedno vrijeme bio je i na listi želja Zagrebaša.

Dalibor Anušić imao je vrlo dobru sezonu s Göppingenom koji je uz Kup EHF-a osvojio i vrlo dobro peto mjesto u ligi. Važne uloge u svojim klubovima imali su i Nikola Blažičko koji brani za Lübbecke, a kao vratar se iskazao i Mario Kelentrić sa Melsungenom.

Bundesliga

1Kiel 24776:668+10839
2Füchse Berlin 25797:710+8739
3Magdeburg 24792:693+9938
4Flensburg 23709:605+10435
5Rhein-Neckar Löwen 25828:743+8535
6Hannover-Burgdorf 24688:673+1530
7HSV Hamburg 24725:708+1727
8Melsungen 24652:640+1225
9Leipzig 25722:737-1524
10Erlangen 24713:736-2322
11Gummersbach 24702:721-1920
12Bergischer 21561:580-1920
13Lemgo 24686:718-3219
14Stuttgart 26691:764-7318
15Göppingen 25694:729-3516
16Wetzlar 22574:629-5511
17Minden 23608:714-1067
18Hamm-Westfalen 25648:798-1507

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2011. u 16:20
    Mislim da bi to blo malo teže.Ima tu dobrih klubova u susjednim državama i to je najbolje što Zagreb može dobit.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2011. u 09:43
    svi što gube se ljute, to je poznata stvar... pa tako i Kiel... čestitke Hamburgu i našim igračima!
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo13.06.2011. u 09:33
    Malecka razlika je u tome što Medveščak nije jedini ne Austrijski klub u EBEL-u..
    Dinaminjo
  • snoopy13.06.2011. u 09:16
    trebao je Zagreb naći načina da ga prime u Bundes ligu da igra, kao Medveščak u hokeju što igra Austrisku ligu, bolje nego regionalne
    snoopy