Nogomet

Bayernovo ulaganje u budućnost

Piše:Mario Glasnović • četvrtak, 23.06.2011.
Bayernovo ulaganje u budućnost
Foto: EPA

Nakon nekoliko mjeseci odugovlačenja i medijske selidbe u brojne europske prijestolnice, Manuel Neuer odlučio je ostati u Bundesligi. Njemačka reprezentativna "jedinica" prihvatila je veliku odgovornost i pristala stati na vrata minhenskog Bayerna. Tko je uopće Manuel Neuer i može li taj talentirani 25-godišnjak postati "kamen temeljac" bavarske obrane i nasljednik velikog Olivera Kahna?

Jedan od najtalentiranijih vratara svijeta odlučio je okušati svoju sreću i karijeru nastaviti na Allianz Areni. Potez Manuela Neuera podijelio je navijački puk Bavaraca. Veći dio je zadovoljan jer je uprava napokon dovela prvoklasno pojačanje u obrambenim redovima, dok onaj manji, ali radikalniji dio navijača ne želi prihvatiti dolazak Neuera iz redova rivala Schalkea.

Tako se Neuer već na početku svoga mandata u Bayernu susreo s nemalim poteškoćama. Bavarci su problem shvatili ozbiljno i krenuli su u "zakopavanje ratne sjekire" s navijačima. Angažirali su i stručnog savjetnika i pregovarača Wolfganga Salewskog koji je bio i savjetnik njemačkim kancelarima Helmutu Schmidtu i Helmutu Kohlu, a sudjelovao je i u nekoliko talačkih i kriznih situacija.

U Bayernu su sigurni da će nakon jednog obranjenog jedanaesterca ili sjajnih refleksnih reakcija koje je Neuer pokazao u susretima Lige prvaka protiv Manchestera, njemački vratar postati ljubimac navijača i pravi nasljednik legendarnog Olivera Kahna.

U Schalkeu od pete godine

Neueru u venama teče "kraljevsko-plava" krv jer je od pete godine član redova Königsblaua. Neuer je rođen u Gelsenkirchenu 27. ožujka 1986. godine. Nakon što je prošao kroz sve klupske selekcije ponuđen mu je profesionalni ugovor s nepunih 19 godina. Od tada je branio za drugu momčad Schalkea, a samo godinu nakon toga debitirao je u utakmici protiv Alemannije iz Aachena. Tadašnji prvi vratar Frank Rost se ozlijedio, a među vratnice je uskočio mladi i neiskusni Neuer.

Zna što želi

"Radujem se ovome izazovu. Jedva čekam početak nove sezone i treninge. Radujem se što je sve ovo napokon iza mene. Jako sam sretan u Njemačkoj. Vratar sam njemačke reprezentacije, a Bayern je najbolji klub u Njemačkoj. Zbog toga sam odlučio doći u Bayern. Točno znam što želim. Radujem se svemu u sljedećih pet godina, ali ne znam da će to biti tako kratak period. Siguran sam da bi to trebalo biti puno više."

Zanimljivo je da je Neuer svoje prve golove u seniorima Schalkea primio baš protiv Bayerna. Nakon što je u utakmici protiv Aachena debitirao, Schalke je pobijedio s 1:0, branio je i u sljedećoj utakmici protiv Werdera u kojem je momčad iz Gelsenkirchena slavila s 2:0. Rost se vratio na vrata, a Neuer je svoju priliku čekao do desetog kola kada je na Veltins Arenu došao Bayern. Mirko Slomka pomalo iznenađujuće je dao priliku Neueru koji ga nije iznevjerio, iako je primio dva gola. Od tog trenutka njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

Od susreta s Bayernom u sezoni 2006./2007. Neuer je postao standardan vratar. Propustio je samo sedam utakmica u četiri sezone, a u posljednjoj sezoni prije odlaska u Bayern kao kapetan je predvodio svoju momčad do osvajanja njemačkog kupa i polufinala Lige prvaka. S Bayernom je potpisao petogodišnji ugovor, a odšteta Schalkeu bila je oko 20 milijuna eura.

Ulaganje se isplatilo

Prije godinu dana cijeli nogometni svijet divio se mladoj njemačkoj reprezentaciji koja je zagorčala život Maradoni i Fabiju Capellu. Nova generacija Elfa predvođena Joachimom Löwom oduševila je nogometni svijet svojim novim licima. Neuer, Boateng, Khedira i Özil bez kapetana Ballacka su nastavili tradiciju Elfa i osvajanjem trećeg mjesta najavili dominaciju u nogometu kroz sljedećih nekoliko godina.

Njemačka dominacija u Južnoj Africi bila je planirana. Pedantni Nijemci godinama ulažu sredstva u mlade njemačke reprezentacije, a i u školovanje trenera. Tako je Neuer s većinom igrača iz "južnoafričke" generacije osvojio Europsko prvenstvo 2009. godine za igrače do 21 godine starosti koje se igralo u Švedskoj.

Na cijelome prvenstvu Neuer je primio samo jedan pogodak i to u skupini od Engleske. Zabio mu je Evertonov veznjak Jack Rodwell. Susret je završio bez pobjednika (1:1), a Nijemci su u finalu opet naišli na Engleze i s visokih 4:0 pobijedili svoje vječne rivale. Neuer je nakon toga, logično, bio pozvan u seniorsku reprezentaciju Njemačke.

Najprije je bio treći vratar u reprezentaciji, no tragična smrt Roberta Enkea koji je bio prvi izbor Joachima Löwa, kao i teška ozljeda Leverkusenovog vratara Renea Adlera, pružili su mu priliku za preuzimanje njemačke "jedinice". Neuer je sjajno iskoristio svoju priliku i učvrstio svoje mjesto na vratima reprezentacije.

Nijemci se sigurno ne moraju bojati za svoja reprezentativna vrata jer će Neuer koji je prošao sve mlade njemačke selekcije sasvim sigurno obilježiti njemački reprezentativni nogomet, barem u vratarskom smislu. Mediji ga već svrstaju kao ravnopravnog nasljednika Seppa Maiera, Olivera Kahna, Andreasa Köpkea i ostalih sjajnih vratara koje su Nijemci imali.

Bayernovo lutanje u obrani

Od odlaska velikoga Olivera Kahna, koji je izrastao u klupsku legendu, Bavarci nisu imali sigurnog čuvara mreže. Kahn je u zasluženu mirovinu otišao 2008. godine, a upravo je u posljednje tri godine Bayernova obrana bila je najslabiji dio momčadi. Kao planirani nasljednik Olivera Kahna duže vrijeme je bio Michael Rensing. Talentirani vratar koji je dugo čekao odlazak Bayernove legende u mirovinu.

Čekao je i na kraju i dočekao, no Rensing se nije uspio snaći pod velikim pritiskom Allianz Arene. Treba biti pošten i priznati da Rensing, koji sada brani u Kölnu, nije imao dovoljno kvalitetnu obranu ispred sebe. Bavarski stoperski par Martin Demichelis i Daniel van Buyten, uz dužno poštovanje prema obojici, nije dovoljno kvalitetan za visoke ambicije Bayerna.

Bayernovi vratari nakon Kahna

Michael Rensing: 44 nastupa
Hans-Jörg Butt: 86 nastupa i jedan postignuti pogodak
Thomas Kraft: 12 nastupa

Kada na papir stavite igračke kvalitete Bayerna koje igraju u napadu i usporedite ih s onima u obrani dođete do zaključka zbog čega je Bayern u posljednjih nekoliko godina često znao razočarati svoje navijače. Iznimka je Phillip Lahm koji je jedina svijetla točka Bayernove obrane.

Nakon Rensinga Bayern je shvatio da mora dovesti iskusno ime. Iz Benfice je doveden Hans-Jörg Butt koji je vrlo dobro odrađivao svoj posao, a zaradio je i poziv u reprezentaciju. Butt je često znao izvući Bayern iz kritične situacije, a uz našeg Ivicu Olića i Arjena Robben bio je najzaslužniji za Bayernovu dvostruku krunu i finale Lige prvaka u sezoni 2009./2010.

U siječnju ove godine tadašnji trener Louis van Gaal je odlučio na mjesto prvog golmana postaviti mladog i talentiranog, ali neiskusnog Thomasa Krafta. Kraft je u nekoliko utakmica pokazao da je vratar vrijedan čekanja i da ga bez sumnje očekuje velika karijera. No, na kraju je odlučio prijeći u berlinsku Herthu nakon što je saznao da će Bayern dovesti Neuera.

Nakon silnih ulaganja u napadački dio momčadi uprava Bavaraca odlučila je na Neueru i "starosjediocu" Phillipu Lahmu graditi čvrstu obranu. Doveden je i vrlo dobri bočni igrač Rafinha, a Bavarci su najavili dovođenje još dva stopera. Sigurno je da će nakon ovoga porasti ambicije navijača, posebno zbog toga što se finale Lige prvaka igra na Allianz Areni.

Čudo na Dragau

Neuerova sjajna predstava u osmini finala Lige prvaka protiv Porta najavila je veliku karijeru mladoga Nijemca. Porto i Schalke na Dragau su se borili za prolazak u četvrtfinale u sezoni 2007./2008. Neuer je fantastično branio cijelu utakmicu i zaslužio je epitet najboljeg igrača susreta.

Pohvale kolega

Iker Casillas: "Treba pogledati što je on ostvario ove sezone. Refleksi su mu brzi, dobro se postavlja i dobro čita igru. Nije čudno što su ga veliki klubovi pratili. Sjajan je već sada, a takva budućnost je sigurno pred njim."

Victor Valdes: "Osjeća velik dio gola, agilan je i nevjerojatno brz u kretanju. Bayern je napravio odličan posao njegovom kupnjom. Riječ je o jednom od najboljih golmana svijeta."

Gianluigi Buffon: "Dosta sam slušao o Manuelu u posljednje vrijeme. Sviđa mi se jako, on djeluje nesavladivo. On je odlična kupnja za Bayern."

Najprije je kroz regularnih 90 minuta obranio nekoliko "zicera" i sigurno skratio život Portovim napadačima, a naravno i navijačima. Nakon 90 minuta utakmica je otišla u produžetke, a Neuer se i tu iskazao i sjajnim refleksnim obranama sačuvao Schalkeov obraz. Nevjerojatnih deset obrana imao je Neuer u toj utakmici koja je završila izvođenjem jedanaesterca.

Kada se došlo do jedanaesteraca Schalkeova jedinica obranila je dva udarca. Najprije je Bruni Alvesu obranio udarac, a onda je vršcima prstiju "skinuo" i penal Lisandru Lopezu.

Zaljubljen u Dubrovnik

Manuel Neuer u odličnim je odnosima s hrvatskim reprezentativcem Ivanom Rakitićem i Tonijem Tapalovićem. Sva trojica su jedno vrijeme igrali u Schalkeu, a Tapalović je kao bivši vratar i talentirani trener odnedavno postao trener golmana u Bayernu.

"Toni i ja poznajemo se još iz vremena kada smo bili zajedno u Schalkeu. Uvjeren sam da ću se nastaviti razvijati pod njegovim vodstvom", rekao je Neuer o svome prijatelju i novom treneru vratara u Bayernu.

Mišljenje legendi

Oliver Kahn: "On je idealan golman koji može označiti jednu eru. Potrebna su mu dva ili tri treninga ili možda jedanaesterac koji će obraniti i svi će biti na njegovoj strani. Manuel Neuer je vratar koji će uskoro postati svjetska klasa."

Franz Beckenbauer: "Vjerujem da će on u Bayernu imati sjajnu karijeru. Talentiran je i ima klasu postati najboljim. Karakter mu je također vrhunski. Dobro je podnio ovu sapunicu oko njegovog transfera. Za njega se isplatilo dati svaki euro."

"Oni su pravi prijatelji. Drago mi je da su završili u najboljem njemačkom klubu. Neuer, koji je najbolji vratar svijeta, dorastao je iskušenju i potvrdit će svoje kvalitete", izjavio je Rakitić o prijateljstvu Tapalovića i Neura.

Neuer je prije nekoliko tjedana boravio u Dubrovniku gdje je ljetovao sa svojom djevojkom. Dubrovački mediji su pisali kako se Neuer još prije nekoliko godina zaljubio u ljepote i znamenitosti Dubrovnika i da ga često posjećuje.

Malo je poznata stvar da je Manuel Neuer velik dobročinitelj. Njegova organizacija Manuel Neuer Kids Foundation bavi se pomaganjem u razvoju djece i razvijanju njihovih potreba. Također organizira brojne projekte u kojima djeca, koja nemaju tu mogućnost, dobivaju priliku za školovanje i razvoj svog obrazovanja.

Vratarske karakteristike

Brojni stručnjaci slažu se da Manuel Neuer ima nevjerojatne reflekse. Snažna muskulatura i velika snaga pomažu mu u kontroli šesnaesterca. Iako po svojoj dobi (25 godina) ne spada u najbolje vratarske godine, a poznato je da su mlađi vratari skloni kiksevima, Neueru se to ne događa često. Također se ističe sjajnim osjećajem za vratarski prostor kao i vrlo dobrim pregledom nogometne igre. Neueru je vratarski idol Jens Lehmann koji je također svoju vratarsku karijeru započeo u Schalkeu.

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 09:40
    Meni je ovi tip uz onog De Geu najbolji mladi vratar. Vec je sad klasa, a jos nije u najboljim vratarskim godinama. Bit ce on top 5 stalno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 23:30
    sta rec klasa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 18:21
    ne znam za vas ali meni izgleda poprilicno glupo da na "under 21" prvenstvu može igrat čovjek sa 23g i 6mj (3mj u ovom slučaju)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 17:43
    bolje da su subu doveli,jeftinije bi prošli
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 17:28
    Već će sad postat legenda
    Obrisan korisnik