Nogomet

Ščeglov i Pamić spašavaju Istru?

Piše:Damir Žbulj • četvrtak, 14.07.2011.
Ščeglov i Pamić spašavaju Istru?
Foto: Aldo Šuran

Nogometaši Istre 1961 još će jedne sezone boraviti na hrvatskim prvoligaškim travnjacima. Iako su prošlo prvenstvo zaključili na pretposljednjem mjestu, osvojivši iz 30 utakmica samo 31 bod te su prema ostvarenom rezultatu i poziciji na tablici zaslužili napustiti prvoligaško društvo, HNS je imao druge planove. Licence za prvoligaški nogomet nisu izdane Pomorcu i Gorici te je Istra nenadano dobila novu šansu i još jednu priliku za dokazivanje kako im je ipak mjesto u prvoligaškom društvu.

NK ISTRA 1961

Trener: Igor Pamić
Dolasci: Jerković, Čubrilo, Mance, Turkalj, Karabatić, Marić, Prelčec, Stojanović, Tanković...
Odlasci: Linić, Tepurić, Škorić, Lekaj, Rodić, Eliomar, Pauletić, Barišić...
Plasman u prošloj sezoni:15. mjesto 1. HNL
Pripremne utakmice: Koper II 5:1, Rijeka 2:2, Baku 2:1
Raspored u prva tri kola:Karlovac, Osijek, Lučko

Istra 1961 još će minimalno godinu dana ostati u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Trakavica oko licenci za prvoligaški nastup nepovoljno je završena za prvaka 2. HNL Goricu te Pomorac iz Kostrene, koji nisu zadovoljili kriterije HNS-a, pa je prema tome i 15-plasirana ekipa proteklog prvenstva dobila novu šansu za dokazivanje kako im je mjesto u društvu prvoligaša.

Ljetna stanka trebala je biti iskorištena za rekonstrukciju momčadi, uigravanje novopridošlih igrača i pripremu ekipe za novosezonske izazove, ali suspenzija HNS zbog neispunjenja financijskih obveza primorala je nogometaše Istre da treniraju bez službenih provjera, koje su bile nužne u ovoj fazi priprema. Nastupi pod nazivom Selekcija Istre, protiv nedovoljno kvalitetnih protivnika, ili međusobni dvoboji igrača prve momčadi sigurno nisu pravi način za ulazak u novu sezonu.

Istra u prvenstvo ulazi sa 'svojim' trenerom, koji je klub preuzeo u završnici prošle sezone. Div iz Žminja, Igor Pamić, nije rezultatski i bodovno uspio izvući Istru iz zone ispadanja, ali u novoj sezoni imat će priliku dokazati koliko može napraviti s ovom momčadi te može li kontinuiranim radom stvoriti rezultat poput onog u Karlovcu.

Pred Istrom je, u svakom slučaju, možda i sezona odluke za njihove ambicije. Ostvare li priželjkivani uspjeh te na kraju osiguraju opstanak, zajedno s Pamićem i ruskim predsjednikom Mihailom Ščeglovim, mogli bi još dugo godina gledati prvoligaški nogomet na Drosini. Međutim, ukoliko niti ove sezone ne uspiju rezultatski pokazati kako zaslužuju igrati u najvišem razredu hrvatskog nogometa, ne vjerujemo kako će ih od ispadanja u niži rang sačuvati nova odluka HNS-a, a to bi u konačnici moglo značiti i kraj za zajednički ambiciozni projekt grada Pule, ruskog predsjednika i trenera Pamića.

Plus/minus

Teško da bi se mogao staviti predznak plus ili minus na novu momčad u odnosu na onu koja je nastupala prošle sezone. Što se tiče samih igrača mogao bi se čak i staviti znak jednakosti, ali glavna prevaga u odnosu na prošlu sezonu bit će 'čvrsta' trenerska ruka Igora Pamića. Svoju filozofiju nogometa uspješno je bio demonstrirao u Karlovcu proteklih sezona, potreban mu je samo bio kontinuitet rada, a hoće li i u Istri imati takvu priliku pokazat će vrijeme.

Veliko pojačanje za ekipu i stup obrane bit će dosadašnji branič Karlovca, iskusni Jurica Karabatić, kojeg Pamić dobro poznaje iz bivšeg kluba, ali i koji je već pokazao da će u novoj sezoni biti stup Istrine obrane. Trakavica oko Budicina trebala bi biti riješena kroz nekoliko dana, kada će se znati hoće li ovaj kvalitetan obrambeni igrači igrati u paru sa spomenutim Karabatićem. Budicin bi malo igrao u Istri pa malo traži angažman u inozemstvu, a u cijeloj toj priči izgubio je veći dio priprema i pitanje je u kojem stanju će se priključiti ekipi te koliko će uopće biti od pomoći ekipi u prvim prvenstvenim kolima. Ako uopće na kraju i stavi potpis na ugovor.

Od ostalih promjena, odlasci Linića, Tepurića, Škorića, Rodića, Eliomara..., nadomješteni su Manceom, na vratima te igračima poput Jerkovića, Čubrila, Marića... koji će tek morati dokazati kvalitetu nastupima u prvoligaškom društvu.

Snaga/slabost

Najveća snaga Istre u idućoj sezoni trebala bi bi biti njihova ekipa. Ako Pamić uspije od pojedinaca koji su mu na raspolaganju stvoriti uigranu momčad, koja će tempom i trkom slamati svoje protivnike, tada se mogu nadati ostvarenju zacrtanih ciljeva. Kao izuzetno pozitivnu stvar u cijeloj priči oko Istre mora se izdvojiti i novi stadion Aldo Drosina, pulska ljepotica, koja će sigurno i u novoj sezoni privući i kojeg gledatelja više na tribine te tako osigurati dodatni vjetar u leđa za Pamićeve nogometaše.

Kada se spominje publika, treba još istaknuti i njihove vjerne vatrene navijače Demone, koji su već u nekoliko navrata pokazali i dokazali kako vole svoj klub i kako su uvijek spremni ukazati na pogreške uprave, ali i samih igrača, a sve u cilju boljitka NK Istre 1961.

Uspjeh/neuspjeh

Kao i većini prvoligaša, u idućoj sezoni pokušat će se primarno ostvariti jedan cilj. Najavljeno smanjenje lige (a kod nas se nažalost takve stvari ne mogu tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću) klubovima je u misli stavilo samo kako sačuvati prvoligaški status. Takav plan ima i Pamićeva Istra, a hoće li na kraju iduće sezone biti 'iznad crte' morat će se ipak izboriti na travnjaku. "Kadar će kao i uvijek diktirati ambicije. Želim 22 igrača i tri golmana koji će biti u stanji izboriti plasman od šestog do 11. mjesta", vrlo jasno je ciljeve postavio trener Istre.

Tortura na treningu i pripremama koju provodi Pamić, stvarajući konture nove momčadi, koja bi trebala ostvariti taj rezultat, sigurno budi nadu i optimizam u ostvarenje tog cilja.

U fokusu

Pod posebnim povećalom bit će svaki segment kluba iz Pule. Od novopridošlih igrača, koji tek moraju opravdati svoj dolazak, trenera Pamića, koji će sigurno biti pod posebnim pritiskom dokazivanja u 'svojoj' sredini. Međutim, glavni fokus u novoj sezoni bit će funkcioniranje kluba kao dioničkog društva. Nakon Hajduka, Istra će biti drugi privatizirani hrvatski nogometni klub, s jednom razlikom, što bi klub iz Pule trebao biti u rukama samo jednog gazde, Mihaila Mihailoviča Ščeglova.

Ruski predsjednik ulagao je vlastiti novac, sponzorirao klub da bi sada postao i njegov vlasnik. Prije 30-ak dana za Glas Istre predstavio je svoja razmišljanja i planove te čemu se mogu u budućnosti nadati trener, igrači, ali i navijači jedinog istarskog prvoligaša: "Sretan sam zbog cijele ove situacije i svega što smo napravili, a sad ono što je bilo loše treba što prije zaboraviti i početi ispočetka. Trebamo uzeti novi, čisti bijeli list papira, i na njemu početi pisati potpuno novu priču, naravno kad riješimo sve dugove koji su ostali prema igračima. No, važno je da sad ja odlučujem kako će se i što će se raditi. Ranije je bila druga stvar, no sad je klub privatiziran i red će se znati. Konačna odluka bit će samo moja i kako ja kažem, tako će biti."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.07.2011. u 08:36
    Ako će ova silna ulaganja u klub dovesti do situacije da Istra (i kao klub i kao županija) konačno počne proizvodit igrače reprezentativnog kalibra, onda podržavam ovaj projekt, ali ako služe samo kao stanica raznim nogometašima koji ne mogu naći klub, onda ovo nema smisla ni za grad, ni za mladež... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2011. u 22:32
    el nino9 pa normalno :)))))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2011. u 20:05
    Ajmo Istro i Zagorje....!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2011. u 19:50
    Ekipa koja ima Karabatića, Alimia, Bellea , Šehića i uz to po meni najboljeg hrvatskog trenera Igora Pamića vrlo lako bi se mogla boriti za Europu....
    Obrisan korisnik