Nogomet

Talent zarobljen neimaštinom

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 18.07.2011.
Talent zarobljen neimaštinom
Foto: Ivana Strahija

Nogometaši Varaždina i ove će sezone najveće probleme imati s financijama, sudeći po tome što su u posljednjih sedam mjeseci primili jednu plaću, a mnogi se kao konačnom spasu nadaju privatizaciji i rješavanju (barem) poreznog duga. Što se nogometnog dijela tiče, čini se da će obrana biti problematičnija od napada, barem dok se ne uigra novi obrambeni red.

varaždin

Trener: Samir Toplak
Dolasci: Sačer, Medved, Gluhak (u dolasku: Trojak, Cerovečki, Lončar)
Odlasci: Filip i Dino Škvorc, Hojski, Dudić, Kvesić, A. Vuk, Kokot
Plasman u prošloj sezoni: 11. mjesto
Pripremne utakmice: Strmec Bedenica – Varaždin 1:3; Zarja Lugansk – Varaždin 2:2; Lučko – Varaždin 0:3; Varaždin – Karlovac 4:1; Mura Hlapičina – Varaždin 0:9; Varaždin – Slask 0:1; Varaždin – Middlesbrough 2:3
Pretkola Europske lige: Varaždin – Lusitans 5:1; Lusitans – Varaždin 0:1; Iskra Stal – Varaždin 1:1
Raspored u prva tri kola: 23.7. Varaždin – Lokomotiva; 30.7. Šibenik – Varaždin; 06.08. Varaždin - Zadar

Varaždinci skoro da ni nisu imali ljetni odmor kao drugi klubovi, jer su odmah počeli s pripremama za europsko natjecanje. Interesantno, iako bi povratak na europsku scenu nakon godina izbivanja trebao biti radostan događaj, opterećeni bremenom neimaštine i odlazaka igrača Varaždinci se nisu stigli ni pravo veseliti tome što putuju Europom i prezentiraju svoj, još uvijek i usprkos svemu, dobar nogomet.

Same pripreme protekle su u anksioznosti i pitanjima tko će idući otići, a najteži je udarac svakako bio odlazak dva standardna prvotimca, mlada hrvatska reprezentativca, Filipa i Dine Škvorca. Napadač i branič pronašli su svoj novi dom na Maksimiru (u Dinamu i u Lokomotivi), a zanimljivo je spomenuti da su im neki zamjerili odlazak bez pribavljanja odštete matičnom Klubu. S jedne strane naime stoji činjenica da su dečki imali svako pravo razvrgnuti ugovore s Varaždinom zbog neisplate plaća, no s druge se postavlja pitanje onoga što je Varaždin (Varteks) uložio u njih, kao i onih igrača koji ostaju za njima, u jednakoj besparici.

Nije poznato bi li Dinamo Škvorce uzeo da je postojala stavka odštete, no jedno je sasvim sigurno: situacija se najvjerojatnije mogla izbjeći da je bilo bolje komunikacije Uprave s igračima. Čini se da je najveća, a lako ispravljiva, boljka Varaždina upravo tu, jer se ne zna u stvari tko što radi, predsjednika nema, a ostali zaposlenici, pritisnuti jednakom neimaštinom kao i igrači, ni nemaju prevelikog motiva za rad, iako im treba skinuti kapu što unatoč svemu i dalje dolaze na posao.

Možda će 'slučaj Škvorc' poslužiti kao skupa škola, pa će klupski čelnici shvatiti da se jedino poštenim odnosom prema igračima i zaposlenicima, iskrenom komunikacijom, može sačuvati 80-godišnja povijest varaždinskog nogometa. Barem dok se ne Klub ne izvuče iz krize. Ostaje nadati se.

Privatizacija je posebna stavka za nevjericu, jer se o njoj pripovijeda već godinama, da bi se sad odjednom počeo spominjati rok od 100 dana. Istina, time će se Klub osloboditi sedam-milijunskog duga za porez, no ostaje pitanje u kolikoj će mjeri Grad Varaždin moći, željeti i znati ravnati profesionalnim nogometnim pogonom. A možda se odmah nađe i neki bogati šeik, kako je svojevremeno kružila priča, pa Klub u potpunosti prijeđe u privatne ruke. Možda.

Plus/minus

Jasno je da je ova ekipa nominalno slabija u odnosu na prošlu sezonu, sjetimo li se samo Brezovca koji je bio najbolji igrač Varaždina, kao i već spomenutih Škvorca, fajtera Hojskog i ostalih koji su otišli. "Imam tanak kadar i premalo kvalitetnih igrača na klupi", reći će trener Samir Toplak, na što sportski direktor Stjepan Cvek kontrira s: "Prijelazni rok još nije gotov, nadamo se dovesti pravo pojačanje barem za obrambeni red, a mislim da smo uspješno nadomjestili Filipa Škvorca Sačerom."

Na sreću, usprkos nemogućnosti plaćanja igrača, varaždinski je prvoligaš još uvijek dovoljno veliki brend da može privući nogometaše koji traže afirmaciju i pozornicu, no svakako je veliki posao iz svih koji bi željeli izabrati najkvalitetnije pojedince. Jasno, o pravim, profesionalnim nogometašima, koji igraju (samo) za novac, ne bi trebalo sanjati.

Snaga/slabost

Najveća prednost Varaždina ostaje lijepa igra, kao i dobri mladi nogometaši, redom domaći, koji na svakoj utakmici daju sve od sebe. Ne treba zaboraviti ni Vugrinca, kojem još samo par golova nedostaje da postane najboljim strijelcem HNL-a u povijesti, kao ni Šafarića, kojeg je na terenu teško zamijeniti.

Brinu međutim dva aspekta igre, realizacija stvorenih prilika, posebno u posljednje vrijeme, kao i obrambeni red, koji je zbog odlaska Dine Škvorca u Dinamo i Punčeca u U20 reprezentaciju, te odlaskom iz kluba Kvesića, ostao samo na Sušcu kao 'standardnom'. Vratio se međutim Tkalčić nakon ozljede, a Conjar i Šimek bi trebali, kad se uigraju, biti mnogo sigurniji.

Sportskog direktora brine: "Niska obrana, posebno kod prekida i na gostovanjima", dok trener kaže: "Ja sam siguran da ova momčad može opstati u ligi, da to ne vjerujem ne bih ni ja više bio ovdje. Ako nam više ne otiđe ni jedan igrač možemo se nadati solidnom uspjehu."

Uspjeh/neuspjeh

U prvenstvu se, s obzirom na najavljeno ispadanje pet klubova, Varaždin može nadati ostanku, iako bi Cvek želio: "Zauzimanje sedmog do devetog mjesta, s obzirom da su svi igrači godinu dana iskusniji".

Sasvim je druga priča Europska liga, u kojoj nakon Moldavaca Varaždince čekaju Rumunji. "Prolazak Dinama iz Bukurešta bio bi jednak svojedobnom izbacivanju Aston Ville", kaže trener Toplak. Stoji međutim konstatacija da bi ulazak u grupnu fazu Europske lige bio spas za Varaždin u pravom smislu te riječi, no teško je o tome uopće razmišljati s današnje pozicije.

U fokusu

Varaždinci trenutno sve drže u svojim rukama. Ovo je zbilja ključni, ujedno i najbolji trenutak da Uprava ozbiljno zasuče rukave i riješi probleme financija. Ekipa igra Europu, ne znamo koji bi bolji mamac sponzorima i kupcima trebao, a s druge strane opet ima niz perspektivnih igrača koji daju nagovještaje solidnog prvoligaškog materijala.

Apsolutno se ne smije više dogoditi da itko ode bez kune naknade, a ne smije više biti ni toga da se igračima daju prazna i krnja obećanja, koja se nikad ne ispune. Postoji poslovica da čovjek koji nikad ne laže može imati najslabije pamćenje na svijetu, a čini se da bi igrači i zaposlenici upravo to željeli od svojih čelnika.

I dok nogometaši, struka, škola nogometa, liječnička služba i ostali već drugu godinu vuku kola uzbrdo, sad bi zbilja bio red da im guranjem pomognu i oni koji sjede u VIP loži.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 18:20
    I dok nogometaši, struka, škola nogometa, liječnička služba i ostali već drugu godinu vuku kola uzbrdo, sad bi zbilja bio red da im guranjem pomognu i oni koji sjede u VIP loži. ovo je istina!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 18:18
    uvjek smo igrali s srcem i mora se to jednom isplatit!! moramo vise cjenit skolu nogometa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 13:40
    Da su ovi iz uprave samo malo bolje sposobniji mogli su za Brezu Škvorce i Hojskog dobiti minimalno 1 miljun eura!Ali ja mislim da žele samo upropastiti klub a ne ga spasiti i zvući iz ovog sranja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 13:36
    Ako bumo igrali kak smo dosad u Europi možemo se nadat 4.pretkolu,ali i dobar plasman u prvenstvu kao i ponovno u kupu!Po meni prva tri kola bi morala biti minimalno 6 bodova znači pobjeda protiv lokomotive i zadra i nadati se bodu protiv šibenika!U prva tri kola da skupimo 7 bodova bilo bi super!I... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 13:17
    Oni razmišljaju koda su već prošli Moldavce ,a to bi ih moglo koštat
    Obrisan korisnik