Nogomet

Karlovac: Ponoviti prošlu sezonu

Piše: Nikola Vlahović • ponedjeljak, 18.07.2011.
Karlovac: Ponoviti prošlu sezonu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon dvije uspješne sezone u prvoligaškom društvu, Karlovac s mnogo nepoznanica ulazi u novu sezonu. Naime, teška financijska situacija utjecala je na to da su najbolji igrači napustili stadion pokraj Korane, a potencijalna pojačanja tek trebaju dokazati da su zaista pojačanja...

KARLOVAC 2011/12

Trener:Srećko Lušić
Dolasci: Mislav Leko (Hajduk), Boris Kutleša, Srđan Juroš (Croatia Sesvete), Adnan Likić, Igor Novaković (Weiz), Stjepan Kokot (Varaždin), Nenad Dedić (Segesta), Tomislav Ivičić (Pomorac), Vedran Beblek, Marko Špelić, Marko Puškarić (Ilovac)
Odlasci: Jurica Karabatić (Istra 1961), Borislav Pilipović (Slaven Belupo), Romeo Filipović, Ivan Lajtman, Josip Jerneić, Karlo Primorac
Plasman u prošloj sezoni: 6.
Pripremne utakmice: Karlovac - Inter Zaprešić 1:2, Varaždin - Karlovac 4:1, Zagreb - Karlovac 1:2, Zagreb - Karlovac 3:1, Karlovac - Lokomotiva 1:1, Karlovac - Rijeka 1:0, Karlovac - Lučko 3:4, Pomorac - Karlovac 4:2
Raspored u prva tri kola: Istra 1961 (kući), Zagreb (vani), Split (kući)

Nogometni klub Karlovac u novu sezonu ulazi s dosta problema, financijskih i igračkih. Na stadionu pokraj Korane dogodile su se velike promjene, kako u svlačionici tako i u upravljačkoj strukturi kluba. Naime, novi predsjednik kluba postao je Amirudin Talakić koji je na toj funkciji zamijenio Stjepana Turkovića. Srećko Lušić dobio je nekoliko novih igrača, međutim, ljetni prijelazni rok nije se pokazao baš uspješan za Karlovac.

U klubu puno nade polažu u Velimira Zajeca, iskusnog nogometnog stručnjaka koji je zasjeo u fotelju sportskog direktora. On bi trebao realizirati dolazak ponekog igrača koji bi odmah predstavljao pojačanje. Od Zajeca se još očekuje da sredi stanje u omladinskom pogonu te da stvori uvjete, da se u skoroj budućnosti, prvoj momčadi priključe pojedini juniori.

Plus/minus

Karlovac je prije par dana odradio generalnu probu za novu sezonu, a protivnik mu je bio drugoligaš Pomorac. U tom susretu momčad Srećka Lušića poražena je s uvjerljivih 4:2, a iskusni strateg Karlovca vidio je da je pred njim još mnogo posla. Naime, Pomorac je bio bolji i sasvim je uvjerljivo slavio te su na vidjelo izašli problemi koje Karlovac ima u igri, posebno u obrambenom dijelu.

U ljetnoj pauzi Karlovac je ostao bez šest igrača, a od njih su petorica bili standardni prvotimci. Naime, pokraj Korane više ne stanuju Romeo Filipović, Ivan Lajtman, Josip Jerneić, Karlo Primorac, Jurica Karabatić i Borislav Pilipović.To je veliki udarac za Karlovac jer je i prošla sezona pokazala da je klupa vrlo "tanka" te da Lušić ima mnogo problema kada izostanu dva ili tri standardna igrača.

S druge strane u svlačionicu Karlovca stiglo je čak 11 novih igrača, a najzvučnije pojačanje je Igor Novaković koji je stigao iz austrijskog Weiza. Ostalih deset igrača tek treba pokazati da su dovedeni kao pojačanja, a ne samo da popune broj

Snaga/slabost

Pripremne utakmice pokazale su da Karlovac ima dosta problema u svim segmentima igre. Međutim, odlaskom Karabatića u Istru 1961 ostao je veliki "propuh" u zadnjoj liniji i njega bi trebao zatvoriti Mislav Leko, stoper koji je prošlu sezonu odradio na posudbi u Hrvatskom dragovoljcu kao igrač Hajduka. Također, borbenost i požrtvovnost Karla Primorca puno će nedostajati Karlovcu, međutim, Lušić u novoj sezoni puno očekuje od oporavljenog Enesa Novinića.

Dva bočna igrača iz prošle sezone, Pilipovića i Jerneića, teško će biti zamijeniti. Radi se o igračima koji su bili standardni i koji su ostavljali srce na terenu u svakoj utakmici. Stoga će njihove zamjene morati dokazati da zaslužuju nositi dres Karlovca. Ipak, prošle i pretprošle sezone Karlovac je pokazao da je solidan prvoligaš koji može poremetiti planove svakom klubu u prvom razredu hrvatskog nogometa. Kako će Karlovac izgledati u novoj sezoni puno ovisi o tome kako će krenuti u prvenstvo. Ukoliko zaredaju porazi odmah na početku sezone ekipu s Korane čeka teških 30 kola. Teško je reći što je trenutno najveća prednost Karlovca jer je došlo dosta novih igrača, međutim, mogli bi istaknuti Lušića i Zajeca kao osobe koje će uspjeti složiti solidnu momčad, vrijednu ostanka u Prvoj HNL.

Uspjeh/neuspjeh

Jedini cilj Karlovca ove sezone je izboriti ostanak u prvoligaškom društvu. Afirmacija mladih igrača iz vlastitog pogona nije u prvom planu jer se smatra da bi se s njima teško ostalo u društvu najboljih. Ukoliko momčad s Korane ispadne u drugu ligu to će se smatrati velikim neuspjehom i to će značiti kraj projekta kojeg je još davno započeo Igor Pamić. Pošto prijelazni rok još uvijek traje, u Karlovcu bi se uspjehom smatrala i prodaja ponekog igrača. Naime, klupska blagajna već dugo vremena zjapi prazna i potrebno joj je osvježenje što je prije moguće. Navodno je odlasku najbliži vratar Igor Lovrić, a interes za njega pokazalo je nekoliko njemačkih prvoligaša.

U fokusu

Pod povećalom će biti svaki novi igrač koji je došao u klub, međutim, u prostorijama NK Karlovca uvijek se priča o financijama. Nije tajna da ovaj prvoligaš, kao i niz ostalih, ima velikih poteškoća s pronalaskom sponzora. Prošle sezone igrači su u par navrata štrajkali jer nisu dobili svoje plaće, a lako je moguće da taj scenarij gledamo i ove sezone. Besparica je već utjecala na to da su najbolji igrači otišli u druge klubove potpuno besplatno, a odavno je uprava Karlovca najavila rezanje ugovora koji su veliki uteg za klub.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 18:11
    slažem se sa dinamovac_sb..... što se tiče Karlovca uprava na čelu sa glupim Turkovićem ga je upropastila... stvarno neznam kako će opstati....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 18:03
    Dečki će izgarat na terenu u to sam siguran i nesmiju se bojati nikoga a mi ćemo doći u većem broju i bodriti ih i siguran sam da ćemo ih gledati i na godinu.
    Obrisan korisnik
  • Gem18.07.2011. u 17:02
    bit ce stvarno teže no ikada do sada no vjerujem u ove momke! biti u top 10 i svi sretni!
    Gem