Nogomet

Dinamo u potrazi za korakom dalje

Piše:Borna Rupnik • četvrtak, 21.07.2011.
Dinamo u potrazi za korakom dalje
Foto: Kristijan Komarica

U Dinamu ništa novo, moglo bi se sažeti uoči početka novog hrvatskog prvenstva. Neosporan je status prvog favorita za oba domaća naslova, priželjkuje se - ovoga puta i otvoreno traži - pamtljivi europski iskorak, no u ljeto 2011. godine osjete se i neki pozitivniji vjetrovi nego što je to bio slučaj proteklih godina...

Dinamo

Trener: Krunoslav Jurčić
Dolasci: Domagoj Vida, Jerko Leko, Mehmed Alispahić, Ivan Krstanović, Filip Škvorc, Dino Škvorc, Walid Atta
Odlasci: Josip Brezovec, Carlos, Leonard Mesarić, Miroslav Slepička, Dodo, Marin Skender
Plasman u prošloj sezoni: 1.
Pripremne utakmice: Dinamo - Šmarje 4:2, Dinamo - Slavija Pleternica 5:0, Dinamo - Ružomberok 2:0, Dinamo - Slask 1:2, Dinamo - Limbuš 3:0, Dinamo - Baku 2:0
Raspored u prva tri kola: Dinamo - Inter, Dinamo - Cibalia, Slaven Belupo - Dinamo

Poslije burne završnice prošle sezone, u kojoj je Dinamo već pet kola prije kraja osigurao naslov i potom uzeo Kup, ali se dugo i ružno rastajao s Vahidom Halilhodžićem uz pomoć Marija Tota na klupi, počela je akcija "ovo bi napokon trebala biti TA sezona".

Očuvana momčad dana je u ruke povratnika Krunoslava Jurčića, a braća Mamić prionula su poslu na tržištu igrača. Od navedenih želja promaknuli su im tek Josip Šimunić i Emir Spahić, no kupljenim se igračima nikako ne može "gledati u zube" - naprotiv. Predstavljeni su i novi objekti omladinske škole, a čak je i ruglo od maksimirskog stadiona dovedeno u pristojne okvire te izgleda da su stvoreni svi mogući preduvjeti za dugogodišnju želju.

A ta je, jasno, plasman u Ligu prvaka i kroz tu će se prizmu gledati uvodni dio Dinamove sezone. S obzirom na postupni napredak u skupinama Europske lige tijekom prošlih godina, to djeluje i kao logičan korak naprijed, no rijetki su oni koji bi u Dinamovom slučaju, u kontekstu Europe, bili hrabri za neke definitivne prognoze.

U HNL-u istovremeno za Dinamo nema mnogo dilema jer je za korak, dva ili tri ispred konkurencije i postavlja se tek pitanje na koje mu je načine moguće opravdati ulogu izrazitog favorita na zadovoljstvo svih u klubu i oko njega.

Plus/minus

Vjerojatno najveći dobitak ovosezonskog Dinama je (zasad) izostanak velikih prodaja. Uigranost bi do određene mjere trebala biti na višoj razini premda Jurčić koristi drukčiji sustav. Svi su temelji momčadi ostali na okupu, a njima su dodana još četiri nova imena koja će po svemu sudeći uistinu biti pojačanja - Domagoj Vida, Ivan Krstanović, Jerko Leko i Mehmed Alispahić.

Iz perspektive igračkog kadra, Dinamo ne bi smio biti nimalo lošiji, dok će mnogi upitnik staviti nad povratak Krunoslava Jurčića na klupu hrvatskog prvaka, pogotovo nakon vladavine Vahida Halilhodžića. No, Jurčić ima odličnu priliku primiriti kritičare - onim najvažnijim, rezultatom.

Snaga/slabost

Jurčićev sastav djeluje odlično pokriven na svim pozicijama, iako je lijevi bok u trenutačnom nedostatku ozlijeđenog Leandra Cufrea ponovno najslabija točka ovog Dinama. Koliko će zdravstvene poteškoće dvojice stopera, kapetana Igora Bišćana i mladog Tomislava Barbarića, biti hendikep na stoperskim pozicijama saznat će se tek u trenucima kada dođe do očekivanog umora, pogotovo bude li i Cufre češće izvan stroja.

Dinamova je prednost nad svim domaćim konkurentima i širina na klupi, odnosno mogućnost rotacije, što će zbog Europe biti i nužnost, kao i činjenica da u Sammiru, Milanu Badelju ili Fatosu Beqiraju ima ofenzivne pojedince koji mogu individualnim potezima okrenuti susret u Dinamovu korist.

Uspjeh/neuspjeh

Ove jeseni ciljevi su jasno postavljeni. Na europskoj sceni traži se isključivo plasman u Ligu prvaka, koja se čini bliže nego ikada, ili proljeće u Europskoj ligi, premda treba ostati realan i dodati da se novom nastupu u grupnoj fazi Europske lige možda i neće imati što prigovoriti jer će nešto za reći imati i Dinamovi protivnici.

U Hrvatskoj se bez ikakve zadrške traži nova dvostruka kruna, iako bi se eventualni gubitak Kupa sigurno lakše prebolio iz dobre nastupe izvan hrvatskih granica. No, od Dinama će se očekivati da u HNL-u neprestano pokazuje svoju nadmoć nad suparnicima, kako kroz rezultat, tako i kroz igru. Dinamo je već svjedočio pričama o "neuspjesima" zbog neuvjerljivih predstava usprkos velikim bodovnim prednostima.

U fokusu

Do kolovoza će se u i oko Dinama razgovarati uglavnom samo o jednom - Ligi prvaka. Ovisno o ishodu te priče, svjetla pozornice usmjerit će se prema treneru Krunoslavu Jurčiću, bilo kao onome koji je nakon toliko čekanja ostvario veliki Dinamov cilj ili kao onome tko je propustio najveću Dinamovu šansu u "novijoj povijesti". Neizbježna će tema biti i odaziv zagrebačke publike, posebno nakon što je kozmetički dotjerani Maksimir bio dupkom pun na uvodnoj utakmici protiv Neftčija.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 13:46
    Odlično zapažanje, ne znam samo zakaj ti lupaju minuse :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 12:56
    dinamo mora i hoće proć helsinki, ne treba ih se bojati jer su 10:0 pobijedili amatere i walesa...a što se tiče momčadi dobro da su se riješili carlosa doda i slpičku jer im oni stvarno nisu potrebni, a brezovcu je jos trebalo pružiti priliku, a drago mi je što su se jako dobro pojačali i u jesen... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 12:05
    naravno, nema dvojbe uopće.jedino je ovo za poziciju lijevog beka loše analizirano, barem ja tako vidim. jer zaboravljamo neke važne činjenice u vezi Cufrea i formacije koju Dinamo sad igra. Cufre, uz svo moje veliko poštovanje prema njemu, nikad nije bio nešto jak u ofanzivnim zadacima, a sad kad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 11:53
    dinamo ima velike šanse proći helsinki,a onda ko zna daj bože da budu u LP.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 11:26
    Iako ne bi bilo nikakvo čudo da se šepavo uđe u prvenstvo, zbog totalne koncentracije na Europu, to si Kruno ne bi smio dozvoliti zbog izuzetno velike koncentracije kvalitetnih igrača na klupi, gladnih nastupa u prvih 11
    Obrisan korisnik