Nogomet

Hajduk (već) zaostaje

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 01.08.2011.
Hajduk (već) zaostaje
Foto: Duje Bonačić

U drugom kolu domaćeg prvenstva Hajduk je doživio poraz u Zadru, pa već sada zaostaje za Dinamom. To je naravno veselje za ljubitelje plave boje, dok se oni koji navijaju za Bile mogu nadati da je Zadar, kao i Stoke, bio samo kiks. Bilo kako bilo, Dinamo je prvi, a Lokomotiva, još uvijek, druga na tablici.

Dinamo je u dva kola upisao šest bodova, pali su pred Jurčićevom ekipom Inter i Cibalia, ozbiljni klubovi i ozbiljne momčadi. Koliko je to najava još jednog pehara prvenstva možda je prerano reći, no za sada bodovno stanje može biti izvorom zadovoljstva za navijače aktualnog prvaka. Koliko su zadovoljni igrom, to je već za raspravu, no dok je bodova, problema – nema.

Najžešći takmac Dinamu, Hajduk, u Zadru je pak pokazao veliku nemoć u postizanju pogodaka. Zebićeva ekipa je standardno domaćinska, voli svoje Stanove i oni su joj izvor snage, i bilo bi bezobrazno kazati da je Zadar bio slab, a Hajduk još slabiji. Sasvim suprotno, utakmica je gledateljima bila zanimljiva, no od europskog se Hajduka očekivalo mnogo više. Također bi bilo suludo već sad, zbog tri boda zaostatka, predviđati kraj utrke za pehar prvenstva, no jasno je da se Balakov i njegovi dobro plaćeni igrači moraju sabrati.

Prvoligaški nogomet se međutim igrao i na još šest drugih travnjaka u Hrvatskoj, na sreću, pa su i oni kojima Dinamo i Hajduk nisu napeti došli na svoje. Treći naš europski klub, Split, osjetio je teret visokog ritma utakmica, a trener Katalinić priznao je da njegovi momci u zadnjem dijelu utakmice pali u tempu i trebat će nešto poduzeti da se isto ne dogodi i u Londonu. Slaven Belupo, zahvaljujući Benku, iz Splita odlazi bogatiji za jedan bod.

Ipak, Split na kontu ima barem bod, s čime se ne mogu pohvaliti Varaždinci, koji su siromašni bodovima kao i novcem. Čini se da za sada Toplakovoj ekipi ide samo u Europi, a u Šibeniku dobrih 45 minuta drugog poluvremena nije bilo dovoljno da se ispravi (još jedan) autogol Sušca, koji je donio slavlje Šibenčanima. Iz varaždinskog tabora su međutim konačno shvatili što treba promijeniti u obrani da se utakmice ne bi gubile na takav način, pa se već protiv bukureštanskog Dinama u četvrtak može očekivati osvježenje u posljednjoj liniji.

Lijepo je bilo u Rijeci, gdje Armada voli svoje nogometaše, a dobro ispunjeno gledalište, uz raspoloženog Kreilacha, bilo je previše za debitanta iz Lučkog. Ipak, novi prvoligaši imali su svoje prilike i zanimljivo bi bilo vidjeti što bi bilo da je ušla Novakova lopta u 44. minuti za 1:1. No, nije, pa Rijeci ostaju tri boda, Lučkom na kontu za sada samo jedan.

Pamićeva Istra jedina je uz Varaždin koja još uvijek nema ni jedan bod. Momčad iz Osijeka uzela je sve zahvaljujući raspoloženom Miličeviću, a uzeo je sve i Igor Pamić, krivicu to jest, i javno rekao da je on kriv za to što je u Puli još uvijek suša. Tko prizna pola mu se prašta, a na Pamiću je da do bodova dođe u Lučkom i tako se iskupi za propuste.

U Zaprešiću pak se dokazao mladi trener Marijo Tot koji je svoju Lokomotivu vodio do boda protiv mnogo iskusnijeg Ilije Lončarevića. I dok Lokomotivi treba zapljeskati na dva dobra uvodna kola, za Inter ne treba strahovati, tako dugo dok politika kluba ostane pošteni rad i vjera u struku.

U Kranjčevićevoj ulici Zagreb je s vrlo uvjerljivih 3:0 nadigrao Karlovac i tako ostvario zacrtani plan. Momčad Srećka Lušića je probleme svoje obrane pokušala kompenzirati napadom, koji je u nastavku utakmice na pravu kušnju stavio golmana Vidakovića.

Igrač kola

Golman Šibenika Blažević obranio je sve što je išlo u njegovom smjeru u napetih 45 minuta drugog poluvremena. Nije pokleknuo pred Brlečićem ni pred Cerovečkim, a nije ga impresionirao ni pokušaj drugog najboljeg strijelca HNL-a svih vremena, Vugrinca.

Tragičar kola

Bez sumnje Adam Sušac, koji je svojim autogolom unesrećio Varaždince. Ne bi to bio toliki problem da Sušcu to nije već druga takva ekshibicija u dvije utakmice za redom, pa je trenerova najava da Sušca ostavlja u gledalištu jedno vrijeme sasvim opravdana. Da ne bude zabune, pogreška se može svakome dogoditi, a varaždinskog stratega više ljuti Sušcovo neprihvaćanje kritike, kako saznajemo.

Pogodak kola

Majstorski je Santini zaustavio centaršut Bilavera, iskoristivši zbunjenost i nemoć Vejića, te postigao pogodak vrijedan tri boda.

Izjava kola

Stanko Mršić već dva kola šuti o sucima, što je vrlo pohvalno, no vinkovački je strateg zabrinut, a ni sam ne zna što je problem njegove ekipe: "Očekivao sam puno više od mojih igrača, posebno u prvom poluvremenu. Zbog nečega nismo bili pravi ni u trci ni u angažmanu. Što se točno dogodilo ne znam, ali to me najviše smeta i zabrinjava." Možda je problem u tome što njegov najbolji igrač, Kresinger, još uvijek nema riješen status u klubu.

Ni kriv ni dužan

Najzanimljiviji gol postigao je Dinamov Ibanez u 26. minuti susreta. Argentinac u plavom dresu iz daljine, s lijeve strane, vjerojatno je prije pokušavao centrirati negoli postići pogodak, no slabi vinkovački vratar Matković propušta loptu u gol. "Malo mi je prešla preko noge i tako je zbunila vratara. Nisam to očekivao, ali najvažnije je da se piše pogodak, odnosno da se Dinamu pišu bodovi. Zbog toga se igra", rekao je argentinski lijevi bek.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2011. u 20:29
    Gledao sam Zagreb i to je bila sasvim ravnopravna tekma. Karlovac je trebao najmanje uzeti bod u Kranjčevićevoj. Ni sad mi nije jasno kako je Zagreb zabio tri gola. Gledao sam i Dinamo, ne baš dopadljiva igra, kao i uvijek kad ih Jurčić vodi, ali tri boda su sasvim zaslužena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2011. u 20:17
    Hajduk nije puno jači nego prošle sezone, a ni naša liga nije toliko slaba da se možeš prošetati tek tako, ali pre pre prerano je za bilo kakve prognoze. Uostalom briga me za ligu sada kada nam 4 kluba još u utrci za europu bar da dva prođu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2011. u 19:50
    Vejić je već dvije sezone "pojačanje"..ali žalosno je to objašnjavati Upravama i navijačima Hajduka..koji uporno dižu u nebo Vejića...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2011. u 19:33
    Moramo se pomiriti da ni 7 sezonu nećemo biti prvi!!! A uvijek dobijemo Dinama ili bar nerješeno bude kroz ove sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2011. u 17:29
    Zašto novinarka u svom članku prepliće Dinamo i Hajduk. Dinamo igra za sebe a Hajduk za sebe. Hajdukove probleme ne riješava Dinamo već sam Hajduk.
    Obrisan korisnik