Nogomet

Raspucani Dinamo i Hajduk

Piše: Vedran Babić • ponedjeljak, 22.08.2011.
Raspucani Dinamo i Hajduk
Foto: Hrvoje Knežević

Kolovoz nas još uvijek pregrijava svojim visokim temperaturama, a naši prvoligaši već su odradili i peto prvenstveno kolo. Dinamo je potvrdio svoju fantastičnu formu pregazivši Osijek 4:0, a identičnim rezultatom Hajduk je deklasirao Zagreb. U novom HNL Dnevniku imamo i jednog debitanta među trenerima, vrlo iskrene izjave i nezadovoljne navijače...

Pet utakmica, pet pobjeda, gol razlika 15:0. Tako zvuči perfektan omjer Dinama na startu prvenstva. Iako se od Osijeka očekivao puno veći otpor, od njega nije bilo ništa. Osječane se poslije pobjede nad Zagrebom 4:0 možda i previše razvikalo jer su sljedećeg tjedna protiv Splita zahvaljujući isključivo sreći i domaćim promašajima izvukli bod, a onda su u svom Gradskom vrtu osramoćeni od strane hrvatskog prvaka (4:0).

Neki navijači Modrih reći će da je Osijek ponizila Dinamova "B momčad", što je apsolutno netočno s obzirom da su na travnjak u Gradskom vrtu istrčala šestorica igrača koji su od prve minute krenuli u dvoboj protiv Malmöa (Kelava, Badelj, Ibanez, Calello, Vrsaljko i Vida). Ako su oni dio "B momčadi", onda sam ja u prošlom životu bio Jim Morrison.

Bilo kako bilo, Dinamo je fenomenalnom kombinatorikom i egzekucijom naučio Osječane lekciju, zabivši im sva četiri pogotka unutar prvih pola sata, što je bilo i više no dovoljno za miran ostatak utakmice. Dinamovci se sada okreću uzvratu u Švedskoj, a Osijek mora "skupiti glave" i oporaviti se od ovog bolnog poraza.

Dinamo je ove sezone u otvaranju prvenstva možda dominantniji nego što je to bio slučaj prethodnih sezona, no i Hajduk se polako budi i od ovog kola je na drugoj poziciji ljestvice. Iako su u početku imali problema s realizacijom, "Bili" su u posljednje tri utakmice zabili devet golova i primili samo jedan, a u ovoj posljednjoj nadigrali su Zagreb (4:0).

Anas Sharbini doživio je pljesak na predstavljanju samo dva tjedna nakon što su ga protiv Rijeke Hajdukovi navijači "počastili" gromoglasnim zvižducima. Ovaj im se protiv Zagreba odužio još jednom odličnom partijom, začudo, bez većih elementarnih pogrešaka u igri. Anas je bio latentna opasnost po gostujuću obranu, razigravao je svoje suigrače i pod svaku je cijenu želio postići pogodak, no jednostavno nije išlo. Zato je išlo njegovu bratu i dvostrukom strijelcu Ahmadu.

S druge strane, moja kolegica Mihaela Bradovski u svom je osvrtu lijepo opisala Zagreb kao "najželjenijeg gosta". Naime, Pjesnici su na tri dosadašnja gostovanja upisali tri uvjerljiva poraza s gol razlikom 0:9. Kod kuće su Zagrebaši zasad stopostotni, no kad-tad će morati i na strani osvajati bodove ako si ne žele priuštiti neugodnu i nemilosrdnu borbu za ostanak.

U njoj će se, kako sada stvari stoje, naći praktički polovica lige, što je vjerojatno jedini takav slučaj u svijetu. U najtežoj situaciji su Varaždin i Lučko, koji imaju po bod. Varaždinci su do svog prvog boda došli u atraktivnoj i uzbudljivoj utakmici protiv Istre (2:2), dok je Lučko u samoj završnici poraženo od Splita (2:1).

Iako je zadržala kostur lanjske momčadi koja je prvenstvo završila na visokom četvrtom mjestu, Cibaliji će ove sezone biti puno teže. I trener je ostao isti - Stanko Mršić, no samo četiri osvojena boda poslije pet kola ne mogu zadovoljiti čelnike kluba na Bosutu. U ovom kolu, doduše, jedva su izvukli bod (2:2) kod najlošije obrane lige, one karlovačke, koja je već primila 14 pogodaka.

Lokomotiva i Rijeka remijem su se zadržale pri vrhu ljestvice, baš kao i Slaven, koji je slavio protiv Intera 3:2. U dalmatinskom derbiju između Šibenika i Zadra vidjeli smo jako malo od nogometa pa je podjela bodova i najrealniji ishod.

Pogodak kola

Tonči Kukoč novi je miljenik Torcide. Svojom borbenošću, agresivnošću, beskompromisnošću, htijenjem i zalaganjem osvojio je srca svih Hajdukovih navijača, a protiv Zagreba je postigao i svoj prvijenac u bijelom dresu. I to kakav. Na lijevoj strani je uz puno sreće nanizao tri Zagrebaša, a potom i vratara Vidakovića, prije nego što je desnicom pospremio loptu u praznu mrežu. Velike zasluge za pogodak pripadaju i, kako je kolega Filip Brkić u izravnom prijenosu rekao, tragikomičnoj obrani gostiju.

(pogodak od 5.49)

Igrač kola

Veliki obol visokoj Dinamovoj pobjedi u Osijeku dao je 19-godišnji Mario Šitum, koji je na toj utakmici bio dvostruki strijelac i asistent te, uz Matea Kovačića, najbolji pojedinac Modrih. Šitum se tako, nekako u sjeni Kovačića, probija do prve momčadi i bilježi sve veću minutažu, a samo će vrijeme pokazati je li njegov dobar ulazak u sezonu samo slučajnost ili se u njegovim nogama i glavi krije potencijal za veliku karijeru.

Tragičar kola

U situaciji kada je Istra u Varaždinu vodila 2:1 Armend Alimi u 49. minuti nepotrebno je startao na protivničkog igrača na sredini terena i tako zaradio drugi žuti karton, ostavivši pritom suigrače na cjedilu. 20 minuta kasnije domaćin je izjednačio, a Puljanima je propala lijepa prilika za drugu ovosezonsku pobjedu i nove vrijedne bodove.

Izjava kola

U Šibeniku je iz dana u dan situacija glede financija sve teža. Rezultati su loši, borba za ostanak "ne gine", igrači pronalaze sve manje motiva za igru, a svega toga je svjestan i trener Vjekoslav Lokica, koji je igrom svojih igrača bio toliko zadovoljan da su mu i tri izmjene bile premalo. No, u ovoj kategoriji mjesto ćemo prepustiti jedinom strijelcu Šibenika Draženu Jeliću, koji je rekao:

"Mi smo trebali dobiti ovu utakmicu da budemo malo mirniji zbog ove teške financijske situacije. Moramo stvarno zahvaliti ovim momcima što igraju. Nismo primili plaće od ne znam kada, rate, mi jedva preživljavamo. Jedva igramo, jedva trčimo, jedva hodamo. Ovo je i rezultat toga."

Debitant kola

14 mjeseci je čekao, no Tonči Bašić napokon je dočekao svoj trenerski debi u Prvoj HNL. Čovjek koji je Split doveo iz Treće u Prvu ligu dobio je otkaz u lipnju prošle godine, no godinu i mjesec dana kasnije dobio je svoju priliku i u debiju protiv Lučkog u Kranjčevićevoj ostvario pobjedu. Kako je rekao poslije utakmice, Bašić je zadovoljan samo rezultatom, a ne igrom, no vremena za velike promjene nema - već u nedjelju na Park mladeži dolazi gradski rival Hajduk.

Poruka kola

Nezadovoljni rezultatima, ali i trenerom, šibenski navijači Funcuti jasno su iskazali svoj stav izvjesivši transparent sadržaja "Nemamo trenera, nemamo igru, Lokica odlazi."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.08.2011. u 23:00
    Sa pričuvama ,ako ti je lakše :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2011. u 22:45
    da...nisu se dosta trudili :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2011. u 22:20
    sad bi i mi malo trebali kukat kako je zagreb pustio hajduku jer su bez gaca dosli na poljud :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2011. u 21:59
    jel vi znate sta je b momcad??situm i ostali nisu iz b momcadi nego su najcesce na klupi...
    Obrisan korisnik
  • buco722.08.2011. u 20:40
    ja bi svejedno rekao da je za dinamo nastupila b momcad...vise od pola ih je bilo iz b momcadi s obzirom da je calello zamjena za ozljedjenog alispahica, pa cak i za kvacica tako da mi autor pomalo mutira na jima
    buco7