Nogomet

Video: Groet Zagreb

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 25.08.2011.
Video: Groet Zagreb
Foto: EPA

Protivnik zagrebačkom Dinamu iz treće jakosne skupine bit će Ajax iz Amsterdama, četverostruki pobjednik Lige prvaka te aktualni prvak nizozemske Eredivisie. Iako svoj posljednji europski uspjeh vežu za, sada već davnu 1995. godinu kada su osvojili Ligu prvaka te europski Superkup, nema sumnje kako je i u ovom potu ždrijeb bio nesklon za našeg prvaka.

Ajax iz Amsterdama klub je blistave prošlosti, a i dan danas, unatoč europskoj prosječnosti u kojoj se sada nalazi, izaziva respekt svih. Jedna od stvari gdje su i dalje ostali neprikosnoveni je slavna škola nogometa, a kad tomu dodamo jednako, ako ne i bolju u zadnje vrijeme, onu Dinamovu, možemo konstatirati kako bi ovaj dvoboj mogao dati odgovor i na tu eventualnu dvojbu.

Nizozemci i dalje uporno prkose "gravitaciji" i ne prestaju sa stvaranjem nogometnih "umjetnika", zadržavajući svoj poznati stil istinske tehničke superiornosti, kratkih paseva te dobro poznatog korištenja vratara kao zadnjeg braniča. Igra je to koja ne pozna napucavanja i sve se bazira na jednom dodiru lopte, a zanimljivo je kako se 4-3-3 sustav igre u školi nogometa uči već od najmanjih kategorija, a sve u svrhu što lakše adaptacije na prvu momčad. Ova momčad Ajaxa zasigurno će biti prosječno najmlađa u Ligi prvaka i tu će trebati tražiti šansu za treću poziciju koja znači i nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

Momčad

Sudeći prema utakmicama u prva tri kola nizozemskog prvenstva, Ajax igra vrlo ofenzivnih 4-3-3, bazirajući sve na visokom posjedu lopte i brzoj kombinatornoj igri, a ovo je najčešći izbor trenera Frank De Boera...

Vrata čuva Kenneth Vermeer, igrač koji je ponikao u klubu i tek jednu sezonu proveo na kaljenju u Willem II, nakon čega je vraćen u momčad za koju nastupa od sezone 2008/09. Isto tako vrijedi spomenuti kako je prošao i sve mlađe selekcije nizozemske reprezentacije. Njegova zamjena iskusni je 31-godišnji Jeroen Verhoeven, koji je u klub došao 2009. iz Volendama.

Lijevi bočni je Nicolai Boielsen, 19-godišnji Danac koji je iz Brondbyja došao prošle sezone i aktualni je reprezentativac Danske A vrste za koju je debitirao ove godine. Desni bok "drži" Gregory van der Wiel , igrač koji je od Ajaxovih skauta prepoznat sa sedam godina starosti, a za prvu momčad nastupa od 2007. godine te je i član nacionalne selekcije.

Središnji braniči su Toby Alderweireld, Belgijac doveden iz Germinala 2004. godine i aktualni član reprezentacije te kapetan momčadi, također Belgijac, Jan Vertonghen, član kluba od 2003. godine.

Iz tog dijela momčadi svakako valja obratiti pozornost i na sina slavnoga Dannyja Blinda, Daleyja koji igra kao lijevi branič.

Na lijevom krilu ordinira reprezentativac Danske Christian Eriksen, član kluba od 2008., dok je na desnom Siem de Jong, 22-godišnji Nizozemac potekao iz De Graafschapa, a izbrušen u Amsterdamu. Središnji vezni je 30-godišnji Theo Janssen, novo ime pristiglo iz Twentea.

Napadački trojac čine Kolbeinn Sigthorsson, Islanđanin doveden iz AZ-a, zatim 22-godišnji Miralem Sulejmani, srpski reprezentativac doveden iz Heerenveena 2008. godine te 24-godišnji Derk Boerrgter, također novo ime, bivši član Waalwijka.

Također vrijedi spomenuti i 37-godišnjeg Andre Ooijera, centralnog braniča, bivšeg igrača mnogih nizozemskih klubova, a pamtimo i tri sezone provedene u Blackburnu.

Zvijezda

Iako će se među forumašima sigurno povesti rasprava o tom imenu, moj izbor pao je na Belgijca, ujedno i kapetana momčadi, 24-godišnjeg Jana Vertonghena. Prema Transfermarktu vrijednost ovog igrača procjenjuje se na 12 milijuna eura, ali Nizozemcima on znači i puno više od samog novca te su zasada odbijali sve pristigle ponude europskih velikana. Vertonghen je rođen 24. travnja 1987. godine u Sint-Niklaasu, Belgija, a svoje prve korake napravio je u VK Tielrode čiji je član bio u razdoblju od 1997-2000. Prvi su ga otkrili skauti Germinala, a dres tog kluba nosio je do 2003. godine kada sa šesnaest godina prelazi u Ajax. Prvu seniorsku karijeru odigrao je 2007. godine na posudbi u dresu Waalwijka, gdje se zadržao jednu sezonu, nakon čega je uslijedio povratak. Odmah po povratku postao je standardan član prve jedanaestorice, a iste godine debitirao je i za reprezentaciju Belgije.

Trener

Trener Ajaxa je nizozemska i svjetska legenda, 41-godišnji Frank de Boer. Blistava igračka karijera započela je davne 1988. godine u Ajaxu gdje je igrao sve do 2008. godine i za koji je je upisao 328 nastupa. Zatim je uslijedio prelazak u Barcelonu gdje je upisao 143 nastupa, sve dok 2003. nije prešao u redove turskog Galatasaraya u kojem je ostao jednu sezonu. Nastavak karijere donio mu je dres Glasgow Rangersa, a potom je bio i članom katarskih Al-Rayyana i Al Shamala, gdje je i zaključio karijeru.

Onu trenersku, započeo je u Ajaxu kao trener i voditelj u omladinskom pogonu, da bi u isto vrijeme obnašao dužnost i pomoćnog trenera A nacionalne selekcije. Posao prvog trenera Ajaxa dobio je 2010. te se odmah okitio i naslovom prvaka.

Povijest kluba

Ajax je osnovan 13. ožujka 1900. godine, a ime je dobio po mitskom grčkom heroju. Nadimak kluba je "Kopljanici", a često se koriste i Sinovi Božji te Židovi, mada češće u Europi nego kod nas. Najveći rival im je Feyenoord iz Rotterdama, a ti derbiji iznimno su "nabrijani" i nazivaju se "Klassieker".

Klub je to koji je proglašen kao sedmi najuspješniji klub u Europi tijekom 20. stoljeća. Također je i jedan od tek pet klubova koji su u trajno vlasništvo dobili pehar namijenjen pobjedniku Lige prvaka, tadašnjem Kupa prvaka, jer su uspjeli nanizati tri uzastopna slavlja i to u rasponu od 1971-1973.

Od europskih trofeja klub se diči s četiri osvojena trofeja za najbolju momčad Europe, a posljednji je podignut 1995. kada je u finalu svladan Milan rezultatom 1:0. Vrijedi spomenuti i dva finala koje je izgubio, a bili su to ono prvo 1969. te ono posljednje 1996., kada su kobni bili talijanski klubovi Milan i Juventus. Nezaobilazan podatak je i taj kako mu je, u šampionskoj 1995. godini, na putu do Lige prvaka u četvrtfinalu stajao i splitski Hajduk. Nakon 0:0 na Poljudu, „Kopljanici“ su u Amsterdamu slavili s 3:o i na taj način prošli dalje.

Bogata riznica upotpunjena je i s dva osvojena Kupa pobjednika kupova te jednim pokalom namijenjenim pobjedniku Uefa kupa. Također, Ajax je vlasnik i četiri europska Superkupa te dva Interkontinentalna kupa.

Nacionalno prvenstvo osvajali su 30 puta, dok su pokal pobjednika kupa podizali u 18 navrata. Isto tako, sedam puta su osvajali trofej koji nosi ime legendarnog Johana Cruijffa.

Igrače Ajaxa koji su ostavili traga na svjetskoj sceni nema smisla niti nabrajati, jer grijeh bi bio izostaviti bilo koju od 50-ak legendi pa stoga to prepuštam vama, a vjerujete pogled je to od kojeg zastaje dah. Ono što svakako vrijedi izdvojiti jest kako je jedini umirovljeni dres onaj Johana Cruijffa s brojem 14.

Stadion

Amsterdam Arena najveći je stadion u Nizozemskoj i prima 52.960 gledatelja. Građen je u razdoblju od 1993-1996, kada je i otvoren, a vrijednost radova dosegla je 140 milijuna eura. U vrijeme kada je otvoren bio je proglašen najmodernijim stadionom na svijetu, a najveća atrakcija bio je pomični krov te mogućnost potpunog zatvaranja. Iako se najviše koristi za potrebe nogometnog kluba, također je često domaćinom raznim koncertima i priredbama.

Neke od zanimljivosti vezane uz Arenu su i podaci kako je prije samog otvorenja, dakle još pod izgradnjom, stadion posjetilo oko 180 tisuća ljudi. U utrobi se nalazi 500 parkirnih mjesta, dok se na otvorenom može smjestiti još njih 12 tisuća.

Dinamo - Ajax

Prvi susret nizozemskog i hrvatskog velikana zbio se u skupinama Lige prvaka, sezona 1998/99, a iz ta dva okršaja "Modri" nose jednu pobjedu, ostvarenu u Amsterdamu te remi na Maksimiru.

Novi okršaj isti protivnici imali su i u okviru prvog kola Uefa kupa, sezona 2007/08, posljednjem prije grupne faze, a nakon poraza od 1:0 u Zagrebu, malo tko je vjerovao u ono što će se dogoditi sedam dana kasnije u amsterdamskoj Areni gdje je Dinamo došao do veličanstvene pobjede od 3:2. Vjerujem kako je svima, pa čak više i od samog rezultata, ostao upamćen "Mamić show" na Plesu.

Posljednji sraz dvaju klubova bio je i najmanje dobar po Dinamo, jer je Ajax u oba susreta došao do pobjede. Susret u Zagrebu završio je rezultatom 2:0, a onaj u Amsterdamu 2:1, što je značilo i kraj europske avanture u sezoni 2009/10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Piše: Petar Jenjić

    Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • KORISNIK 00726.08.2011. u 19:30
    @Mišo ,najbolji igrac Ajaxa je Theo Janssen uz Ruiza najzasluzniji za titulu Twentea pretprosle godine,trenutno je najbolji igrac Eredivisie i s njim ce Kelava i obrana morat bit stalno budna jer moze zabit gol iz svake distance,Onda dolazi Vertonghen na drugo mjesto,i mali Eriksen ...Inace... [više na forumu]
    KORISNIK 007
  • trailer trash26.08.2011. u 17:55
      Prošli smo ih ?!?!
    trailer trash
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 13:05
    Dinamo moze bit 3., ako bude igrao bez straha, sto vjerujem da bude jer 3. mjesto nije imperativ.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 11:03
    Pratio sam Ajaxa u nekoliko ovogodišnjih prvenstvenih utakmica. Nema mjesta nikakvom strahu. Ova ekipa ima samo veliku povijest, veliko europsko ime što je jedina prednost pred Dinamom. Dinamo ima i kvalitetnije igrače i bolju igru, ali sve to ništa ne znači kada počne utakmica. Iskustvo, mirnoća... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj26.08.2011. u 08:16
    već smo pobjeđivali ajax u amsterdamu :)
    Mihalj