Košarka

Prvi mačići ili dan po jutru?

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 01.09.2011.
Prvi mačići ili dan po jutru?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iza hrvatske košarkaške reprezentacije je prvi nastup na Europskom prvenstvu u Litvi, a svi oni koji su očekivali da će biti lako očito dugo nisu pratili naše "basketaše". Finska je Hrvatsku držala napetom svih 40 minuta, no momčad Josipa Vrankovića nije dozvolila da bude s gubitničke strane najveće senzacije prvog kola...

Teemu Rannikko i društvo živcirali su nas 40 minuta, no na kraju ih ipak nećemo zapamtiti dulje od nekoliko sati koliko će nam trebati da zaključimo ovaj prvi dan Europskog prvenstva. Hrvatska je ubilježila očekivanu pobjedu i to je sve vrijedno što treba zabilježiti s naše litavske premijere.

Rezultat i raspoloženog Bojana Bogdanovića, koji nas je svojim šuterskim arsenalom odveo do pobjede i još jednom pokazao da će biti udarna snaga hrvatske momčadi na ovom natjecanju, ali i mnogima koja dolaze. 22-godišnji Mostarac nemilice je trpao finski koš, posebno u drugom poluvremenu, i osigurao Vrankoviću i hrvatskim navijačima prvu mirnu noć u litavskoj provinciji.

Ključ startne pobjede bila su dva detalja na dvije različite strane parketa. U prvom poluvremenu finski "bombarderi" imali su puno prostora, naši braniči više su razmišljali o pomoći centrima nego o zatvaranju šutera. U drugom dijelu to se promijenilo, finski šuteri više nisu tako lako dolazili do otvorenih šuteva, morali su puno više raditi za njih, a u tom radu ciljnici se uglavnom poremete, ukoliko nemate momčad s najviše kvalitativne razine. A Finci je definitivno nemaju.

Na drugoj, napadačkoj strani naše momčadi utakmica je bila u rukama raspoloženog Bogdanovića nakon što je centarski tandem Tomić - Žorić počeo koristiti vlastita udvajanja brzim loptama prema krilu, odakle je Bogdanović spremno krcao tricu za tricom. U prvom poluvremenu nismo imali rješenja za finsku agresiju i udvajanja praktično svakog igrača s loptom, no kad se naša lopta u napadu malo ubrzala, stigli su i otvoreni šutevi koje je branič Fenerbahčea spremao na pravo mjesto.

Sve šire analize nakon prvih 40 minuta nisu potrebne nikome osim našem stručnom stožeru. Navijačka pitanja tipa "Gdje je Draper?", "Što je s Baraćem?", "Koliko je spreman Tomas?" i još poneka koja su se rađala tijekom ovih 40 minuta pobjeda je prekrila ili barem gurnula za koji dan kasnije. Puno je još utakmica ispred nas da bismo donosili bilo kakve ozbiljne zaključke po pitanju spada li ovo s Finskom u "prve mačiće koji se bacaju u vodu" ili u "dan koji se po jutru poznaje". Mučila se Hrvatska, baš kao što su se mučili i Španjolci, Grci, Francuzi, Slovenci. Prve utakmice su takve, nitko ne tempira formu za prvo kolo.

Bodovi su ubilježeni, muka s Fincima je iza nas, a večeras od 20 sati nas vjerojatno čeka nova protiv Makedonije. Neka i završi isto.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 14:37
    imamo mi igrača koji i mogu, samo nemamo izbornika kakvog imaju neke druge repke...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 14:26
    ma slazemo se u svemu, ali jedna je stvar imati muda a druga moći...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 13:45
    ma tko govori o vrhu? mi pričamo o ulasku u 1/4 finale, to je naš vrh! a priželjkujemo top 6. što se vođe tiće....imamo ga i to je bilo vidljivo već lani na SP-u...to je bojan bogdanović! tamo je kao debitant u repki bio naš najbolji strijelac s nepunom 21 godinom! jučer je opet pokazao tko je naš... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2011. u 12:45
    previse se ocekuje od ove ekipe, zbog toga toliko razocarenja. za mene je ovo jako limitirana reprezentacija, bez pravog vođe... naravno to ne znaci da ne mogu napravit pozeljan rezultat, ali o samom vrhu nema govora!!
    Obrisan korisnik
  • Zdren01.09.2011. u 11:50
    s obzirom na generaciju igrača, stručno vodstvo i općenito stanje hrvatske košarke, dobro je da smo pobijedili. ja samo smatram, a i rezultati su pokazali, da nemamo više dosege za nekakve opake pobjede od +15 nad bilokime da ne govorim o borbi s jačim repkama...
    Zdren