Nogomet

Mogući junaci Tonel, Beqiraj i Subašić

Pišu:Vedran Babić, Borna Rupnik, Nikola Vlahović • petak, 09.09.2011.
Mogući junaci Tonel, Beqiraj i Subašić
Foto: Duje Bonačić

Trojica Sportnetovih novinara odgovorila su dan uoči velikog derbija na četiri zanimljiva pitanja vezana uz Dinamo i Hajduk...

Koji bi igrač Dinama bio najkorisniji Hajduku, a koji igrač Hajduka Dinamu?

Borna Rupnik: U aktualnoj situaciji, koliko god to zločesto zvučalo s obzirom na sve što je okruživalo transfer, najkorisniji Hajduku bio bi Josip Šimunić. Ne samo zato što bi Splićanima odmah postao stup obrane koji donosi samopouzdanje cijeloj ekipi i uz koga bi svi mogli dobiti krila, nego i zbog "psihičke" pobjede dovođenja tako zvučnog imena Dinamu ispred nosa. U drugom smjeru najkorisniji bi bio Ruben Lima kako bi popunio vjerojatno najslabiju Dinamovu točku, probojnog i učinkovitog, a manje stihijski nastrojenog lijevog beka od Luisa Ibaneza.

Vedran Babić: U nedostatku fantaziste, Hajduku bi iz Dinamovih redova svakako najkorisniji bio Sammir, koji posjeduje brzinu, dribling, dobar udarac i svakako je sposoban sam prelomiti utakmicu. Najbliži je onome što Hajduku nedostaje otkako je otišao Ibričić. Dinamo već godinama ima najjaču momčad u Hrvatskoj pa je shodno tome i vrlo teško pronaći slabu točku u njegovoj momčadi. No, kada već diskutiramo na ovu temu, rekao bih da bi Dinamu, koji nema pravog golgetera, najviše koristio Ante Vukušić, koji možda nema bogzna kakvu tehniku ili munjevit udarac, ali je zato rođeni strijelac i redovito se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Nikola Vlahović: Pošto je Hajduk do sada pokazao da ima dosta problema u obrambenom dijelu, Bilima bi najviše koristio Tonel. Portugalac je dokazao da je pravi stoper te se malo koji napadač u HNL-u može naigrati protiv njega. Hajdukovoj obrani donio bi sigurnost i mirnoću, kako na zemlji, tako i u dvobojima u zraku. Dinamo je najtanji na lijevom boku gdje ordinira Ibanez pa zato smatram da bi Lima dobro došao Jurčiću. Portugalac iz Hajduka pokazao je da je dobar bočni igrač, koji ima odličnu dugu loptu, dobar centaršut, zna s loptom, ne boji se krenuti jedan na jedan, a uza sve to dobro pokriva i obrambene zadaće.

Kako će negativna atmosfera uoči derbija utjecati na sam nogomet?

Borna Rupnik: Nogomet u derbijima Hajduka i Dinama ionako često ne oduševljava i često je prožet većim dozama nervoze. Stoga smatram da trenutačna negativna atmosfera neće činiti veću razliku nego inače - što ne znači da derbi neće biti uobičajeno teško gledljiv i rastrgan. S druge strane, budu li sami igrači obje momčadi spremni spustiti tenzije svojim ponašanjem na travnjaku, moglo bi ispasti i bolje od predviđanja. Nažalost, sve o čemu se pričalo posljednjih dana sugerira da bi i najmanja iskra mogla izazvati burne reakcije i na terenu i oko njega.

Vedran Babić: Nadam se da neće utjecati, no sudeći prema većini prijašnjih derbija, i ove subote je neminovno da će u jednom trenutku među igračima na terenu "zaiskriti". No, nadam se da će samo na tome i ostati i da cjelokupna negativna atmosfera koja se preko medija i klupskih čelnika već danima "pumpa" neće rezultirati nekakvom tučnjavom među igračima ili neredima na tribinama. To je zaista posljednje što nam treba.

Nikola Vlahović: Jako loše. Odavno nije bilo toliko negativnog naboja u zraku pred naš najveći derbi. Sve se dodatno zakuhalo oko dolaska Josipa Šimunića, a ulje na vatru svojim izjavama dodali su čelni ljudi Dinama i Hajduka. Teško je povjerovati da sva ta atmosfera nije utjecala na igrače koji će biti pod velikim pritiskom na Poljudu i zato smatram da će ovo biti još jedan u nizu od onih derbija koje je "teško" gledati.

Kako bi Krasimir Balakov trebao postaviti igru Hajduka u odnosu na svoje prethodnike s klupe?

Borna Rupnik: Premda je Balakov zasad dao naslutiti da želi nešto lepršaviji Hajduk nego što je ranije znao biti slučaj, protiv Dinama će morati pažljivo razmisliti o potrebnoj taktici. S druge strane terena stajat će mu momčad koja će biti spremna kazniti svaki propust. Zato se može ponovno očekivati čvrst, agresivan napad na Dinamovu veznu liniju, strpljiva igra usprkos navijačkim željama za jurišem od prve minute, a ukoliko Zagrepčani preuzmu inicijativu, Balakov će vjerojatno imati spremnu varijantu s pokušajima brzih protunapada. No, Bugarin će sigurno težiti tome da lopta što više bude u nogama Hajduka - i kako bi se povećala vjerojatnost stvaranja šanse, ali i kako bi se što manje morao brinuti o Dinamovoj ofenzivnoj moći.

Vedran Babić: Za razliku od svog prethodnika Stanka Poklepovića, koji je u derbijima s Dinamom njegovao famoznu "taktičku pirju", Balakov teži nešto ofenzivnijoj, pa čak možemo reći i ljepšoj igri. Njegova glavna zadaća bit će zaustavljanje Sammira, glavnog kreativca Modrih. U segmentu kreacije opasan je dakako i reprezentativac Milan Badelj, no on je ipak puno sporiji i tromiji od Sammira i zato ga je nešto lakše čuvati. Balakov bi čak mogao posegnuti i za "flasterom" na Brazilcu, poput Luštice ili možda Andrića. O raspoloženju Sammira prilično ovisi i Dinamov rezultat tako da ako ga "Bili" uspiju ukrotiti i "onesposobiti", imaju dobre šanse za pozitivan rezultat. U napadačkom dijelu Balakov će vjerojatno između ostalih staviti i Ahmada Sharbinija, koji se jedini od Hajdukovih napadača može u zraku nositi s Vidom, Tonelom i(li) Šimunićem. Dinamova najslabija točka po mom mišljenju je Luis Ibanez, kojeg je Marin Tomasov već nekoliko puta u derbijima namučio i upravo tu leži možda čak i najbolja Hajdukova šansa.

Nikola Vlahović: Sam Balakov je nedavno priznao da Dinamo ima odličnu momčad koja je trenutno kvalitetnija od Hajduka pa zbog toga smatram da Bugarin neće pokušati napraviti nekakav eksperiment. Balakov će na teren postaviti standardnu momčad, ali mislim da će jedan napadač igrati povučenije i čekati svoju priliku iz drugog plana. Vezni red će biti dosta gusto postavljen i agresivnom igrom na sredini terena Balakov će tražiti od svojih igrača da razbiju Dinamovu kombinatoriku.

Prognoza rezultata i junak utakmice

Borna Rupnik: S obzirom da se će teško uživati u golijadi, kao što je teško pretpostaviti da će bilo koja momčad odnijeti uvjerljivu pobjedu, lako je moguće da će presuditi poneki individualni potez ili - prekid. Tu mi prvo pada na pamet Tonel za konačnih 1:0 Dinama, pa da ne filozofiram previše - svi znamo koliko je to neisplativo pri pokušajima prognoziranja - neka na tome i ostane.

Vedran Babić: Nikada nisam bio pretjerano uspješan u prognozama i sličnim aktivnostima, pa tako sumnjam da ću u ovoj situaciji išta pogoditi od navedenog. No, valja pokušati. I jedni i drugi imali su dovoljno vremena za pripremu. I jedni i drugi su uvjereni u pobjedu. I jedni i drugi pršte od samopouzdanja. No, samo jedni će se veseliti, a to će ove subote biti Dinamo. Ali neće se radovati pobjedi, već remiju, koji mu i dalje ostavlja ugodnih pet bodova viška. U vatrenoj atmosferi Poljuda i to je vrlo dobar rezultat. Otići ću toliko daleko i reći da će ponovno, kao i prošle godine u ovo vrijeme, završiti 1:1, a junak će, uvjetno rečeno, biti Fatos Beqiraj, strijelac izjednačujućeg pogotka.

Nikola Vlahović: Utakmica će završiti bez pobjednika, 1:1, a junak utakmice mogao bi biti vratar Hajduka, Danijel Subašić. Zadranin je u više navrata pokazao da vrlo dobro brani protiv Dinama, a u subotu će vjerojatno imati dosta posla. Njegove obrane puno su puta spasile Hajduk pa smatram da bi Subašić mogao biti na visini zadatka i u ovom derbiju.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 11:14
    hajduk če ići srcem tj nesmije dopustiti da se lopta spusti na zemlju jer tada nemaju nikakve šanse protiv dinama dinamo rutinski pobjeđuje jer hajduk ima pressing dok se ne umori dakle 15-ak minuta,dinamo če i h uništiti kombinatorikom i pameču i dovoljno su profesionalni da izdrže pritisak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 09:19
    Vidim znaš o vratarima sve. Svaka čast Kelavi, ali Pletikosi još nije ni do koljena - iz povijesnih razloga. Subašić je pak daleko daleko ispod svake razine i na njega ne treba trošiti riječi.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom10.09.2011. u 07:49
    Probudi se,ovo je 2011. godina
    The Phantom
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 05:00
    A ja sam večeras, odnosno noćas skoro umro... Skupili se žena i djeca oko mene, plaču k'o kišna godina, kažu tata pazi da ne umreš, trebali ste vidjet' mene noćas oko 4 sata...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2011. u 02:23
    Ako će Bebek imati hrabrosti pokazati crveni karton već u prvih pet minuta (a realno, bit će potrebe za tim... Buljat-Mandžo itd.) mogli bi gledati dobar nogomet. Neka pobjedi bolji =D
    Obrisan korisnik