Nogomet

Dvoboj s Turcima najzvučniji par

Piše:Mario Glasnović • četvrtak, 13.10.2011.
Dvoboj s Turcima najzvučniji par
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon završenih kvalifikacija koje su se igrale u devet grupa saznali smo imena momčadi koje izravno idu na Europsko prvenstvo. Uz domaćine Poljsku i Ukrajinu, devet prvoplasiranih reprezentacija (Njemačka, Rusija, Italija, Francuska, Nizozemska, Grčka, Engleska, Danska i Španjolska) i najbolja druga momčad (Švedska) "čekirale" su kartu za Euro 2012, a ždrijeb u Krakowu donio je još četiri zanimljiva para, od kojih će samo četiri reprezentacije moći slaviti sredinom studenog.

Turska – Hrvatska

Neki su htjeli izbjeći Tursku, a neki su je priželjkivali zbog sportske osvete. Gledajući iz neutralne perspektive ovo je "najzvučniji" par dodatnih kvalifikacija. Ogled Turske i Hrvatske repriza je četvrtfinala Europskog prvenstva 2008. godine. Hrvatska i Turska sigurno će biti "nabrijane" i spremne za veliki dvoboj u kojem obje reprezentacije mogu dobiti puno, a izgubiti još više.

Prema najavama izbornika Slavena Bilića hrvatski reprezentativci sanjali su uzvrat kojim bi mogli isprati gorak okus nakon one tužne bečke noći. Nakon pogotka Klasnića u 119. minuti, Turci su se još jednom uspjeli vratiti iz "mrtvih" i pogotkom Semiha Sentürka u posljednjim sekundama odveli su utakmicu u jedanaesterce, a znamo kako je to završilo.

"Apsolutno vjerujemo u sebe, svoj karakter i svoju kvalitetu. Tri godine ih sanjamo i čekamo ovu priliku. Sad je došla i hvala Bogu na tome. Ovo je fenomenalna prilika za revanš za ono što se zbilo u Beču. Jedva čekamo te dvoboje", rekao je Slaven Bilić nakon ždrijeba.

Hrvatska reprezentacija u kvalifikacijama nije briljirala. Porazima od Gruzije i Grčke izgubili smo prvo mjesto na koje smo ciljali prije početka ciklusa. Kockasti neupitno imaju kvalitetu. Uz maksimalan pristup i motivaciju, koja protiv Turske ne bi trebala nedostajati, te uz želju i igru koju smo pokazali u utakmici s Latvijom Hrvatska bi se trebala plasirati na Europsko prvenstvo.

Turci su upoznati s kvalitetama hrvatske reprezentacije o čemu govori i izjava Hiddinkova pomoćnika Oguza Cetina: "Dobili smo moćnog protivnika. Hrvatsku dobro poznajemo iz Europskog prvenstva 2008. godine. Igrat ćemo s reprezentacijom koja ima sličan stil igre kao i mi, a imaju i dobru reputaciju u Europi".

Turci imaju sličnosti s našom reprezentacijom. Obje reprezentacije krasi fanatičnost i borbenost, a forza igračima često su bile emocije. Tursku reprezentaciju predvodi iskusni izbornik Guus Hiddink, a našeg protivnika odlično je predstavio kolega Damir Žbulj.

Dobra vijest za Hrvatsku je i da će se prva utakmica odigrati u Turskoj, a uzvrat u Lijepoj našoj. Uzvrat pred domaćim navijačima, gdje god se igrala utakmica, psihološka je prednost koja će dobro doći Biliću i njegovom stožeru.

Estonija – Irska

Objektivno gledajući Estoniju su kao protivnika htjele sve reprezentacije, no ždrijeb je odlučio da Estonci odu na noge Irskoj. Estonci su najveće iznenađenje kvalifikacijskog ciklusa. U skupini C završili su na drugome mjestu iza Italije. Momčad koja se procjenjuje na oko deset milijuna eura igra čvrst nogomet, zna izgubiti od reprezentacije kao što su Farski Otoci, ali nije im strano šokirati svoje protivnike.To su vidjele reprezentacije Slovenije i Srbije koje su potpisale kapitulaciju na domaćem terenu od izabranika Tarma Rüütlija.

Jedan estonski reprezentativac najbolje je opisao taktiku Estonaca: "Naša je tajna jednostavna - igramo dobro, a Vassiljev zabija". Spomenuti Konstantin Vasiljev je ofenzivni veznjak Estonaca koji igra u Amkaru iz Perma, a u kvalifikacijama je igrao sjajno. Pet pogodaka i dvije asistencije u devet nastupa uvrstile su ga u najbolju momčad kvalifikacija koju je sastavio njemački Bild.

Irska također ne igra atraktivan i napadački orijentiran nogomet. Giovanni Trapattoni s borbenim Ircima završio je kao drugoplasirani u skupini B, iza Rusije. Ircima bi se trebao vratiti ozlijeđeni Robbie Keane koji je propustio završnicu kvalifikacija, no prvu utakmicu sigurno će propustiti iskusni napadač Kevin Doyle koji je zaradio isključenje u utakmici protiv Armenije.

Irska momčad vrijedi oko 70 milijuna eura. Iskusni trenerski stručnjak, Trapattoni, u svojim redovima ima nekoliko vrlo dobrih igrača kao što su Damien Duff (Fulham), Aiden McGeady (Spartak Moskva), Richard Dunne (Aston Villa), Darron Gibson (Manchester United)... Irci imaju iskustvo u ovakvim utakmicama i upravo zbog navedenih razloga su favoriti.

Češka – Crna Gora

Zanimljivi dvoboji odigrat će se između Češke i Crne Gore. Česi su u posljednjem kolu osigurali drugo mjesto, svladali su Litvu, a Škoti su izgubili od Španjolaca. Crna Gora u iznimno teškoj skupini završila je iza Engleske s kojom je dva puta remizirala. Crna Gora završila je ispred renomiranih reprezentacija kao što su Bugarska i Švicarska što potvrđuje njihovu kvalitetu.

Najveći dio uspjeha Crne Gore pripada bivšem izborniku hrvatske reprezentacije Zlatku Kranjčaru. Cico je odlično vodio Crnogorce, djelovali su kao čvrsta i homogena momčad koju nije lako svladati i nadigrati. Odlaskom Kranjčara na klupi je sjeo pomoćnik Branko Brnović koji je dovršio uspješni kvalifikacijski ciklus.

Česi su završili na drugome mjestu u skupini I, iza svjetskih i europskih prvaka - Španjolaca. U svojim redovima imaju samo dvojicu pravih klasnih igrača, to su kapetan Petr Čech i Topnik Tomas Rosicky. No, čak petorica igrača igra u Viktoriji Plzen koja ove godine nastupa u Ligi prvaka. Vrijednost im se procjenjuje na nešto više od 90 milijuna eura, a u kvalifikacijama nisu odigrali posebno dobro. Dva puta su izgubili od Španjolaca, izgubili su na otvaranju od Litve, ali ipak su presudne bile utakmice u kojima su direktno uzeli bod(ove) Škotima. U gostima su remizirali, a kod kuće su slavili.

Crna Gora u svojim redovima ima nekoliko igrača koji odskaču kvalitetom kao što su Vučinić i Jovetić, ali neiskustvo najmlađe članice Fife i Uefe ipak umanjuje prilike protiv ipak iskusnijih Čeha. No, Crna Gora ima kvalitetu i sigurno bi mogla iznenaditi Češku u dvije utakmice. U prilog im ide i činjenica da uzvrat igraju pred domaćim navijačima.

Bosna i Hercegovina – Portugal

Kuglice u Krakowu nisu bile naklonjene našim susjedima. Bosna i Hercegovina drugi put u svojoj povijesti ima priliku otići na veliko natjecanje i opet im na putu stoje Portugalci. Miroslav Blažević zadnji put nije uspio razveseliti Bosnu i Hercegovinu, a oba puta Portugalci su minimalno slavili. U Lisabonu je zabio Bruno Alves, a u Zenici Raul Meireles.

Bosna i Hercegovina dobro je igrala u kvalifikacijama. Prvi put su uspjeli osvojiti toliko bodova u skupini koja nije bila nimalo laka. Francuska, Rumunjska, Albanija, Bjelorusija i autsajder Luksemburg. Izabranici Safeta Sušića imaju kvalitetu u svojim redovima. Edin Džeko jedan je on najboljih napadača Europe, a vezni red Zmajeva također je kvalitetan.

No, problema ima u obrani u kojoj su tri igrača otpala za dodatne kvalifikacije. Ozlijeđen je Mujdža, a suspendirani Pandža i Papac. Bosna i Hercegovina pokazala je odličnu igru i sjajan nastup na Stade de Franceu gdje su bili bolji od Francuza, no Nasri je iz jedanaesterca ipak srušio snove Bosanaca.

Neupitnu kvalitetu imaju i Portugalci. Momčad koja ima sjajnog Cristiana Ronalda u svojim redovima zaslužuje svako poštovanje, ali dobro je poznato da nogomet ne igraju igrači nego momčad. Izabranici Paula Benta nisu briljirali u kvalifikacijama. Otvorili su ih katastrofalno, remi protiv Cipra (4:4) i poraz od Norveške (0:1) stajale su posla već uzdrmanog i suspendiranog Carlosa Queiroza, a dolaskom Benta ipak su se uspjeli stabilizirati. U ključnoj utakmici protiv Danaca kada su odlučivali o svojoj sudbini nedostajalo im je nekoliko igrača, a u reprezentaciji više nema niti iskusnog i ključnog obrambenog igrača Ricarda Carvalha.

Safet Sušić bio je realan u svojim komentarima nakon ždrijeba u Poljskoj: "Oni jesu u prednosti, ali nema veze. Ako počnemo s kukanjem i plakanjem od toga nemamo ništa. Okrećemo se utakmicama i probat ćemo sastaviti dobru momčad, posebno za prvu utakmicu. Nikad se ne zna u nogometu, iznenađenja su uvijek moguća i mogu reći da nisam pretjerani pesimist."

Prva utakmica igra se u Bosni i Hercegovini što je sigurno i dodatna prednost za Portugalce, ali Zmajevi su pokazali da mogu odigrati dobro. Portugal je favorit za prolazak na Euro, no i Sušićevi izabranici imaju dobre šanse.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2011. u 22:37
    oj ljudi pa gledam tu komentar da su BiH bolji od Portugala???? po čemu ? jel miralem pjanić bolji od ronalda?  ibričić od meirelesa? spahic od carvalha?   znam da mnogi navijaju za BiH ,kao i ja (:) ali realno teško..Crna Gora protiv Čeha?? i to svi olako pripisuju pobjedu CG, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2011. u 19:35
    Ako nastavimo kako igramo zadnja dva ciklusa Turci već mogu tražit hotel i kamp u Ukrajini i Poljskoj...dabogda ja jezik pregrizo al se bojim da će Bilić nastavit po svome i da ćemo izvisit s Turcima koji znaju kad je stani-pani situacija za razliku od nas...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 14:44
    nema tu lakih parova, pa nisu ni estonci bezazleni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 11:27
    Ne znam po čemu bi Portugal bio favorit protiv BiH. Nisu oni neka ekipa. Proći će dalje samo ako će igrati svi zajedno. Nadam se da neće jer BiH igra zanimljiv nogomet za gledat. Irci bi isto trebali dalje nakon dosta muke. Ostala dva para su neizvjesna. Vjerujem da ćemo mi na Euro, a Crna Gora i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj14.10.2011. u 08:25
    zepan, naime radi se o utakmici hrvatska-turska na euru 2008. e da i kog briga za balkan. sad bi nam trebalo bit žao kaj srbija nije u baražu. moš si mislit. kaj se mene tiče mogu i crna gora i bih ispast tj. uopće ne razmišljam o njima
    Mihalj