Nogomet

Kako je Zadar ušao u Dinamovu povijest

Piše:Marin Vuković • ponedjeljak, 17.10.2011.
Kako je Zadar ušao u Dinamovu povijest
Foto: FaH

I to se dogodilo. Punih deset kola Dinamo je uživao u nedodirljivosti, 900 minuta dičio se nulom u rubrici poraza, a potom u Zadru pao gotovo bez ispaljenog metka. Porazom aktualnog prvaka sljedećeg se dana u potpunosti okoristio Hajduk i razbudio svoje ambicije pobjedom nad Osijekom, a usput je pobjegao i svom gradskom rivalu, koji je dan kasnije u Rijeci upisao tek drugi prvenstveni poraz. Tek toliko da se treneri previše ne opuste, i nakon ovoga kola jedan od njih ostao je bez posla.

Kako to već obično biva u svim velikim klubovima, prvi je poraz nakon jedne trećine prvenstva sasvim dovoljan i legitiman razlog za potpunu mobilizaciju svih klupskih struktura i širenje nervoze i negativističkog stava. Nakon poraza Dinama u Stanovima, zidove modrih hodnika potpuno je očekivano počela lizati crvena svjetlost rotirki, a Zdravko Mamić izašao pred pripadnike sedme sile i uz zvuke sirene proglasio izvanredno stanje.

Premda povijest navodno pišu isključivo pobjednici, Dinamov izvršni predsjednik odlučio je onu klupsku ispisati usprkos tome što je izgubio. Nakon prekida modrog niza koji je trajao deset kola i koji je kad-tad morao doći svome kraju, alfa i omega maksimirskog kluba sav je izvan sebe stao pred sedmu silu i izjavio kako će baš ova utakmica sa Zadrom ući u klupsku povijest.

"Sutra je novi dan" nikada nije bila omiljena izreka Zdravka Mamića, baš kao ni "šutnja je zlato". Umjesto da prihvati rijedak, ali i posve zasluženi poraz kao sastavni dio sporta, prespava noć i okrene se pripremama za još važniji ogled s Ajaxom, Maminha su poput noćnog leptira opet privukla blještava svjetla televizijskih kamera i zvuk vlastitog glasa. Zureći u njihove objektive i ovaj je neuspjeh iskoristio kako bi svima na svom platnom spisku poručio da nemaju pravo na miran san.

Dohvatio se Mamić pritom i već uobičajenih floskula o gladnim, siromašnim, nezaposlenim i napaćenim Hrvatima, kojih se nekako uvijek sjete oni najbogatiji, ali tek za ukras u rečenici. Naricao je Dinamov lider nad računom od četiri milijuna eura koje već ovoga tjedna navodno mora isplatiti svojim igračima, a potom sam sebi postavio dijagnozu i otpremio se na bolovanje. Pritom je zaboravio spomenuti tko je čovjek koji je takve ugovore i premije s istim igračima i ugovorio.

Dinamove su muke s najviše oduševljenja dočekane u Splitu, gdje je Hajduk u subotu navečer dočekao Osijek, odlučan da prednost branitelja naslova ponovno svede na samo četiri boda. Rečeno - učinjeno. Premda bismo mogli razgovarati o tome što bi bilo da je Goran Ljubojević pri rezultatu 2:1 za Hajduk umjesto grede pogodio mrežu i izjednačio rezultat, pobjedi Hajduka na kraju se nema što prigovoriti.

Za razliku od Zdravka Mamića, Hajdukov trener Krasimir Balakov svjestan je kako se osvajanjem prvenstva bez ijednog poraza često ne mogu pohvaliti ni najveći svjetski klubovi. Bugarina nije iznenadio Dinamov poraz jer, kako je izjavio nakon pobjede nad Osječanima, teško je cijelu sezonu izgurati u visokom ritmu. Splićani su proslavili pobjedu i "minus četiri", a potom sve poglede usmjerili prema Kantridi.

Tamo je, naime, u posljednjoj utakmici 11. kola gostovao RNK Split, jedini klub kojeg u gradu podno Marjana vole gotovo jednako ili čak manje nego Dinama. Splitovci su na kraju poraženi tek drugi put ove sezone, a na ruku im svakako nije išla činjenica da su Riječani prethodno promijenili trenera i napravili famozni i toliko puta spominjani pozitivan šok.

Ivo Ištuk u prvoj je službenoj utakmici na Kantridi krenuo pobjedom i lansirao Rijeku ka sredini ljestvice, pet bodova iznad zone o kojoj još uvijek nitko ne želi pričati. Nažalost, dok jednom treneru ne smrkne, drugom ne svane, pa je upravo naša novinarka Ivana Strahija nakon derbija začelja između Varaždina i Karlovca domaćem treneru Tomici Kocijanu priopćila da je ostao bez posla.

Zupčanici "Hrvatskog sustava rotacije trenera" (tm) još su jednom napravili puni krug i iz posljednje momčadi lige istisnuli ni krivog ni dužnog Kocijana, čiju će dužnost peti put (!) preuzeti Branko Janžek. Premda se u prethodna četiri navrata očito nije pokazao dugoročno prihvatljivim rješenjem, uvjeren sam kako će u petom pokušaju s neusporedivo slabijom i desetkovanom momčadi te klubom na rubu bankrota dohvatiti neslućene visine.

Kad smo već kod financijskih problema, igrači Šibenika punih deset mjeseci nisu primili plaću, a neke od njih uoči utakmice s Cibalijom stanodavci su zbog dugovanja čak i izbacili iz stana. Usprkos tome, narančasti su smogli snage i s visokih 3:0 ispratili goste iz Vinkovaca nadajući se nešto boljim danima i rješenju zaista ozbiljne krize uoči hladnih zimskih dana.

Puno razloga za zadovoljstvo imaju i nogometaši Zagreba, koji nisu najbolje otvorili prvenstvo, no nakon 11 kola i gostujuće pobjede nad Istrom 1961 mogu se pohvaliti četvrtom pozicijom na ljestvici. Plasmanom se još uvijek ne može pohvaliti Lučko, no nakon slavlja nad Interom i četvrte uzastopne utakmice bez poraza možda ugledaju svjetlo na kraju tunela.

Igrač kola

Mnogi prognoziraju kako će Hajduk u Anti Vukušiću imati istinskog golgetera kakvoga dugo nije imao, a da ima nos za pogodak i osjećaj da se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme Hajdukova je "sretna trinaestica" pokazala u utakmici s Osijekom. U dva navrata Vukušić je odlično reagirao i postigao dva od tri pogotka splitske momčadi, te time zaslužio titulu igrača utakmice, ali i cijelog 11. kola.

Pogodak kola

Dinamo rijetko prima pogotke, a još rjeđe gubi utakmice, no u petak je u Zadru primio dva i kući se nakon dugo vremena vratio bez ijednog boda. Pobjednički pogodak Zadrana djelo je Ivana Santinija iz slobodnog udarca u 56. minuti, a njime je domaćin u potpunosti preokrenuo pogodak zaostatka i modre nogometaše podsjetio na gorak okus poraza (pogodak je na 4:30 min video zapisa).

Izjava kola

Uvijek kada se novinarskim mikrofonima i diktafonima približi Zdravko Mamić jasno je da prave konkurencije za izjavu kola neće biti, a tako je bilo i ovaj put. Izvršni direktor Dinama sipao je žuč nakon prvog (ponavljam: prvog) poraza modrih u dosadašnjem tijeku prvenstva, a usput se posebnim komentarom dohvatio i Dinamova kapetana Milana Badelja.

"Badelju nudim ugovor na pet godina po 600 tisuća eura, to je tri milijuna eura, a on se piša na taj ugovor. Nema ga nigdje na utakmici kao ni ostalih, da ne ispadne da nekoga apostrofiram. Oni su jadni, mučki ljudi, koji s leđa udaraju vlastiti klub. Baš me zanima kako će sada pogledati svoje pomoćne trenere, fizioterapeute i oružare jer ni oni sada neće dobiti lovu. Sad idem na bolovanje, prvi put u životu idem na bolovanje i neću te jadnike gledati", izjavio je Mamić između ostalog.

Posebna nagrada "nož u leđa"

Trener Varaždina Tomica Kocijan vjerojatno ni slutio nije da će mu subota biti posljednji radni dan, a još manje je očekivao da će vijest o vlastitom otkazu saznati od novinara, a ne od Izvršnog odbora kluba. O njegovom iznenađenju, ali i razočaranju najbolje govori video snimka trenutka kada mu je naša novinarka Ivana Strahija priopćila odluku koju je nekoliko minuta ranije s novinarima podijelio klupski glasnogovornik.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.10.2011. u 15:34
    netko je popio krivih ljekova:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2011. u 16:03
    Obrisan korisnik
  • Mihalj17.10.2011. u 15:55
    što se tiče mamićevih novih eskapada. stoji da se igrači ne trude tu i tam i da se ponašaju kao bogomdani... ali.. sve je to mogao riješit sam s igračima, daleko od očiju javnosti, a ne pred kamerama pljuvati po vlastitim igračima. kao drugo pljuvao je po badelju kojeg je nedavno sa sammirom gurao... [više na forumu]
    Mihalj
  • LeBronWade17.10.2011. u 14:59
    Nisam gledao tekmu Zadra i Dinama i neznam što reći na igru Dinama i je li reakcija Mamića za to opravdana - ali čovjek je 99% u pravu. Zarađuju novce kao najprljaviji političari u ovoj državi i još k tome kukaju. Obične vucibatine. Sada misle da su netko kada su ušli u Ligu prvaka i odigrali poraz... [više na forumu]
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik17.10.2011. u 14:07
    uz ovo rješenje da se vrijeme zaustavlja kao u većini sportova s loptom, kojima se na taj način nije ubila dinamika, ima još nekih rješenja poput da igrač koji se valja mora izaći ali ne smije uči dvije minute nazad jer ako je stvarno skršen onda mu je to kao odmor da mu se pruži pomoć, a ako nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik