Košarka

Zagreb kao debitant autsajder

Piše:Ante Zovko • četvrtak, 20.10.2011.
Zagreb kao debitant autsajder
Foto: Kristijan Komarica

U skupini B Eurolige debitirat će hrvatski prvak Zagreb CO, a protivnici su redom nominalno bolji ili puno bolji. U skupini je branitelj naslova Panathinaikos, pretendent na taj naslov CSKA Moskva te ambiciozni Unicaja, Žalgiris i Brose Baskets.

Neuvjerljive partije Zagreba na početku regionalne lige ne obećavaju mnogo pred večerašnji debi u Euroligi u Njemačkoj. Objektivno, Mravi bi trebali ponuditi nešto posebno da bi iznenadili momčadi koje pretendiraju na drugi krug. Panathinaikos i CSKA Moskva odskaču u skupini kvalitetom svojih rostera i gotovo sigurno će zauzeti prve dvije pozicije.

Za preostale dvije borba bi se trebala voditi prije svega između Unicaje, Žalgirisa i Brose Basketsa, a Zagreb je u tom društvu u ulozi autsajdera. Momčad je u odnosu na prošlu sezonu slabija i pitanje je hoće li se Mravi sudariti sa surovom stvarnošću protiv jačih momčadi.

Brose Baskets

Njemački prvak prošle je sezone ostao korak do drugog kruga Eurolige (omjer 4-6), pa ove logično želi preskočiti tu stepenicu. Zadržan je kostur momčadi (devet istih igrača), a trojica koji su bili novaci prošle sezone u ovu ulaze iskusniji. Brose će početi sezonu bez ozlijeđenog startnog razigravača Johna Goldsberryja, a mijenjat će ga prošlosezonski novak Anton Gavel. Dovedeni su šuter Julius Jenkins, PJ Tucker te atletični centar Marcus Slaughter. Prvi cilj dakako je proći prvi krug, a teško je predviđati hoće li imati kvalitete za nešto više.

CSKA Moskva

Prošlu euroligašku sezonu u Moskvi bi najradije izbrisali. S novim trenerom Duškom Vujoševićem momčad je ispala već u prvom krugu (omjer 3-7) nakon osam uzastopnih sezona u kojima su ostvarivali plasman na Final Four. Ove godine ništa nije prepušteno slučaju. Trener Jonas Kazlauskas dobio je u ruke NBA igrače Andreja Kiriljenka i Nenada Krstića, bivšeg MVP-a Eurolige Miloša Teodosića, još jednog ruskog reprezentativca Antona Ponkrašova, iskusnog Darjuša Lavrinoviča i jednog od najboljih strijelaca prošle sezone, Sammyja Mejiu. Kad se tome pridodaju Šiškauskas, Hrjapa, Šved, Vorončevič i Jamont Gordon, jasno je da CSKA puca na naslov prvaka i da ima legitimne izglede za to. Jedan faktor u toj računici bit će i trajanje lockouta u NBA ligi jer je Kiriljenko već u prvoj utakmici protiv Žalgirisa u Kaunasu pokazao koliko dominantan može biti i da mu uopće nije potrebna prilagodba nakon povratka u bivši klub. S druge strane, što se skupine tiče, CSKA je favorit za prvu poziciju.

Panathinaikos

Aktualni europski prvak izbjegao je bar za ovu sezonu sudbinu Olympiakosa gdje su financije razbile momčad. Panathinaikos ulazi u sezonu s devet igrača koji su ondje bili i lani, a najzvučnija pojačanja su provjereni veterani - povratnik Šarunas Jasikevičius i bivši najbolji kradljivac lopti u Euroligi David Logan. Svestranom beku Nicku Calathesu pridružio se stariji brat, centar Pat. Neupitni vođa momčadi je Dimitris Diamantidis, aktualni MVP, ostali su i sjajni centar Mike Batiste, veteran Kostas Tsartsaris. Osim toga, centar Aleks Marić bit će željan novog dokazivanja nakon što mu je prošla sezona bila obilježena ozljedom. Grčki prvak ima momčad koja, sa Željkom Obradovićem na klupi, može podjednako dobro reagirati na obje strane terena. U možda nikad jačoj i zanimljivoj Euroligi Zeleni opet mogu do kraja, a svakako su kandidati za završni turnir u Istanbulu.

Unicaja Malaga

U sedmoj uzastopnom nastupu u Euroligi Unicaja će u sastavu imati dva hrvatska igrača, Hrvoja Perića i Luku Žorića. Treneru Chusu Mateu stigli su i povratnik veteran Jorge Garbajosa, koji je 2006. bio član momčad koja je osvojila dvostruki naslov, te bivši Cibos Gerald Fitch. Uz Perića, debitanti u Euroligi bit će i Rowland, Valters i Darden. Lider će biti Berni Rodriguez u svojoj 13. sezoni u Euroligi. Valters je posljednjih godina jedan od najboljih asistenata španjolske lige, 25-godišnji Uroš Tripković (u svojoj devetoj sezoni u elitnom europskom natjecanju) opasan je tricaš, a i Perić će se pokušati izboriti za minutažu nakon posudbe u Benettonu. Žorić dolazi s renomeom najkorisnijeg igrača NLB lige. Drugi krug osnovni je cilj Unicaje koja ima dosta dubok roster, a ako momčad pokaže "kemiju", svakako može i više od toga.

Zagreb CO

Hrvatski prvak debitirat će u Euroligi nakon povijesnog, prvog naslova hrvatskog prvaka. Međutim, iako je to svakako povijesni trenutak za klub, dojam s početka sezone u regionalnoj ligi ne ostavlja mnogo prostora za optimizam. Mravi su doveli dva neprovjerena pojačanja iz NCAA-a (Diante Garrett i Papa Dia), iskusnog euroligaškog igrača Sašu Ožbolta iz Olimpije te Seana Maya iz Fenerbahčea koji se, iako posjeduje nedvojbeno veliki talent, muči s fizičkom spremom. Što se tiče mlađih, juniora koji su u svibnju osvojili naslov prvaka Europe, priliku će dobiti samo Dario Šarić dok se ostali kale u drugoj momčadi. Nakon tri utakmice (i dva poraza u ABA ligi) smijenjen je trener Ivica Burić, a momčad će u Bambergu voditi Vladimir Androić. Ako bivši Burićev pomoćnik nešto drastično ne promijeni, što se prvenstveno odnosi na obranu, Zagreb bi se u Euroligi mogao provesti kao bos po trnju. Odluka o igranju u Areni dosta je hrabar potez s obzirom da klub nema veliku navijačku bazu, ali povoljne cijene ulaznica svakako su potez u pravom smjeru.

Žalgiris

Litavski prvak u čijim redovima opet igra Marko Popović možda je jači nego ikad. No, za prve pozicije to će vjerojatno biti premalo jer je CSKA u Kaunasu bio jednostavno za klasu bolji, a za očekivati je da će biti i Panathinaikos. Osim Popovića, u momčad su stigli centar Robertas Javtokas, produkt škole Lietuvos Rytasa, brzi razigravač Ty Lawson koji će se boriti za minute s iskusnim DeJuanom Collinsom. Mantas Kalneitis sjajan je obrambeni igrač, a s klupe će podršku davati Tomas Delinikaitis. Javtokasu će u reketu društvo raditi Milan Raković. Obrana bi trebala biti najveća snaga Žalgirisa, a ima i nekoliko kvalitetnih šutera koji mogu zakomplicirati život svakome. Litavci zato žele prije svega u drugi krug, a uz podršku domaćih navijača možda i nešto više od toga.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10820.10.2011. u 22:54
    joj koji su samar dobili - ovo nije bilo za nis
    narada108
  • Torca-Dubrava20.10.2011. u 22:26
    Brose Baskets 80 50 Zagreb kr. 3č.
    Torca-Dubrava
  • Torca-Dubrava20.10.2011. u 22:18
    Brose Baskets 69 45 Zagreb 26' užas što nam rade...
    Torca-Dubrava
  • Torca-Dubrava20.10.2011. u 21:53
    evo link.... http://www.lshunter.tv/index.php?option=com_lsh&view=lsh&event_id=66721&tv_id=612&tid=25939&channel=0&tmpl=component&layout=popup&Itemid=327
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 15:11
    izgleda da niko ne prenosi..
    Obrisan korisnik