Zimski sportovi

Pred Oilersima sjajna budućnost

Piše:Mirza Seferagić • petak, 04.11.2011.
Pred Oilersima sjajna budućnost

Edmonton Oilersi su najsjajnije dane doživjeli tokom 1980-ih godina ponajviše zahvaljujući sjajnom igračkom kadru u kojem su tada, između ostalih, bili i Wayne Gretzky, Jari Kurri, Paul Coffey, Mark Messier, Glenn Anderson, Kevin Lowe, Andy Moog te vratar Grant Fuhr. Ova je momčad ukupno pet puta osvojila Stanley Cup (jedan bez Gretzkog), a čini se kako bi današnja momčad Oilersa ubrzo mogla vratiti Cup u Edmonton.

"Jer osamdesete su bile godine..."

Velika je lista rekorda koje su postavili Gretzky i društvo, a neki od najvažnijih su broj postignutih pogodaka u jednoj sezoni (446), postali su prva momčad s tri igrača s postignutih 50 golova u jednoj sezoni (Gretzky, Kurri, Anderson), branič Coffey je postavio novi rekord u broju golova za braniče u jednoj sezoni (48), Gretzky je postao (i ostao) jedini igrač s ostvarenih 200 bodova u sezoni, a to mu je ukupno za rukom pošlo četiri puta u karijeri, itd. Dinastija Oilersa osvojila je četiri Stanley Cupa u pet sezona, a onda se dogodio The Trade (Zamjena). Gretzky je protiv svoje volje morao napustiti Oilerse te se zaputio u LA Kingse, no i bez njega su Oilersi uspjeli osvojiti još jedan, ujedno i posljednji, naslov (1990. godine). Messier je kasnije odveo i New York Rangerse do Stanley Cupa te ih tako ima ukupno šest dok Gretzky više nikada nije osvojio niti jedan naslov te je ostao na brojci od četiri naslova.

Mnogi su se tada pitali koliko bi još toga Oilersi osvojili da ih nije morao napustiti Gretzky. Za njegov odlazak je najviše zaslužan tadašnji vlasnik Oilersa Peter Pocklington koji je za "posao stoljeća" dobio 15 milijuna dolara. Pocklington je nekoliko godina kasnije bio optužen za utaju poreza, te je na koncu završio u bankrotu. Upravo njega mnogi navijači Oilersa okrivljuju za pad najdraže im momčadi. Mnogi velikani hokeja na ledu Gretzkyjeve Oilerse smatraju najvećom momčadi svih vremena.

Neki novi "klinci" su u gradu

U sezoni 2005./2006. Oilersi su potpuno neočekivano zaigrali u finalu Stanley Cupa u kojem su poraženi tek u sedmoj utakmici od Caroline Hurricanesa s 1:3, a nakon ove sezone Oilersi više nisu vidjeli doigravanje. Neke tadašnje zvijezde kluba su otišle na vlastiti zahtjev (Chris Pronger), nekih se klub odlučio riješiti (Ryan Smyth) i tako su Oilersi sve više počeli padati na ljestvici, pa su prošlu sezonu završili na zadnjem mjestu lige sa samo 25 ostvarenih pobjeda te 62 boda.

Ipak, u svemu ovome ima nešto pozitivno, a to je da su Oilersi dobili priliku birati igrače na odličnim pozicijama na Draftu, pa su tako u posljednje dvije sezone dobili dva sjajna mlada igrača. 19-godišnjeg Taylora Halla su izabrali kao prvi izbor prošlog ljeta, a ovog su ljeta, također, kao prvi izbor odabrali 18-godišnjeg Ryana Nugenta-Hopkinsa. Osim njih, tu su još i dva odlična mlada Šveđanina, 20-godišnji Magnus Pääjärvi te 24-godišnji Linus Omark, a tu je i 21-godišnji Kanađanin Jordan Eberle. Ovoliko talenta u jednom klubu nije viđeno još od 80-ih godina i tadašnjih Oilersa.

Hall je u svojoj prvoj sezoni odigrao 65 utakmica i postigao 22 pogotka i 20 asistencija te se pokazao kao svestran strijelac. Eberle je u 69 susreta upisao 18 golova i 25 asistencija, a istaknuo se s nekoliko vrlo lijepih pogodaka. Pääjärvi je u 80 utakmica upisao 15 golova i 19 asistencija dok je Omark odigrao 51 utakmicu te je postigao pet pogodaka uz 22 asistencije, no brojke u njegovom slučaju mogu i zavarati jer je Omark fantastičan tehničar, igrač koji s "pločicom i palicom zna sve". Nugent-Hopkins je svoju prvu sezonu započeo na sjajan način, a trenutačno je u 11 utakmica sakupio pet pogodaka i šest asistencija.

Među Oilerse se vratio iskusni 35-godišnji Ryan Smyth, a od iskusnijih igrača tu su još vratar Nikolaj Habibulin (38 g.), Andy Sutton (36), kapetan Shawn Horcoff (33), Eric Belanger (33) te Darcy Hordichuk (31). Svakako još treba spomenuti Ryana Whitneyja, Cama Barkera, Bena Eagera te rezervnog golmana Devana Dubnyka da bi dobili sliku odlično posložene ekipe s nekoliko izvanserijskih igrača, ali i nekolicinom prekaljenih veterana. Oilersima će zasigurno trebati možda još koja sezona za dobivanje iskustva, no već se sada može reći kako je pred njima sjajna budućnost.

Nakon prošlosezonskog srozavanja na posljednje mjesto u NHL-u, ove sezone su u prvih 11 utakmica ostvarili već sedam pobjeda uključujući slavlje nad Washington Capitalsima kojim su prekinuli sjajan ulazak u sezonu momčadi Alexa Ovečkina (start 7-0-0 prije poraza od Oilersa). Blizu pobjede su bili i u susretu s prošlogodišnjim finalistima Vancouver Canucksima, no, usprkos postignutom hat-tricku Nugenta-Hopkinsa, upisali su poraz od 3:4.

Oilersi bi ove sezone napokon mogli uhvatiti mjesto u doigravanju, a i samo to bi već bio veliki uspjeh i veliko iskustvo za najmlađe zvijezde kluba. Možda je još prerano za očekivati osvajanje ukupno šestog Stanley Cupa, uostalom, to bi bilo i nepravedno očekivati od ovih (pogotovo mlađih) igrača koji su praktički tek prošle sezone prvi put zaigrali u NHL-u. Međutim, ostane li ova momčad dovoljno dugo na okupu mogli bismo uskoro početi zbrajati i njihove naslove. Naravno, nemojte očekivati da će ovi Oilersi postavljati neke nove rekorde kakve su ostvarivali "oni" Oilersi (takvo što je u današnjem hokeju teško ostvarivo), ali sadašnji Oilersi će zasigurno dobiti priliku za napad na Stanley Cup jer su jednostavno "previše talentirani".

Motiva im zasigurno ne nedostaje, a to i nije čudno jer i ovi "novi" Oilersi igraju u Rexall Placeu, istoj dvorani u kojoj su svoja najveća ostvarenja postigli Gretzky, Messier, Kurri i ostali, pa tako u hodnicima još uvijek stoje slike iz tih šampionskih dana, a bolji motiv od ovoga Hall i ostali ne trebaju. Također, u klubu je još uvijek Kevin Lowe, član te legendarne ekipe, a on vrši dužnost direktora hokejskih operacija. Tu je još i asistent trenera Steve Smith. Dakle, ovi "novi klinci" imaju od koga učiti, a na njima je da svoje znanje pokažu tamo gdje je najvažnije - na ledu Rexall Placea.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 19:52
    Meni uz Detroit najdraza ekipa u NHL-u i zaista bih volio vidjeti nove dane ponosa i slave...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.11.2011. u 19:37
    samo naprije oOilersi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2011. u 16:38
    Veliki klub velike tradicije, i misto im je u vrhu! GO SHARKS!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2011. u 13:50
    dakle, ako moji Rangersi za 20 godina kupe Nugent-Hopkinsa imaju šansu opet osvojit Stanleyja :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2011. u 12:59
    slična priča ko i s penguinsima prije 5-6 godina, bili su ultra loši i onda su u tri godine na draftu birali fleuryja, malkina i crosbyja i eto ti momčadi. al s ovako mladom ekipom, trener ima kljucnu ulogu. to je mozda trebalo spomenut
    Obrisan korisnik