Nogomet

Turci bolji pred svojim gledateljima

Piše:Maj Gašparac • četvrtak, 10.11.2011.
Turci bolji pred svojim gledateljima
Foto: Davor Sajko

Hrvatska reprezentacija u petak u 20 sati istrčat će na travnjak Türk Telekom Arene u Istanbulu gdje ju očekuje prva utakmica doigravanja za Europsko prvenstvo. Tursku prati reputacija momčadi koja je vrlo snažna pred vlastitim navijačima, a u ovom tekstu slijedi analiza njihove uspješnosti u domaćim i gostujućim utakmicama u posljednja tri kvalifikacijska ciklusa.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2008. godine

Turska reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine bila je smještena u skupini C, zajedno s Grčkom, Norveškom, Bosnom i Hercegovinom, Moldavijom, Mađarskom i Maltom.

Turci su završili kvalifikacije na drugom mjestu ljestvice i uspješno se kvalificirali na natjecanje, a plasman su izborili tek u posljednjem kolu kada su u Istanbulu svladali reprezentaciju Bosne i Hercegovine rezultatom 1:0 i tako zadržali bod prednosti ispred trećeplasirane Norveške.

Uz navedenu pobjedu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, Turska je na domaćem terenu slavila još tri puta, a zabilježili su i po jedan poraz te neodlučen rezultat. Bitan je podatak i da je Turska svoja prva tri "domaćinstva", utakmice protiv Malte, Moldavije i Norveške, bila prisiljena odigrati bez gledatelja i na neutralnom terenu u sklopu suspenzije koju joj je odredila FIFA.

Turska je te susrete odigrala u Frankfurtu i zabilježila dobre rezultate. Ostvarili su svoju najuvjerljiviju pobjedu u kvalifikacijama protiv Moldavije kada su slavili rezultatom 5:0, a u tom susretu četverostruki strijelac za svoju momčad bio je Hakan Şükür. Također, s 2:0 su pobijedili Maltu, dok su s Norveškom odigrali 2:2.

Prvu utakmicu pred vlastitim navijačima Turci su odigrali u Istanbulu protiv reprezentacije Mađarske. Ostvarili su uvjerljivu pobjedu, slavili su rezultatom 3:0, no u sljedećoj utakmici nisu bili tako uspješni. Protivnik je bila reprezentacija Grčke koja je slavila s 1:0, a pobjeda gostiju je mogla biti i uvjerljivija da su bili uspješniji u realizaciji izglednih prilika.

U usporedbi s gostovanjima, turska reprezentacija bila je uspješnija na domaćem terenu. Treba naglasiti i kako su tri od šest, formalno utakmica na domaćem terenu, odigrali u Njemačkoj pred praznim tribinama. Na gostovanjima su ostvarili tri pobjede i jedan poraz, a dva puta su utakmice završavale neodlučenim rezultatom. Vrijedi izdvojiti kako su slavili na gostovanju u Norveškoj, kod izravnog konkurenta za drugu poziciju, te uvjerljivu pobjedu u Ateni. Svojeg velikog rivala, reprezentaciju Grčke, svladali su s 4:1.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. godine

Turska reprezentacija nije uspjela izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Ždrijeb joj je dodijelio skupinu u kojoj su joj protivnici bile momčadi Španjolske, Bosne i Hercegovine, Belgije, Estonije i Armenije.

Kvalifikacije su završili na trećem mjestu, iza Španjolske te Bosne i Hercegovine. I u tom kvalifikacijskom ciklusu turska reprezentacija bila je mnogo uspješnija na domaćem terenu. Ostvarila je tri pobjede – Tursku su bez bodova napuštale momčadi Armenije, Bosne i Hercegovine te Estonije. Jedini poraz zabilježila je protiv Španjolske, momčadi koja je u kvalifikacijama slavila u svakoj utakmici i uvjerljivo osvojila prvo mjesto, a jedna utakmica, ona protiv Belgije, završena je neodlučenim rezultatom.

U susretu protiv Belgije u drugom kolu kvalifikacija gosti su u vodstvo došli u prvom poluvremenu pogotkom Wesleyja Soncka, a Turci su bod izborili u drugom dijelu kada je precizan s bijele točke bio Emre Belozoglu. U sljedećem kolu u Istanbulu je gostovala reprezentacija BiH koja je, poput Belgije, došla u vodstvo u prvom poluvremenu, no domaćini su u nastavku golovima Arde Turana i Mevlüta Erdinca preokrenuli rezultat.

Svoju drugu pobjedu na domaćem terenu u kvalifikacijama Turci su izborili protiv Estonije u Kayseriju. Kao i u prve dvije utakmice, poveli su gosti u sedmoj minuti, no Turci su preokrenuli rezultat i na kraju slavili 4:2.

Treću pobjedu ostvarili su u posljednjem kolu. U utakmici koja nije mogla imati utjecaj na poziciju na tablici, bez većih poteškoća pobijedili su Armeniju 2:0.

Jedini poraz pred svojim navijačima Turci su doživjeli od Španjolske. U tom susretu poveli su pogotkom Semiha Sentürka, a Španjolci su izjednačili u drugom dijelu kada je strijelac bio Xabi Alonso iz jedanaesterca. Činilo se da će utakmica završiti podjelom bodova, no u drugoj minuti sudačke nadoknade vremena pobjedu gostima donio je Albert Riera.

Susrete u gostima Turci su odigrali mnogo slabije i u tome se nalaze glavni razlozi njihovog neodlaska na Svjetsko prvenstvo. Jedinu pobjedu ostvarili su na gostovanju u Armeniji, neodlučeno su odigrali s Bosnom i Hercegovinom i Estonijom, a Belgiju i Španjolsku napuštali su bez bodova.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. godine

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine tursku reprezentaciju ždrijeb je smjestio u skupinu A gdje su joj protivnici bile momčadi Njemačke, Belgije. Austrije, Azerbajdžana i Kazahstana. Turci su kvalifikacije završili na drugom mjestu, čime su izborili doigravanje i dva susreta protiv Hrvatske.

Slično kao i u protekla dva kvalifikacijska ciklusa, Turci su mnogo bolje rezultate ostvarivali na domaćem terenu. Četiri puta su pobijedili i jednom izgubili. Bez većih problema svladali su Austriju rezultatom 2:0, dok su minimalnu pobjedu ostvarili u posljednjem kolu protiv Azerbajdžana.

Belgiju su u Istanbulu svladali rezultatom 3:2. Gosti su prvi poveli pogotkom Van Buytena u prvom dijelu, a Turci su pobjedu izborili u drugom dijelu. Izjednačio je Hamit Altintop u 48. minuti, a za preokret je zabio Semih Sentürk 15 minuta kasnije. No, domaćini nisu dugo bili u vodstvu. Van Buyten je svojim drugim golom poravnao rezultat dvije minute kasnije. Pobjedu su Turci izborili 12 minuta prije kraja susreta, a strijelac za konačnih 3:2 bio je Arda Turan.

Pobjedu protiv Kazahstana izborili su u posljednjim trenucima susreta. Turska je povela golom Buraka Yilmaza u prvom dijelu, a gosti su izjednačili u drugom poluvremenu. Kao i u utakmici s Belgijom, strijelac pobjedničkog zgoditka za Tursku bio je Arda Turan koji je pogodio u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Jedni poraz na domaćem terenu Turskoj je nanijela reprezentacija Njemačke. U pretposljednjem kolu kvalifikacija Nijemci su gostovali u Türk Telekom Areni i slavili rezultatom 3:1. Goste je u vodstvo doveo Gomez u prvom dijelu, a prednost je udvostručio Thomas Müller u 66. minuti. Nadu Turskoj u povratak dao je Hakan Balta pogotkom u 79. minuti, no sve dvojbe oko pobjednika razriješio je Bastian Schweinsteiger golom iz jedanaesterca za 3:1 četiri minute prije kraja utakmice.

U gostima Turci nisu bili tako uspješni. Pobijedili su tek Kazahstan, a odigrali neodlučeno s Austrijom i Belgijom. Na gostovanjima su zabilježili i dva poraza. Uz onaj na gostovanju u Azerbajdžanu, Tursku je uvjerljivo svladala i reprezentacija Njemačke rezultatom 3:0. Dvostruki strijelac u tom susretu bio je Miroslav Klose, a jedan pogodak postigao je Mesut Özil

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 19:32
    JEBES UTAKMICU BEZ NAVIJACA.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 18:41
    Navijači NE IGRAJU i NE POBJEĐUJU UTAKMICE! Inače bi Hajduk bio dugoročno prvak Hrvatske, jer ima najbolju atmosferu na stadionu, ali to je sve za k.... kad nema ekipu za prvaka...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 17:34
    Turski navijaci su zakon za vas.
    Obrisan korisnik
  • matbaric10.11.2011. u 14:09
    Ma Bilic pozovi Vlaovica, da napravi jos jedan brzi vlak....
    matbaric
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 11:31
    znam da će sad neki reć ozljede ovo ono, ali onda smo kroz 10 prijateljskih mogli isprobat stvari za slučaj ozljeda, a ne ovako. žao mi je al nevidim kako mi možemo ovo dobit. nadam se bar nekom krumpiru.
    Obrisan korisnik