Nogomet

Dokrajčiti Turke i zbog Eura

Piše:Tomislav Pacak • ponedjeljak, 14.11.2011.
Dokrajčiti Turke i zbog Eura
Foto: Sandro Donda

Iako je prvi i osnovni cilj uzvratne utakmice s Turskom izboriti vizu za Ukrajinu i Poljsku, kao ozbiljna, profesionalna i ambiciozna momčad Hrvatska mora razmišljati i o posljedicama koje rezultat protiv Turske ima na njen koeficijent...

Hrvatska je pobjedom od 3:0 u Turskoj napravila zaista ogroman korak prema Europskom prvenstvu 2012. godine.

Nogomet je prilično nepredvidiva igra pa ne čudi što povijest nudi primjere koji mogu brinuti uoči uzvrata s Turskom. Od Liverpoolovog povratka od 0:3 do pobjede u finalu Lige prvaka (primjer u jednoj utakmici) do, recimo, pobjede Deportiva nad Milanom od 4:0, nakon 1:4 poraza na San Siru.

Postoje čak i momčadi kojima su ovakvi povratci "običan dan u uredu" - bremenski Werder je okrenuo 1994. protiv Anderlechta 0:3 u 5:3 u jednoj utakmici, pa je 1987. svladao Spartak sa 6:2 nakon poraza od 4:1, iduće godine je tukao Dynamo Berlin s 5:0 nakon poraza od 3:0, a 1999. godine je okrenuo Lyonovih 0:3 s domaćih 4:0.

Trenutni koeficijenti

U Kijevu će 2. prosinca biti izvučene skupine Eura 2012., a jakosne skupine bit će određene prema tada važećim Uefinim nacionalnim koeficijentima. U izračun koeficijenta ulaze s 40 posto utakmice posljednjeg "polu-ciklusa" (kvalifikacije za EP 2012.), s 40 posto utakmice pretposljednjeg ciklusa (kvalifikacije i SP 2010.) te s 20 posto utakmice ciklusa vezanog za EP 2008.

Kako u izračun ulaze i utakmice dodatnih kvalifikacija, popis jakosnih skupina još nije definiran, a Hrvatska je na rubu između druge i treće jakosne skupine. Sigurno je da će u prvoj jakosnoj skupini biti Španjolska i Nizozemska te Ukrajina i Poljska kao domaćini, te da će u drugom "šeširu" biti Njemačka, Italija i Engleska.

Hrvatska se bori s Rusijom za to mjesto u drugom bubnju, a kako Rusi ne igraju (koeficijent 33212) Hrvatska ima sve u svojim rukama. Nakon pobjede u Turskoj Hrvatska ima koeficijent 33267, veći od Rusije, no s remijem protiv Turske hrvatski koeficijent (oko 33003, ovisno o broju pogodaka) spustio bi se ispod ruskog (dakako, isto bi se dogodilo i u slučaju poraza). Kakvi su hrvatski rezultati u proteklih šest godina dovoljno govori da bismo pobjedom protiv Turske osigurali peti najbolji koeficijent u Europi, i to s najmanjim ponderom za najbolje hrvatske kvalifikacije.

Trenutni poredak:
1. jakosna skupina: Poljska (23806), Ukrajina (28029), Španjolska (43116), Nizozemska (40860).
2. jakosna skupina: Njemačka (40446), Italija (34357), Engleska (33563), Hrvatska (33267)*.
3. jakosna skupina: Rusija (33212), Grčka (32455), Švedska (31675), Danska (31205).
4. jakosna skupina: Portugal (30999)*, Francuska (30508), Češka (28893)*, Irska (28807)*.
* - u dodatnim kvalifikacijama

Osim što mjesta ovisno o rezultatima uzvratnih utakmica mogu zamijeniti Rusija i Hrvatska, isto se može dogoditi s Portugalom i Danskom, a Francuska bi se mogla ugurati u treću jakosnu skupinu ako ispadnu Hrvatska i Portugal. Estonija, Crna Gora, Turska i BiH će u slučaju prolaska na Euro sigurno biti u četvrtom "bubnju".

Istina, svi veliki preokreti gotovo u pravilu su rezervirani za domaće terene gdje je puno lakše napraviti "come-back" na krilima publike. Stoga je jedan od rijetkih "obrnutih" primjera onaj Barcelone i Metza iz 1984. godine - vrlo dobra Barcelona (te sezone španjolski prvak) slavila je u 1. kolu Kupa kupova u Metzu s 4:2, kod kuće je čak i povela s 1:0, no nakon toga su Francuzi na krilima trostrukog strijelca Zvonka Kurboša utišali Camp Nou i izbacili Katalonce pobjedom od 4:1.

Hrvati ne moraju ići dugo u povijest da se prisjete koliko uzvrat može postati neugodan - zagrebački Dinamo u dvije je sezone protiv nejakih Luke Koper i Malmöa umalo propustio prednost od 4:1 iz prve utakmice, oba puta živeći na rubu posljednjih minuta. I samo su Tomo Butina i Ivan Kelava spasili Dinamo prave sramote.

I stoga, koncentracija i oprez na koji pozivaju izbornik i igrači apsolutno su opravdani, posebno s obzirom na golem ulog. Ako u 80. minuti Turska vodi 1:0, da, jedini cilj do kraja je obraniti prednost, a ne jurišati po preokret i pobjedu za nekakav Uefin europski koeficijent.

No, stručni stožer ne smije zbog toga ignorirati i ostale posljedice ove utakmice. Hrvatska će u slučaju pobjede nad Turskom završiti u drugom bubnju (pogledati okvir sa strane), dok remi ili poraz donose treću jakosnu skupinu.

Iako je i iz treće jakosne skupine moguće izvući na papiru povoljne suparnike, iako je i iz druge jakosne skupine moguće doći u skupinu smrti, i iako niti jedna grupa ne garantira ni prolaz niti ispadanje i iako je na kraju dana pitanje je li Hrvatskoj lakše igrati protiv Italije ili Grčke - budimo pošteni. Za prolaz u četvrtfinale bolje se boriti s Danskom, Grčkom i Švedskom nego Njemačkom, Italijom ili Engleskom. Posebno uzimajući u obzir snagu reprezentacija iz prvog i četvrtog pota - na svom terenu ni Ukrajina i Poljska neće biti lagan zalogaj, dapače.

Kao ambiciozna reprezentacija koja na Euru ne želi biti samo sudionik već i momčad za drugi krug, kao reprezentacija koja se smatra gornjim domom europskog nogometa, i kao ozbiljna momčad koja je kod kuće izgubila tek jednu kvalifikacijsku utakmicu u 20 godina, Hrvatska ne samo da ima pravo već i mora razmišljati o takvim stvarima.

To nije stvar podcjenjivanja Turske, već je stvar ozbiljnog i profesionalnog pristupa utakmici. Hrvatska mora imati plan A, B i C, a jedan od planova mora uključivati situaciju - da li pri rezultatu 0:0 u 80. minuti odrađuje posao i čuva mrežu ili ipak želi doći do pobjede koja donosi nipošto lagane, ali za nijansu lakše protivnike.

To nije plan A - prvi hrvatski cilj je neutralizirati Turke, ne im omogućiti da utakmica rano ode u krivom smjeru, bilo njihovim pogotkom bilo nekom otvorenom predstavom gdje prilike sijevaju sa svih strana. Ali Hrvatska ne bi trebala ignorirati dugoročne posljedice ovog rezultata.

Hrvatska, jednostavno, mora biti dovoljno sposobna razmišljati prvenstveno o Turskoj, ali paralelno imati na umu da nije isto odigrati 0:0 ili dobiti Turke i u uzvratu 1:0. Uostalom, nemoguće je danas znati hoće li za dvije ili četiri godine baš ovaj rezultat odlučiti hoće li Hrvatska u nekim kvalifikacijama biti prvi ili drugi nositelji, a za Hrvatsku su to još važniji ždrijebovi. Stoga nema mjesta kalkulacijama i preuranjenom slavlju ako se pred kraj utakmice osjeti predaja Turaka. Ako Hrvatska osjeti krv, ako osjeti da Turci polako odustaju od rijetko viđenog preokreta, to treba do kraja iskoristiti.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 01:02
    sad više nije ni bitno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2011. u 10:42
    odigrat x i onda čekat grupu. španjolska, njemačka, MI i portugal.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj15.11.2011. u 09:03
     ma ja bi radije čak nijemce i talijane na njih se lakše 'napalimo' :) kako reče jedan forumaš gore nijemci nas nisu dobili od 1996., a talijani nikad. a englezima smo dužni osvetu
    Mihalj
  • soecc15.11.2011. u 08:45
    Iskreno, boli me ona stvar za koeficijent. Važnije mi je da dobijemo još jednom te Turke. ALi na kraju krajeva, nakon svih muka koje smo imali zadnjih par godina, odmah bi potpisao 1:1.
    soecc
  • Obrisan korisnik15.11.2011. u 07:20
    Oprez, oprez, i nakon toga opet oprez. Danas, više no ikad, potreban je maksimalno ozbiljan pristup bez opuštanja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik