Nogomet

Bez bodova, ali s razlozima za zadovoljstvo

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 05.12.2011.
Bez bodova, ali s razlozima za zadovoljstvo
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo u posljednje kolo Lige prvaka, domaći ogled s Lyonom, ulazi bez bodova i bez šanse za europsko proljeće, ali ima razloga za zadovoljstvo nakon svojeg trećeg nastupa u elitnom natjecanju, prvog nakon 12 godina.

Ivan Kelava

"Sveti Ivan" uveo je Dinamo u Ligu prvaka spasivši Modre od blamaže u Malmöu, a "jedinicu" je sačuvao i čvrsto drži i nakon pet utakmica Lige prvaka u skupini. Iako se 13 primljenih pogodaka u pet utakmica ne može nazvati pozitivnim ostvarenjem, treba se ipak prisjetiti da je Dinamo toliko pogodaka primio od protivnika koji su realno na nekoliko kvalitativnih razina iznad.

Osim toga, Kelavi se ne može staviti na dušu gotovo nijedan gol koji je završio u njegovoj mreži niti se čini da je on izgubio samopouzdanje zbog više od tuceta lopti u svojoj mreži. Dapače, u mnogim je prilikama znao spašavati Dinamo od veće blamaže, kao u Madridu gdje je praktički izgubio potporu obrane.

Mateo Kovačić

Malo je onih koji već prve ozbiljne korake nogometne karijere naprave u najjačem klupskom natjecanju na svijetu, a najveća nada Dinama, a možda i hrvatskog nogometa, opravdala je povjerenje koje mu je ukazao Krunoslav Jurčić. Iako Kovačiću zbog godina nedostaje fizičke moći i još veće taktičke discipline, pokazao je da ondje nije zalutao i nastupio u svih pet dosadašnjih utakmica, od toga u četiri u prvom sastavu.

Velika je to stvar za njegov nogometni razvoj, pogotovo u momčadi koja je ove sezone bila potpuni autsajder u društvu Real Madrida, Lyona i Ajaxa. Osim toga, 17-godišnji veznjak može biti i više nego zadovoljan pruženim prilikama jer se i njegov košarkaši pandan, Dario Šarić, ove sezone nalazi u sličnoj situaciji, a minutažu dobiva na kapaljku.

Dinamo - Real Madrid (14.09.2011.)

Nakon 12 godina Dinamo je bio domaćin u utakmici Lige prvaka, ali ne u nekom od pretkola nego u skupini. A protivnik gotovo nije mogao biti teži - Real Madrid, španjolski doprvak, polufinalist Lige prvaka iz prošle sezone i legitimni kandidat za naslov(e) ove sezone. Iako je zaigrao bez četvorke Vrsaljko - Šimunić - Cufre - Bišćan, hrvatski je prvak pružio sjajnu partiju te se borbenošću odupro najjačoj postavi Kraljevskog kluba.

Otkriće na poziciji desnog beka bio je Jerko Leko koji je odradio sjajan posao i nije štedio Cristiana Ronalda, a cijela je momčad bila iznimno motivirana kvalitetno se suprotstaviti velikom protivniku. On je ipak pogotkom Angela di Marije nakon uvježbane akcije uspio uzeti tri boda, ali dojam je nakon prvog kola bio iznimno pozitivan. Bila je to utakmica koja uvijek može poslužiti kao primjer za zalaganje i borbenost protiv jačeg protivnika, samo je šteta da se slična izvedba nije ponovila i u sljedeća četiri kola.

Pun Maksimir

U Dinamu su povukli odličan potez kad su najavili da će se ulaznice za sve tri utakmice prodavati u paketu. Većina paketa je i prodana, a ono što nije, prodano je uglavnom naknadno, pa se i protiv Real Madrida i protiv Ajaxa mogao vidjeti pun Maksimir. Iako je Dinamo izgubio sve šanse u Ligi prvaka, i unatoč hladnoći koja će vladati u srijedu, za očekivati je i da će protiv Lyona maksimirske tribine biti dobrim dijelom popunjene.

Možda je ovaj primjer i putokaz kako napuniti Maksimir na utakmicama Prve lige, primjerice povoljnijim godišnjim ulaznicama ili nekim akcijskim paketima jer, što se gledatelja tiče, utakmice Lige prvaka i Prve lige izgledale su kao "nebo i zemlja". Uostalom, kao i na terenu.

Potencijalne suradnje

Dinamovo čelništvo nije sjedilo skrštenih ruku prije i nakon pet dosadašnjih utakmica. Uoči ogleda s Realom u Madridu Dinamo je objavio kako je dogovorio dolazak mlade momčadi Kraljevskog kluba na Memorijalni turnir "Mladen Ramljak" u lipnju sljedeće godine.

Međutim, pitanje je da li tu staje potencijalna suradnja s Realom. 17-godišnji Eduard Husinec iz Hrvatskog dragovoljca ove je godine otišao u Real i dokazao da španjolski doprvak budno prati situaciju na ovim područjima, pa se i hrvatskom prvaku otvara perspektiva razmjene ili posudbe igrača s obzirom da je Dinamova škola jedna od najproduktivnijih u Europi.

Iskustvo i perspektiva

Dinamu je preostala još jedna utakmica za "ušminkavanje" dojma. Modri su dva gola u Madridu izbjegli jednu "nulu" na kontu, ali to ove godine nije ni bitno. Osim zarade kojom su pokriveni troškovi ovoljetnih radova na stadionu, Dinamo je stekao važno isksutvo, osjetio je na vlastitoj koži kako je igrati natjecanje koje je 12 godina pratio na televiziji.

Osvoje li Modri sedmi uzastopni domaći naslov, jasno je da će opet pokušati osigurati svoje mjesto među najboljima. Ako uspiju i u tome, ovosezonska iskustva bit će dragocjena za pokušaj ostvarivanja koraka naprijed u odnosu na ovogodišnju avanturu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 19:39
    što se tiče momčadi dinamova svijetla točka je svakako i vida...dečko je prije 5 mjeseci došao iz njemačke ne sjećajući se kad je zadnju tekmu odigrao, bećario je i tukao se po svadbama i ne znam di, a danas je vrhunski stoper i standardni reprezentativac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 19:32
    Da Kurčić nije trener bilo bi puno više svjetlih točaka....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 18:24
    Treba biti realan i reć da je ova LP bila korisina samo Zdravku i Kruni, Zdravko je zaradio novčeke(i još će ih zaraditi), a Kruno može ić po kvartu i furat furku ponosnog mentora golobradim i zelenim igračima(koji imaju više utakmica u LP i općenito od momčadi Ajaxa, a taj Ajax se iživljavao na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 12:22
    Ante Zovko, pa je li problem otići na Dinamovu slžbenu stranicu i pogledati stvarni broj gledatelja protiv Reala? http://www.gnkdinamo.hr/sjajni-dinamo-ostao-bez-bodova-na-otvaranju.html
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 12:10
    ljudi dolaze gledati Dinamo protiv jakih protivnika u natjecanju koje je na cijeni..problem je u slabom hnl-u i nikakvim klubovima.
    Obrisan korisnik