Nogomet

Nakon početnog "traženja" stigla nada

Josip Piršljin • srijeda, 07.12.2011.
Nakon početnog "traženja" stigla nada
Foto: FaH

Polusezona koju su nogometaši Lučkog odigrali ove jeseni bila im je prva u najvišem rangu, stoga se na njihove rezultate gleda nešto drukčije u odnosu na ostatak klubova u ligi. Premda je novi prvoligaš na 13. mjestu, vodstvo i igrači kluba mogu biti zadovoljni.

Uprava Lučkog je dugo razmišljala treba li uopće ući u Prvu ligu s obzirom na nezavidnu financijsku situaciju i poteškoće s dobivanjem licence. Naposljetku je ipak odlučeno da će se taj klub iz predgrađa Zagreba upustiti u prvoligašku avanturu, a kao privremeni dom poslužio je stadion NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici.

Tada se krenulo i sa sastavljanjem momčadi kojoj je kao cilj postavljen ostanak u ligi iako se ona smanjuje na 12 klubova. Iz Hajduka su dovedena dva perspektivna igrača Leopold Novak i Marin Zulim, a dobar posao napravljen je i dovođenjem Miroslava Šarića, te Krunoslava Rendulića koji je dobio i kapetansku vrpcu. Obranu je pojačao Brazilac Andre Batista Silva, a tijekom sezone momčadi se priključio i veznjak Hrvoje Kovačević. Uz njih, Lučko je dovelo još nekoliko dobrih igrača i sastavilo respektabilnu momčad.

U prvih pet kola trener je bio Dražen Biškup, no zbog nezadovoljavajućih rezultata, ali i igre, na klupi ga je zamijenio njegov pomoćnik Željko Kopić. Niti on nije imao dobar start i Lučko je poslije sedam odigranih susreta imalo samo jedan jedini bod. Već tada se činilo kako će novi prvoligaš biti samo ekipa na kojoj se skupljaju bodovi, ali uslijedili su dobri rezultati čime se Lučko vratilo u borbu za ostanak.

U sljedećih deset utakmica Lučko je izgubilo samo dva puta i dobrim igrama steklo poštovanje ostatka lige. Kopić je uspio pronaći standardnu jedanaestoricu i na njima graditi rezultat. Uz odličnog Kovačića na vratima, pouzdanima su se pokazali i stoperi Buden i Žižić. Rendulić kao lijevi bek, te Palčić kao desni zasad dobro funkcioniraju, a u veznom redu standardni su Petrak, Blagojević i Kovačević. Napadačka linija je vrlo brza, a nju su u većini slučajeva činili Fuček, Rak i Novak.

Igrači, ali i navijači Lučkog mogu biti zadovoljni polusezonom koja je iza njih. Nakon početne "prvoligaške treme" momčad se stabilizirala i prometnula u ozbiljnog kandidata za ostanak. U dosadašnjih 17 utakmica nitko nije "razbio" Lučko. Porazi koje su doživljavali bili su uglavnom minimalni, a jedino su od Hajduka izgubili s 3:0, no taj rezultat nije izrazio pravo stanje na terenu.

Ispunjeni ciljevi

Premda je malo tko u to vjerovao nakon prvih sedam kola, Lučko je ipak ušlo u ravnopravnu borbu za ostanak u društvu najboljih hrvatskih ekipa. To je, na kraju krajeva, i bio cilj ove momčadi. Osim toga, afirmiralo se nekoliko mladih igrača koji su već sad nositelji igre, a imaju potencijala i za ozbiljnu ulogu i u nekom većem klubu. Lučko nije samo "slučajni prolaznik" u prvenstvu i već se to može smatrati zadovoljavajućim.

Neispunjeni ciljevi

Lučko je u drugom dijelu polusezone počelo osvajati bodove, no protiv izravnih konkurenata za ostanak nisu bili toliko uspješni. Te utakmice su bile označene kao iznimno važne i zbog samopouzdanja igrača, ali Šibenik, Lokomotiva, Cibalia, dva puta Zadar i Istra 1961 su odlazili neporaženi u susretima s Lučkom.

Najbolja/najgora utakmica

Najbolja utakmica koju su igrači Željka Kopića odigrali bila je u 11. kolu kada je u Kranjčevićevoj pao Inter iz Zaprešića. Lučko je tada tek započelo svoj pozitivan niz, a Inter je igrao vrlo dobro i bio pri vrhu tablice. Ipak, ta se razlika nije osjetila na terenu pošto su Lučani igrali puno bolje i s dva pogotka Šarića riješili pitanje pobjednika, a o samom susretu dovoljno govori komentar trenera Intera Lončarevića: "Mogli su nas razbiti".

Iako su najveći poraz u dosadašnjem dijelu prvenstva doživjeli od Hajduka u Kranjčevićevoj kada su Bili slavili s 3:0, to ipak nije najgora utakmica Lučkog. Protiv Hajduka su Kopićevi igrači igrali hrabro i stvarali prilike, što se ne može reći za nedavni susret sa Zadrom. Izgubili su s 1:0, a Lučani nisu stvorili niti jednu ozbiljniju priliku, te nisu niti jednom zapucali u okvir gola.

Igrač polusezone

Dosta se igrača izdvojilo u momčadi Lučkog ove polusezone, što kvalitetom, što borbenošću. Ipak, titula igrača polusezone može slobodno pripasti Nikoli Raku koji je najbolji strijelac kluba zajedno s Novakom. No, Rak je uz ta četiri pogodaka imao i dvije asistencije i nemjerljiv je njegov doprinos na terenu. Brzim prodorima stvara pomutnju u protivničkim obranama i stalna je opasnost za vratare.

Pogled u proljeće

Nakon svega viđenog Lučko je na dobrom putu da u proljetnom dijelu sezone osvoji više bodova nego u jesenskom. Predstoji im velika borba za ostanak jer se Zadar odmaknuo na 11. mjestu i zato će biti neophodno dodatno pojačati momčad u zimskom prijelaznom roku. Prostora za napredak ima, a još se od nekoliko igrača očekuje da pokažu svoje nogometno umijeće. Uprava će svakako morati poraditi na sređivanju svog stadiona kako bi tamo mogli igrati prvoligaške utakmice jer se u Kranjčevićevoj rijetko kad skupi pristojan broj gledatelja.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!