Nogomet

Slaven na putu u Europu

Pripremili:Ivana Strahija, Borna Rupnik • utorak, 13.12.2011.
Slaven na putu u Europu
Foto: Davor Sajko

Koprivničani iza sebe imaju dobrih 17 kola, a uvjerljivom su pobjedom nad Splitom u posljednjem jesenskom kolu potvrdili da su najozbiljniji kandidati za plasman u Europu. U nastavku sezone mogli bi napasti i drugo mjesto tablice, na kojem im trenutno Hajuduk bježi pet bodova.

Nakon prvih deset kola i 17 osvojenih bodova, u prilično teškom rasporedu, Roy Ferenčina bio je u globalu zadovoljan, no mučila ga je obrana, koja je primila 13 golova. "U obrani bismo svakako trebali biti bolji, što se ne odnosi samo na užu obranu nego cijelu ekipu", kazao je tada Koprivnički strateg za Sportnet.

Upravo na tome je radio sa svojom momčadi te je do kraja jeseni Slaven Belupo primio svega četiri gola. Iako su upisani bezvezni kiksevi, poput poraza u Puli, Slaven je ipak odigrao odličnu jesen i ostvario povijesni bodovni uspjeh, s čime struka i igrači, ali i Uprava te sponzori, mogu biti zadovoljni.

Jedino što sada treba jest nastaviti u istom ritmu i kroz proljeće, kad Slaven ipak ima malo bolji raspored, pa Koprivničanima Europa 'ne gine'.

Ispunjeni ciljevi

Najveći Slavenov cilj koji je ispunjen jest hvatanje priključka za vodećima na tablici i izjednačavanje sa Splitom po bodovima. Trener Roy Ferenčina očito radi dobar posao, a nakon što je prošle sezone preuzeo ekipu usred prvenstva, ove je s njome odradio cijele pripreme i očito je posložio onako kako mu odgovara.

Slaven Belupo, za razliku od toliko drugih klubova, nema problema s financijama, što se jasno vidi u radu tog kluba. Dobra je i suradnja s Koprivnicom, trećeligašem, koji za Belupo 'kali' mlade igrače, radeći posao na mnogo višoj razini no što to obično jest u ekipama nižeg ranga.

Neispunjeni ciljevi

Jedina prava crna točka Koprivničana je Kup, u kojem su uspjeli ispasti od Vinogradara. Kiks u Mladini zbilja nije za pohvalu, iako je ta drugoligaška momčad uložila mnogo truda u pripreme za Kup. "Znali smo da su Vinogradari opasni i da imaju par prvoligaških igrača i da ćemo se morati pomučiti za pobjedu, no ovome se nikako nismo nadali", rekao je poslije poraza od 1:2 za Sportnet tehnički direktor Robert Kerovec.

Najbolja/najgora utakmica

Iako su vrlo dobro odigrali protiv Karlovca i pobijedili s 3:0, Koprivničani će ipak vjerojatno više pamtiti sjajnih 4:1 u Vinkovcima u četvrtom kolu. Iako je nakon prvih 45 minuta bilo 1:1, Brezovec, Benko i Bušić u su drugom poluvremenu izbušili mrežu iza Paradžikovića. Pobjeda je Slavenu došla kao melem na ranu nakon domaćeg poraza od Dinama, a Ferenčina je poslije komentirao: "Odigrali smo odličnu utakmicu i na najbolji način začepili usta svim kritičarima poslije poraza od Dinama."

Upravo ta utakmica protiv Dinama mogla bi se svrstati među najgore u jesenskom dijelu sezone, jer Slaven nije imao ni jednu normalnu priliku, no ipak ćemo ovdje spomenuti poraz od Hajduka, koji je bio dijametralno suprotan događanjima u Vinkovcima.

Slaven je na Poljudu imamo 1:1 nakon prvih 45 minuta, nakon čega su Koprivničani u potpunosti pali i prepustili travnjak domaćinu, te ne kraju izgubili s 1:4.

Igrač polusezone

Tu ćemo titulu dodijeliti Leonu Benku, koji odrađuje ono za što je doveden. Postigao je Benko osam golova u svim natjecanjima, imao i jednu asistencija, a njegovi su golovi izravno donijeli i bodove (poput pobjede i remija protiv Zagreba, te remija sa Splitom i Lučkim).

Treba međutim tu spomenuti i izvrsnog Dejana Glavicu, mladog hrvatskog reprezentativca, friško pristiglog iz Varaždina. U 14 nastupa za Slaven Glavica je postigao četiri gola, a trener Ferenčina o njemu je kazao: "Njegova forma je ponajbolja u našem kadru, a sigurno radi prevagu kad je na terenu. On je među naša tri-četiri najvažnija igrača."

Još jedan igrač, koji je dres Slavena odjenuo tek ove sezone, jest Josip Brezovec, bivši kapetan Varaždina i igrač Dinama, neumorni borac na travnjaku. Odradio je za Slaven 18 utakmica u prvenstvu i Kupu, postigao dva gola i ubilježio jednu asistenciju.

Pogled u proljeće

Navijači Slaven Belupa svakako žele da njihov klub što prije preskoči Split, a nadaju se i napadu na Hajdukovu poziciju. Europske se utakmice nakon ovakve jeseni postavljaju kao imperativ, pa ti nikako ne bi smjeli Koprivničani kiksati, a svakako se očekuje i daljnja integracija mladih u momčad te njihova afirmacija, tu mislimo prvenstveno na Čanađiju, Genga i Brleka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Shadowfax25.12.2011. u 18:42
    4 je jer ima manje zabijenih golova. Ako tak ostane do kraja sezone onda se gleda međusobni skor za 4 mjesto.
    Shadowfax
  • Obrisan korisnik23.12.2011. u 17:26
    neznam zakej je Slaven na svim tablicama na 4 mjestu,a po pravilima je bolji od Splita :)
    Obrisan korisnik
  • Assassin5514.12.2011. u 00:16
    Ja se nadam da bi mogli biti i bolji. :)
    Assassin55
  • Shadowfax13.12.2011. u 20:09
    Rezultat za povijest, zanima me nastavak da li bu odličan kao i prvi dio.
    Shadowfax
  • arsenal-lover13.12.2011. u 20:04
    Svaka čast slavenu, mi (Koprivničanci) sad puno očekujemo od vas
    arsenal-lover