Vodeni sportovi

Barakude u lovu na novu medalju

Piše:Matej Milanović • ponedjeljak, 16.01.2012.
Barakude u lovu na novu medalju
Foto: EPA

Hrvatska u Eindhovenu brani naslov prvaka Europe u vaterpolu i usprkos teškoj skupini cilja novo odličje. To će ujedno biti i generalna proba Barakuda pred nastup na Olimpijskim igrama.

Nastup u Eindhovenu bit će jubilarni deseti nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu u vaterpolu. Obzirom da je mjesto na Olimpijskim igrama već osigurano, ovo će prvenstvo izborniku Ratku Rudiću u prvom redu poslužiti kao generalna proba za nastup u Londonu. To, međutim, ne znači da Barakude u Eindhoven idu bez ambicija.

HRVATSKA REPREZENTACIJA

Samir Barać, Miho Bošković, Damir Burić, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Frano Karač, Maro Joković, Petar Muslim, Paulo Obradović, Fran Paškvalin, Josip Pavić, Sandro Sukno.

I sam Rudić je rekao: "Glavni cilj u ovoj godini su Olimpijske igre, no jasno je da je nama uvijek cilj medalja, bez obzira o kojem se natjecanju radilo." Do sada je na kontinentalnim smotrama Hrvatska reprezentacija osvojila tri medalje, zagrebačko zlato iz 2010. te srebra iz Firence 1999. i Kranja 2003. No, valja pritom napomenuti da samo dvaput u prošlih devet izdanja Barakude nisu zaigrale u polufinalu. To se dogodilo na prvom nastupu, u Sheffieldu 1993., kada je zauzeto peto mjesto i na prvom Europskom prvenstvu s Rudićem na klupi, 2006. u Beogradu, kada je Hrvatska bila tek sedma.

U Eindhovenu neće biti lako nastaviti tradiciju nastupa među četiri najbolje, obzirom da je ždrijeb Rudićevim izabranicima dodijelio tešku skupinu. U njoj su vaterpolske velesile Srbija, Crna Gora i Španjolska te uvijek neugodni suparnici Njemačka i Rumunjska. Upravo će Rumunji biti prvi suparnici Hrvatske i trebali bi poslužiti kao zagrijavanje za dva derbija protiv Crne Gore i Srbije. Potom je na redu Njemačka, a u zadnjem kolu je na rasporedu dvoboj sa Španjolskom.

RASPORED HRVATSKE

16.1. HRVATSKA - Rumunjska 14:30h
17.1. HRVATSKA - Crna Gora 17:30h
19.1. HRVATSKA - Srbija 17:30h
21.1. HRVATSKA - Njemačka 20:30h
23.1. HRVATSKA - Španjolska 13h

Prvoplasirani ide direktno u polufinale, a drugi i treći idu u četvrtfinale. Iz toga je jasno da će Barakude morati upisati pobjedu s barem jednom od troje jakih suparnika ako žele ostati u igri za medalje. Težine skupine svjestan je i Rudić: "Srbija, Crna Gora i Španjolska već su osvajale medalje, a Njemačka i Rumunjska jako su se poboljšale. Utakmice će biti vrlo jake i moramo najozbiljnije ući u njih. Bit će teško od početka do kraja, iako je nama najvažniji dio prvenstva upravo početak."

Što se igračkog kadra tiče, sastav je isti kao onaj koji je u Šangaju prošlo ljeto osvojio brončanu medalju. Tijekom priprema nekoliko je igrača pokušavalo sanirati fizičke probleme i upitni su za natjecanje bili Damir Burić, Paulo Obradović i Fran Paškvalin, no na koncu su se sva trojica oporavila i otputovala sa suigračima u Nizozemsku.

U pripremama za ovo prvenstvo Hrvatska je odigrala tri utakmice od čega dvije prijateljske i jednu u Svjetskoj ligi. Prvo je u Padovi odigrana prijateljska utakmica sa svjetskim prvakom Italijom i taj su zadatak Hrvati odradili dobro, pobijedivši 10:9 uz četiri pogotka Sandra Sukna. Potom je uslijedio slab nastup na gostovanju u Makedoniji u sklopu Svjetske lige.

HRVATSKA NA EP

1993. Sheffield, 5. mjesto
1995. Beč, 4. mjesto
1997. Sevilla, 4. mjesto
1999. Firenca, 2. mjesto
2001. Budimpešta, 4. mjesto
2003. Kranj, 2. mjesto
2006. Beograd, 7. mjesto
2008. Malaga, 4. mjesto
2010. Zagreb, 1. mjesto

Pobjeda u Makedoniji bila je minimalna, 9:8, uz tri zgoditka Mihe Boškovića i Sukna. Na koncu, u Varaždinu je odigran prijateljski dvoboj s Mađarima, vječitim favoritima za zlato na svim natjecanjima. Barakude su odigrale dobru utakmicu i zasluženo slavile 12:10, a tom prilikom najbolji strijelac nije bio Sukno, koji se zaustavio na tri pogotka, već Frano Karač sa četiri gola.

Hrvati su u Nizozemsku otputovali sa stopostotnim učinkom u pripremnom razdoblju i što je još bitnije bez izostanaka zbog ozljeda. To daje nadu da će jubilarni deseti nastup na Europskom prvenstvu biti i osmi u polufinalu, a možda i četvrti s medaljom oko vrata, što bi sigurno bila dobra najava za London i lov na jedino veliko zlato koje fali hrvatskim vaterpolistima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 11:04
    naša reprezentacija mora uvijek ići na zlato. Imamo igrače, osim toga to nam je jedan od glavnih sportova (ili bi barem trebao biti). Sretno, Barakude, osvjetlajte nam obraz!
    Obrisan korisnik
  • derivoje16.01.2012. u 10:24
    Sretno im :)
    derivoje