Rukomet

Srbi "matirali" Dance, Makedonci na popravni

Piše:Mišo Gulić • srijeda, 18.01.2012.
Srbi "matirali" Dance, Makedonci na popravni
Foto: Dario Dodić

Treći dan Europskog rukometnog prvenstva nam je dao i dva sigurna putnika u drugu fazu natjecanja, a riječ je o domaćinu Srbiji koja je potvrdila vrijednost svladavši Dansku te Švedsku koja je bodu iz prvog kola dodala nova dva iz sraza s Česima. Iskupljenje su svojim navijačima ponudili Nijemci tijesnom pobjedom nad Makedoncima, dok je jednako učinila i Poljska "demoliravši" Slovačku.

Europsko rukometno prvenstvo je polako, ali sigurno došlo je do trećeg dana, a susreti drugog kola u skupinama A i B su dali i dva sigurna putnika za narednu fazu natjecanja, dok su neki isprali gorak okus prvih utakmica u kojima se pak nisu sasvim iskazali.

Apsolutni "heroji" dana su postali domaćini Srbi koju su nadoknadili dva gola minusa nakon prvih 30 minuta te u nastavku došli do pobjede nad Danskom, čime su se promovirali, kako sada stvari stoje, u sigurnog polufinalistu. Naime, rezultati i protivnici iz grupe B im daju za pravo razmišljati upravo u tom smjeru.

Epitet najborbenije utakmice, ne samo dana, već vjerojatno i dosadašnjeg dijela prvenstva, ide na adresu Njemačke i Makedonije. Makedonci su veći dio susreta imali blagu rezultatsku inicijativu, međutim sam finiš nisu odradili na tom nivou pa su kraj s rukama u zraku dočekali Nijemci koji unatoč pobjedi i dalje ne ulijevaju optimizam glede nekog "jačeg" rezultata na prvenstvu.

Šveđani su nakon boda protiv Makedonije u prvom kolu bez većih problema svladali Čehe koji nisu ponovili igru s kojom su bili bolji od Nijemaca. Ni u jednom dijelu susreta Česi nisu uspijevali ozbiljnije ugroziti vodstvo Šveđana, a najbliže su bili na poluvremenu kada su zaostajali tek dva zgoditka, no to je ipak bila tek prividna varka, jer prave opasnosti nije bilo.

Poljaci su poslije poraza od Srbije sve svoje frustracije izliječili na Slovacima, a konačnih +17, uz 41 gol u mreži Slovaka, najbolje ocrtava zbivanja u Pioniru. U prvom dijelu je to još izgledalo sasvim "pristojno", međutim u nastavku Poljaci u uvodnih sedam minuta zabijaju isto toliko pogodaka što je potpuno demoraliziralo slovačke rukometaše. Pred kraj susreta statistika je pokazivala čak 17 poljskih kontri u odnosu na tek jednu reprezentativaca Slovačke.

Utakmica dana

Iako je srpska pobjeda nad Danskom zaista veliki doseg, utakmica dana ipak je sraz Makedonije i Njemačke. Prepuna dvorana, sjajna atmosfera, rijetko viđena borbenost i preokret na kraju su sasvim dovoljni da budu uvršteni u ovu rubriku. Iako Makedoncima ovo zasigurno ne predstavlja nikakvu zadovoljštinu, oni su apsolutni pobjednici u prikupljanu simpatija diljem Europe, ponajviše zbog već spomenute borbenosti i žara s kojim pristupaju ka nacionalnom dresu. Eventualnom pobjedom su mogli pečatirati vizu za drugi krug, nisu uspjeli, stoga će posljednje kolo biti izuzetno zanimljivo za obje reprezentacije.

Igrač dana

Osam golova Danskoj Momira Ilića je učinilo apsolutnim srpskim herojem, a njegov doprinos je bio posebno upečatljiv u prvom dijelu susreta kada je praktički sam, doduše uz dobre role vratara Stanića, držao Srbiju u priključku, za tek dva pogotka zaostatka na poluvremenu. U nastavku su se raspucali i ostali srpski reprezentativci, a dio zasluga za to zasigurno ide i na adresu igrača Kiela koji je na sebe privikao pažnju danskih čuvara i tako omogućio više prostora svojim suigračima.

Tragičar dana

Mada će uvrštenje Kirila Lazarova kod nekih pobuditi sumnju u ispravnost ovog izbora, činjenice govore drugačije. Istina je da je Kiro vukao sve konce igre makedonske izabrane vrste, da je postigao sedam golova i bio prvi strijelac susreta, međutim njegov posljednji zgoditak datira s početka drugog dijela, što će reći kako do kraja više nije uspio zatresti njemačku mrežu. Možda i ključan detalj se zbio osam minuta prije kraja kada je promašio sedmerac, zatim nešto poslije njemački vratar mu brani još jedan pokušaj, a njemu se piše i posljednji šut na utakmici koji je pak pobudio mnogo sumnji, jer je navodno lopta prešla liniju gola. No, iako se njegov pad u drugom dijelu može opravdati umorom te koncentracijom Nijemaca isključivo na njega, od Lazarova se ipak očekivao pogodak više u ključnim trenutcima.

Izjava dana

Makedonski izbornik Zvonko Šundovski možda i nije bio previše rječit nakon poraza od Njemačke, no zato vrlo je iskreno i objektivno prokomentirao tijek događanja: "Bili smo jako motivirani i u prvom dijelu utakmice je sve bilo po planu. U samoj završnici smo propustili nekoliko izrazitih šansi, što nas je na kraju koštalo i pobjede."

Video dana

Makedonci su u posljednjem napadu na utakmici loptu dali u ruke Kire Lazarova koji snažno odapinje, lopta od grede udara o pod, no pitaju se mnogi je li i prešla crtu i je li Makedonija oštećena. U videu ispod na 6.58 minuta pokušajte sami odgonetnuti.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Manolito18.01.2012. u 16:18
    i poljaci i dancu su sigurno prosli
    Manolito
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 11:58
    Ma nemoj kako si to zakljucio????
    Obrisan korisnik