Rukomet

Zaboravi Espanu...

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 23.01.2012.
Zaboravi Espanu...
Foto: EPA

Često nas naši rukometaši na velikim natjecanjima uljuljkaju u samouverenju kako je Hrvatska sposobna pomesti sve od prve do zadnje prepreke. Kad smo nanizali sedam uzastopnih komada u španjolsku mrežu u prvom poluvremenu jučerašnje utakmice pomislili smo "Evo još jedne lagane pobjede". No, drugo poluvrijeme - druga priča...

Znali smo i prije početka Europskog prvenstva da ćemo za prolaz u polufinale morati eliminirati jednu od dvije velesile. S obzirom da smo Francuzima zadnjih godina na ovaj ili onaj način morali priznati da imaju bolju generaciju, većina je vjerovala da put iz Novog Sada u Beograd vodi preko Španjolske. Posebno s obzirom na dvije naše pobjede u kvalifikacijama u prošloj godini.

Ipak, Španjolci su nas "dočekali". Nakon tri pobjede u startnoj skupini, činilo se sasvim zgodnim pobijediti i Španjolce i praktično, iako ne i faktično, osigurati polufinale. Nismo uspjeli, hrvatski će rukometaši opet morati težim putem prema vrhu, ali hej - što je novoga? Zar nismo navikli?

Kad smo u španjolsku mrežu nanizali sedam komada u periodu od pet minuta i preokrenuli minus od 1:4 u vodstvo od 8:4, činilo se da će hrvatskom opet zavladati rukometna groznica. Još jača i ozbiljnija od one koja je hrvatskim bojama napunila novosadsku sportsku dvoranu, kojom su iz minute u minutu prvog poluvremena sve jače odjekivali hrvatski navijački poklici.

Drugo poluvrijeme donijelo je drugačiju sliku. Španjolci su brzo anulirali tri pogotka manjka s poluvremena, ali dosta dugo smo ih još držali "preko zida". Alilović je opet bio na onoj razini koju treba svaka rukometna momčad željna titula, skinuo je i sedmerac kod 18:18, ali on nas je mogao držati tek dio vremena, ne čitavu utakmicu. U drugom poluvremenu napad nam jednostavno nije proradio, pa smo u završnih deset minuta zabili tek jedan, Vukovićev, pogodak iz igre.

Ivano Balić ovog puta nije uspio "zapaliti iskru". Španjolci su ga uspjeli ukočiti, imali su puno vremena studirati njegovu igru u godinama koje je najbolji rukometaš svijeta (da, bolji i od Karabatića) proveo na Pirinejima. Po završetku utakmice Balić je rigao vatru na češke suce, a Balić baš i nije tip koji se izvlači na sudačke pogreške i koji ne zna zadržati hladnu glavu. Kad Ivano kaže da su suci bili "idioti", to u rukometnom svijetu nešto znači.

No dobro. Prva "meč lopta" sa Španjolcima nije prošla, druga slijedi u utorak. Neporepoznatljivi, nikad lošiji Francuzi stoje nam nasuprot, no nemojte ni za trenutak pomisliti kako će Francuska protiv Hrvatske biti na razini onoga iz početke skupine. Kad rukomet igraju Hrvatska i Francuska, bez obzira kad, bez obzira gdje, to je borba "na život i smrt". Izvući će i Karabatić i Omeyer i društvo iz sebe sve što imaju, jer su svjesni da je to praktično utakmica na ispadanje. Utakmica u kojoj će jedna od dvije reprezentacije koje su obilježile rukometni svijet proteklog desetljeća vrlo vjerojatno reći "zbogom" Europskom prvenstvu.

Evo nam šanse da se tih Francuza riješimo i prije negoli smo mislili. Evo nam šanse da im vratimo barem dio dugova koje su nam stvorili minulih godina. Zaboravi Espanu..., stara je pjesma Zlatka Pejakovića koja trenutno zvuči kao najbolji mogući savjet Slavku Goluži i njegovim trupama. Sve je još uvijek u našim rukama.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 21:29
    SUTRA će se vidjeti neke stvari, u ogledu s Francuzima!! JOŠ nije gotovo, pazite što vam kažem!!!!! NIJE G O T O V O!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 18:19
    Naša obrana jučer odigrala dosta dobro na čelu sa Mirkom koji brani kao Šterbik ili Omeyer ili prije 15-20 godina Lavrov,Bašić i Mats Olsson!Napad je jučer u drugom dijelu skoro pa totalno zakazao,nije mi jasno zbog čega Lackovića nije bilo u drugom dijelu.Drago Vuković je igrao na poziciji lijevog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bubici23.01.2012. u 17:25
    Balić ama baš uvijek, pa tako i jučer; sere po sucima. Radije neka broji svoje greške jučer pa zaključi što je presudilo.
    bubici
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 17:06
    Jedva čekam srbe, pa da ih popišamo kako su oni nas prodavši tekmu crno gorcima u vaterpolu, obični smradovi, pa da im se možemo u njihovoj dvarini rugat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 16:54
    Kako stvari stoje, izgleda da na ovom prvenstvu francuzi nisu najveci bauk, nekako su najranjiviji stoga su mi razlog 2 i 3 najbolji. Zbilja je vrijeme da sve frustracije protiv francuske rijesom tako da ih posaljemo kuci pobjedom. Vjerujem da ih mozemo dobiti i da su nasima francuzi daleko najveci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik