Tenis

Karlović i Dodig pobudili optimizam

Piše:Ante Zovko • utorak, 07.02.2012.
Karlović i Dodig pobudili optimizam
Foto: Davor Sajko

Hrvatska Davis Cup reprezentacija u Kobeu će krajem tjedna pokušati osigurati drugo kolo Svjetske skupine protiv Japana. U kakvom sastavu Hrvatska dolazi u zemlju izlazećeg sunca i u kakvoj su formi igrači?

Susret za ostanak u Svjetskoj skupini u Južnoafričkoj Republici bio je posljednji za Gorana Prpića na klupi kojem su igrači poručili da žele novo lice na čelu Davis Cup reprezentacije.

Kandidatura Gorana Ivaniševića nije prošla u Hrvatskom teniskom savezu, a kao privremeno rješenje imenovan je Željko Krajan, poznat kao uspješni trener Dinare Safine i Dominike Cibulkove.

Varaždinac se odmah našao u problemima jer mu je nastup zbog ozljede otkazao prvi hrvatski reket Marin Čilić. Uz "sigurne" Ivana Dodiga, Ivu Karlovića i Antonija Veića, u momčad je pozvan specijalist za parove, iskusni Lovro Zovko.

Ivan Dodig

Nakon sezone 2011., najuspješnije u svojoj karijeri, Dodig na početku aktualne sezone nije briljirao. Iako je najavio da mu je cilj ući u krug 30 najboljih, nakon poraza u četvrtfinalu Zagreba, ispao je je kruga najboljih pedeset. Počeo je sezonu u Chennaiju. U prvom je kolu spasio šest meč-lopti, a u drugom izgubio od protivnika u Kobeu, Go Soede, koji je u Indiji bio kvalifikant. Završilo je 7:6(8), 6:3.

Uslijedio je poraz u prvom kolu Sydneyja od Lukasza Kubota (7:6, 7:5) u meču u kojem je i statistika sugerirala da su odlučivale nijanse. U turniru parova zapeo je četvrtfinalu. Australska avantura završena je već u prvom kolu Australian Opena. Morao je predati Fredericu Gilu kod rezultata 2:6, 6:1, 4:1.

PBZ Zagreb Indoors poslužio je Dodigu, kao i Karloviću, kao priprema za Japan jer je nastupio i u singlu i u paru. Nije uspio obraniti prošlogodišnji naslov, zaustavio ga je Marcos Baghdatis sa 6:4, 7:5, ali je Međugorac naglasio da ga veseli dobra igra. S Matom Pavićem nastupio je u turniru parova te su između ostalih izbacili prve nositelje Jurgena Melzera i Alexandera Peyu. Zaustavili su ih u finalu Mihail Južnij i Baghdatis.

Iako je gubitak 17 pozicija (trenutačno 55.) svojevrsni psihološki udarac, Dodig zbog iskustva iz Doma sportova odlazi u Japan vjerojatno s određenom dozom optimizma zbog dobrih predstava u obje konkurencije i trebao bi biti sigurna opcija za meč parova.

Ivo Karlović

Četvrti hrvatski reket ima razloga za zadovoljstvo na otvaranju ove sezone. Za razliku od Dodiga, Karlovićev ulazak u 2012. bio je uspješan. Izbacio je Stahovskyja u prvom kolu Dohe (6:7(1), 6:2, 7:6(3). I protiv Južnija je uzeo set, ali nije uspio i drugi (2:6, 7:6(3), 3:6).

U Melbourneu se pobrinuo za prvi poraz jednog od nositelja, Melzera (31.). Ispratio je Austrijanca u tri seta, 7:6(3), 7:5, 6:3. Jedan set više trebao mu je kako bi izborio novi ogled s Rogerom Federerom. Nakon tri sata i 23 minute, svladao je Carlosa Berlocqa (7:6(4), 3:6, 6:3, 6:4. Div sa Šalate bio je posljednji hrvatski predstavnik u Melbourne Parku, ali velikog Švicarca nije uspio uzdrmati drugi put u karijeri. Barem ga je namučio (7:6(6), 7:5, 6:3) propustivši set-loptu na vlastiti servis.

Došao je u Zagreb kao četvrti hrvatski tenisač među pedeset najboljih, a kao osmi nositelj autoritativno je svladao Blaža Kavčiča u prvom kolu (7:6(2), 6:3). Još uvjerljivije je osigurao četvrtfinale. Dudi Sela nije bio velika prepreka (6:3, 6:2), a Karlović je kasnije otkrio da je opušten i da se bolje kreće. Unatoč odličnoj igri, morao je potpisati kapitulaciju protiv kasnijeg pobjednika Mihaila Južnija (6:7(10), 6:3, 6:7(6).

Zagrebački Indoors vjerojatno je dao najbolju potvrdu da je Karlović u najboljoj formi što se hrvatskih Davis Cup reprezentativaca tiče, ali i potvrda da dobre partije u Melbourneu nisu bile slučajnost. U Kobe odlazi i kao najbolje rangirani reprezentativac koji će ondje nastupiti. Trenutačno je 43. na ATP listi.

Antonio Veić

Otvaranje sezone nije mu bilo za pamćenje. Na Australian Openu nije uspio izboriti glavni turnir, a u Zagrebu ga je dočekala pozivnica za glavni ždrijeb. No, zapeo je već na prvoj prepreci. Grega Žemlja svladao ga je treći put u karijeri u dva tie-breaka, 7:6(5), 7:6(6).

Uoči Japana ostao je na istoj poziciji (173.), no kod Veića nikad nije bila upitna spremnost za odazivanje u reprezentativni dres. Ako sve prođe po očekivanju, bit će prva zamjena za singl, što mu nikad dosad nije teško palo.

Lovro Zovko

Iskusni Zagrepčanin nastupa gotovo isključivo na turnirima parova i skuplja bodove koji ga zasad čine najboljim Hrvatom u konkurenciji parova. Zbog njih je i dobio poziv, no ostaje za vidjeti hoće li mu Krajan dati priliku s obzirom da nema Čilića.

Čilićeva važnost

Najbolje rangirani hrvatski tenisač prošle je godine bio iznimno važna karika u Davis Cup reprezentaciji. Protiv Njemačke u Zagrebu osvojio je dva boda u pojedinačnoj konkurenciji, dok su Dodig i Karlović izgubili po jedan meč u singlu te zajednički u paru.

Čilić je opet vadio kestenje iz vatre u Južnoafričkoj Republici (4:1). Dobio je dva svoja meča, a s Dodigom pobijedio u paru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.02.2012. u 00:19
    na kojoj podlozi se igra ???
    Obrisan korisnik
  • Zdren07.02.2012. u 13:21
    Mislim da ćemo trebali dobiti Japance 3:1 I Dodig i Karlović su bolji od oba njihova. Dodigova forma je upitna ali i s time opet može dobiti. Čak bi reko da smo i u parovima bolji
    Zdren