Nogomet

Inter jedna od većih nepoznanica

Piše:Ivan Dominik • nedjelja, 19.02.2012.
Inter jedna od većih nepoznanica
Foto: Bruno Karadža

Zaprešićki Inter nalazi se u ''zlatnoj sredini'' ljestvice najvišeg razreda hrvatskog nogometa te se nada da će barem zadržati to mjesto, ako ne i napredovati. Momčad prekaljenog i iskusnog Ilije Lončarevića dobila je novi izgled nakon završetka prijelaznog roka, a u proljeće će krenuti s osme pozicije na tablici. Stalni stanovnik prve hrvatske nogometne lige iz godine u godinu pokazuje napredak u svim nogometnim sferama, međutim, ove je polusezone "zapeo" u prosječnosti.

Jesenski dio sezone je Inter Zaprešić proveo bez mnogo turbulencija, budući da je ostvario rezultat koji osigurava miran start u proljetni dio ligaških obaveza. Nakon 17 utakmica Inter je ostvario sedam pobjeda i poraza, dok je samo tri puta odigrao neriješeno. S takvim je rezultatima zasjeo na osmo mjesto u nagužvanom društvu nekoliko klubova koje dijeli samo bod ili dva. Jednom pobjedom bi uz poklapanje rezultata Žuti mogli doći među najboljih pet ekipa, dok bi s druge strane porazom mogli skliznuti u zonu za ispadanje i to već u 19. kolu lige. Zbog svega toga u Zaprešiću kreću praktički od nule, a dobrim igrama bi se mogli ostvariti jako dobri rezultati u narednom razdoblju.

Učinak i raspored

Jesenski učinak: Sedam pobjeda i isto toliko poraza te tri remija u 17 utakmica; gol razlika 18:20; osvojeni bodovi: 27
Raspored u prva tri kola: Šibenik - Inter; Inter - Slaven Belupo; Zadar - Inter

Igrači Intera imaju jasnu predodžbu taktike i koncepcije same igre budući da im je trener iskusni Ilija Lončarević. Nema mnogo nepoznanica oko zaprešićkog kluba, njeguju taktičan i otvoren nogomet s kreacijom u napadu te čvrstom obranom. Mjesec i pol dana priprema je iza igrača i stručnog stožera, a sudeći po rezultatima pripremnih utakmica, ima još mjesta za napredak i uigravanje. Pripreme su bile ispresijecane dolascima novih pojačanja, neke su utakmice i otkazane, neke odigrane protiv stranih klubova (Hit Gorica, Tatabanya, Rapid otkazan), a neke još nisu ni započele. Pripremno se razdoblje polako bliži kraju tako da ostaju samo utakmice u Zagrebu i okolici, a medulinsko je razdoblje odavno iza ljudi u Interu.

Dok drugi dio sezone ne započne očekuje se uigravanje pridošlica, odigravanje prijateljske utakmice protiv Grobničana te što bolja fizička i mentalna priprema svih konkurenata za sastav. Prva utakmica Interovog proljeća zakazana je za iduću subotu kada će Zaprešićani gostovati u gradu Petra Krešimira IV. te igrati protiv Šibenika, kluba koji je u velikim financijskim problemima posljednjih nekoliko mjeseci.

Došli/otišli

U novu polusezonu će Inter startati bez nekoliko starih poznanika u Zaprešiću. Naime, klub su napustila četiri igrača, a svi su raskinuli svoje ugovore. Radi se o braniču Adrianu Valentiću, napadačima Stjepanu Babiću i Sandru Ugrini te također obrambenom igraču, Makedoncu Goranu Gančevu koji će morati potražiti nove sredine.

U Zaprešić su kao nova pojačanja izrazito mladoj ekipi dovedena četvorica novih lica. Iz Lokomotive je stigao mladi i perspektivni veznjak, Frano Mlinar, Dinamova škola je pustila jedva punoljetnog Tina Karamatića koji će pojačati obranu, Filip Jazvić će se probati izboriti za mjesto u napadu koje je imao u Istri, dok je iz susjedne BiH doveden Mario Batinić, stoper koji je dosad nastupao za NK Jedinstvo iz Bihaća.

Trener

O treneru Intera ne treba mnogo trošiti riječi. Ilija Lončarević je jedan od najiskusnijih trenera na ovim prostorima s dugogodišnjim stažem u hrvatskom nogometu. Malo je trenera poput Lončarevića koji su osvojili Kup i prvenstvo s dvije različite momčadi. Prekaljeni je strateg vodio i nekoliko reprezentacija u karijeri i nema stvari koje nije prošao u trenerskom životu.

Poznato je da Lončarević na obrani bazira svoje uspjehe, ona mu je najvažniji dio momčadi koji je i najboljim ekipama teško probiti. Voli čvrstu i kreativnu igru, njeguje brz nogomet, a činjenica je da raspolaže s mladom ekipom koja može uvesti lucidnost i drskost u njegove zamisli. Taktičan je strateg i vrlo dobar psiholog koji nastoji sklopiti momčad od nekoliko iskusnih nogometaša s mladim talentiranim igračima.

Spoj mladosti i iskustva za boljitak kluba

Inter je u jesenskom dijelu u svojih 17 utakmica zabio 18 golova, a primio njih 20 što govori o čvrstoći obrane, ali i slaboj realizaciji, ako ne i o igri prema naprijed. U svim se statističkim segmentima Zaprešićani nalaze u samoj sredini ljestvice te su uvijek barem solidni. Trenutno najbolji strijelac kluba je Arber Abilaliaj s pet golova, dok ga slijede Ante Budimir s golom manje te Miroslav Šarić koji je zabio tri gola.

Interova momčad je poslije Zadrove i uz Lokomotivinu najmlađa momčad lige. Neiskustvu novih pridošlica, ali i igrača koji su još na jesen skupljali nastupe, mogu pomoći pojedinci koji već godinama igraju na hrvatskim travnjacima. U ekipi Ilije Lončarevića se prvenstveno braniči ističu po iskustvu, prije svega Goran Todorčev, Bernard Gulić i Hrvoje Jančetić, dok ostatak momčadi nema toliko utakmica u nogama.

Inter je poznat po afirmiranju mladih igrača u Hrvatskoj. Mnogi su kasnije uspješni igrači igrali za taj klub, a politika kluba da se okreće mladima je zasad davala samo dobre rezultate. Luka Modrić i Vedran Ćorluka samo su posljednji u nizu igrača koji su stasali u Zaprešiću, a novih kandidata za velike rezultate definitivno ima i sadašnja momčad.

Raspoloženje u svibnju

Poprave li Zaprešićani realizaciju te igru prema naprijed zbog koje su i dovedena nova igračka lica u klub, Inter bi uz malo sreće naravno, mogao sezonu završiti i na višoj poziciji nego što je sad. No, treba biti realan i ići utakmicu po utakmicu te se nadati najboljem što bi za mladu momčad sigurno bila borba za Europu.

Interu je potrebno više mirnoće i barem remija, ako ne i pobjeda, u utakmicama kada njegovi igrači ne briljiraju na travnjaku. Potrebne su mu sigurne pobjede te dobra igra u završnicama utakmica kako se ne bi događali porazi zbog neiskustva, kako je to dosad nerijetko bivalo. Ilija Lončarević ima težak zadatak, ali i dobru squadru pred sobom. Potencijal i moguća dostignuća mlade Interove ekipe su prava nepoznanica svima u HNL-u, pa ostaje za vidjeti koliko toga oni svi skupa u Zaprešiću zapravo mogu ostvariti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200820.02.2012. u 13:20
    ne loš članak :)
    ttt2008