Nogomet

Povijesne činjenice i hrvatski Bayer

Pripremio:Bernard Jurišić • četvrtak, 01.03.2012.
Povijesne činjenice i hrvatski Bayer
Foto: Dejan Popek

Drugu godinu zaredom hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je porazom. Švedska je tek treća reprezentacija koja je pokorila Maksimir, druga, nakon Francuske 2000., koja je to učinila u prijateljskoj utakmici. Zabilježili smo još nekoliko zanimljivih "crtica" vezanih uz jučerašnji ogled...

Utakmica između Hrvatske i Švedske bila je okruglo 50. utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u glavnom gradu od 1990. godine i utakmice protiv SAD-a. Od toga se 49 puta igralo u Maksimiru, jednom, u ožujku 1996. protiv Južne Koreje, u Kranjčevićevoj.

Prvi put na prijestupni dan

Zanimljivo je da je hrvatski stručni stožer za tri pripremne utakmice uoči Eura izabrao tri sjevernoeuropske reprezentacije (Švedsku, Estoniju, Norvešku), iako će se u skupini u Poljskoj susresti s dvije južnoeuropske momčadi (Italija i Španjolska).

Protiv Švedske smo po prvi put u povijesti igrali na prijestupni dan, 29. veljače i vjerojatno ćemo se načekati kako bismo ispravili negativan skor kojeg Hrvatska odsad ima u utakmicama igranim tog datuma.

Švedska je Hrvatskoj nanijela tek treći poraz u glavnom gradu, drugi u prijateljskim utakmicama u povijesti. Prvi "službeni" poraz nanijeli su nam Englezi u rujnu 2008. u kvalifikacijama za SP 2010. Dotad je Maksimir bio "neosvojiva tvrđava" za sve koji su u njega dolazili.

Sa Šveđanima je Hrvatska do jučer igrala tri utakmice i u sve tri je pobijedila. Od toga dvaput na gostovanjima u Stockholmu i Göteborgu, jednom u Zagrebu. Do jučer smo bili jedina reprezentacija u povijesti koja je sa Švedskom odigrala više od jedne utakmice i u svima pobijedila.

Čak petorica igrača mogu se pohvaliti nastupom u sva četiri međusobna susreta Hrvatske i Švedske od 2003. do 2012. Švedski vratar Andreas Isaksson, stoper Olof Mellberg i veznjak Anders Svensson nastupili su u sve četiri utakmice, a s hrvatske strane kapetan Darijo Srna i Josip Šimunić.

Utakmicu protiv Hrvatske po reprezentativnom debiju pamtit će 20-godišnji John Guidetti, igrač kojeg najavljuju "novim Ibrahimovićem". Podsjetimo, protiv Hrvatske je 1995. u Zagrebu za Ukrajinu debitirao Andriy Ševčenko.

Joe sve bliže Šimi

Izbornik Slaven Bilić protiv Švedske je zaokružio 60. utakmicu za kormilom Hrvatske i doživio sedmi poraz. Okrugle brojke na prijestupni dan proslavili su Darijo Srna i Stipe Pletikosa (obojica po 90 nastupa) i Gordon Schildenfeld (10).

Josip Šimunić 93. nastupom još se malo približio rekorderu Dariju Šimiću (100), a s obzirom na konstantno smanjivanje broja reprezentativnih termina, bit će sve teže dosezati reprezentativne "stotke".

Srna je osim 90. nastupa ubilježio i 25. izvođenje momčadi na centar u ulozi kapetana, dok je Niko Kranjčar 69. "kapicom" dostigao legendarnog centarfora Davora Šukera po broju nastupa za reprezentaciju. Nikica Jelavić ubilježio je svoj prvi reprezentativni nastup u svojstvu igrača Evertona, a jedini koji je dosad iz Evertona dolazio u "kvadratiće" je - njegov aktualni izbornik Slaven Bilić.

I Vedran Ćorluka je ubilježio prvi reprezentativni nastup u svom novom klubu Bayeru. Klub iz Leverkusena time je dao već osmog hrvatskog reprezentativca, prije Ćorluke to su bili Marko Babić, Niko Kovač, Robert Kovač, Zoran Mamić, Domagoj Vida, Jurica Vranješ i Boris Živković. Osim Bayera, titulu "hrvatskih" mogu ponijeti i Club Brugge i Panathinaikos, za koje su igrala po šestorica hrvatskih reprezentativaca, za Juventus petorica.

Kako bismo se barem malo utješili nakon jučerašnje loše partije Hrvatske, jedan zanimljiv podatak ostavili smo za kraj. I u prethodnu godinu Europskog prvenstva otvorili smo domaćim porazom. 2008. nas je u Splitu pobijedila Nizozemska s 3:0, a ipak smo u Austriji izgledali jako dobro i došli do četvrtfinala. Ponovilo se. Barem do isteka 119. četvrtfinalne minute.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.03.2012. u 22:12
    Nabrajanje statistike je kolumna? Zato i u zadnjih 6 mjeseci čitam samo Engleskog pacijenta...a Jurišića i Pacaka, koji imaju bolju poziciju na glavnoj stranici - ne.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 22:18
    Bilić ponovo ispao kao malo dijete,švedski izbornik ga nadmudrio na svim poljima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 18:15
    treba ovančat nase igrače
    Obrisan korisnik
  • Weasley01.03.2012. u 16:53
    prijestupne godine nam općenito nisu baš nešto uspješne: 52 utakmice, 22 pobjede, 18 remija, 12 poraza
    Weasley
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 16:48
    NIje mi se ucinilo,ali nisam ni znao do sinoc.zivio sam u obmani da smo samo od engleza izgubili na Maksimiru... http://www.youtube.com/watch?v=WMDWpBCs1uk
    Obrisan korisnik