Nogomet

Hajduk mora gledati sebe

Pišu:Bernard Jurišić, Ivana Strahija, Borna Rupnik • petak, 02.03.2012.
Hajduk mora gledati sebe
Foto: Duje Bonačić

Uoči novog prvenstvenog kola, troje Sportnetovih novinara nudi svoje odgovore na četiri aktualna pitanja iz domaće nogometne stvarnosti...

Je li povećanje Dinamove prednosti već u prvom proljetnom kolu ugasilo sve nade Hajduka u borbu za naslov?

Bernard Jurišić: Objektivno, Hajduk i bez kiksa protiv Istre nije imao puno šansi za dostići Dinamo na čelu ljestvice. Redefinirani igrački kadar Splićana, kao i redefinirani ciljevi koji su postavljeni pred trenera Balakova potvrda su da ni ove sezone Hajduk nije pronašao lijek za stabilnost i ozbiljnu prijetnju Dinamu. Hajduk bi, baš kao što i Balakov stalno ponavlja, trebao razmišljati isključivo o sebi bez gledanja tko je ispred, a tko iza njega.

Ivana Strahija: U sportskom smislu, dok ima utakmica i dok ima bodova za osvajanje i gubljenje, baš ništa nije gotovo. Nije u kamen uklesano da će Dinamo upisati 12 pobjeda do kraja prvenstva, ali bi Hajduk svakako trebao, ukoliko je nogometašima s Poljuda na pameti lovljenje Dinama. S druge strane, iskustvo nas uči da već sada imamo starog-novog prvaka.

Borna Rupnik: Hajduk će se potiho još nadati Dinamovim kiksevima, no osvajanje samo boda protiv Istre 1961 vjerojatno je mnogima razbistrilo činjenicu da se Splićani moraju iz utakmice u utakmicu maksimalno pomučiti kako bi prvo sebi osigurali bodove, a tek onda baciti pogled u Dinamovo dvorište. A Dinamo ipak dovoljno odskače kvalitetom od ostatka lige da neće gubiti bodove u dovoljnoj mjeri da Hajduk to može nadoknaditi.

Hoće li Andrej Kramarić nastaviti s odličnim predstavama poput one protiv Zadra?

Bernard Jurišić: Ni jedan mladi igrač, bez obzira kakav potencijal bio, nije postavio pravi igrač sjedeći na klupi bez obzira koliko glamurozna ta klupa bila. Kramarić je napravio dobar potez odlaskom negdje gdje će igrati, a u Lokomotivi može imati sigurnost i kontinuitet koji mu je potreban. Hoće li nastaviti s odličnim predstavama - to je pitanje samo za njega.

Ivana Strahija: Vjerujem da hoće nastaviti s dobrom igrom, no možda neće zabijati po dva pogotka po utakmici. Stječe se dojam da je Kramarić sada i sam shvatio da mu je dokazivanje u Lokomotivi mnogo brži put do prve ekipe Dinama, nego "durenje" na Maksimiru. Šteta što je ranije odbijao odlazak na "kaljenje", mogao je već imati mnogo više utakmica u nogama.

Borna Rupnik: Kramarić nije mogao zamisliti bolji početak svoje pustolovine u Lokomotivi i sigurno je dobio veliki poticaj učinkom ostvarenim protiv Zadrana. Za mladog je igrača, uz minutažu, važna stvar "dobiti krila" - da ga na početku posudbe u Lokomotivi jednostavno nije htio pogodak, mogao bi se teško izvlačiti iz golgeterske suše. Ovako će biti još željniji dokazivanja i bude li Lokomotiva igrala dobro, što je nužan preduvjet da Kramarić iskoči kao pojedinac, mogao bi se osladiti još ponekim pogotkom, počevši s gostovanjem na Kantridi.

U prošlom kolu Zadar "nije mogao lošije početi", a Šibenik je bio neočekivano dobar. Tko je bliži pobjedi na Stanovima?

Bernard Jurišić: Teško je nakon samo 90 minuta suditi o tome koliko je ozbiljna nova šibenska momčad puna golobradih mladića. Zadar je definitivno favorit, pretrpio je neusporedivo manje promjena i potresa ove zime, no šibenska mladost mogla bi se osladiti ponekim bodom ukoliko neopterećeno uđe u utakmicu i odigra najbolje što može. Zadrova velika prednost je u iskustvu.

Ivana Strahija: Zadar je svakako razočarao, a Šibenik oduševio svoje navijače. No, kako su obje ekipe u ili blizu zone ispadanja, jasno je da ni jedna ne pruža konstantno dobre partije. Mislim da je udio u dobroj igri Šibenika imala i nervoza oko toga hoće li uopće igrati ili neće, pa su igrači dobili dodatni polet. Brine nekoliko izjava trenera Dalibora Zebića da njegova momčad tek traži formu, jer je to znak da se na pripremama nije radilo baš onako kako je trebalo. Ipak, Stanovi su Zadrov teren, Zadar je domaćinska ekipa, i mislim da će tri boda ostati kod kuće.

Borna Rupnik: Momčad Dalibora Zebića svoje bodove uglavnom skuplja pred svojim navijačima (pet pobjeda u osam utakmica), a Šibenik je u dosadašnjem dijelu sezone s gostovanja donio tek dva. To je podatak koji vraća u ravnotežu dojam iz proteklog kola, osim ako se među uvelike izmijenjenim šibenskim sastavom nije stvorila neočekivano dobra "kemija".

Ukoliko utakmica u Puli ipak bude igrana, koliko promjena na čelu Varaždina može utjecati na izvedbu momčadi?

Bernard Jurišić: Posljednja informacija u trenutku pisanja ovog teksta je da se utakmica u Puli neće igrati, što znači da Varaždinu prijeti sunovrat u najnižu ligu. Besmisleno je razgovarati o izvedbi momčadi, dok traju loše izvedbe onih u klupskim uredima. Šteta, velika šteta za Varaždin.

Ivana Strahija: Momčad Varaždina uvelike je promijenjena u odnosu na jesen, a na žalost nitko ne može reći je li na bolje ili na lošije, pošto Varaždinci nisu odigrali ni jednu utakmicu otvorenu za javnost u pripremnom razdoblju. Trener Branko Janžek najavio je promjenu sustava igre, to je sa svojim igračima i trenirao, ali ništa ne može nadoknaditi uigravanje u pravim pripremnim susretima. Promjena predsjednika većini igrača, na žalost, neće značiti baš mnogo, jer se mahom radi o igračima pristiglima sa strane, koji nemaju neki ogromni osjećaj pripadnosti klubu. Pošteno je reći da su Varaždin shvatili kao usputnu postaju, izlog u kojem se mogu pokazati u Prvoj ligi, pa ako budu pružili odličnu igru, bit će to zbog njih samih. Domaći igrači su pak u potpunosti svjesni stanja u klubu te će igrati za dres kojeg nose, a to tko je na čelu ih, do trenutka kad ta osoba ne poče pokazivati rezultate, baš i ne ispunjava prevelikom nadom.

Borna Rupnik: Igrači Varaždina nesumnjivo su i više nego "s jednim okom" pratili zbivanja u upravi kluba kako bi napokon doznali kakva ih sudbina čeka. Međutim, tračak optimizma koji je možda može donijeti novo čelništvo teško može zamaskirati činjenicu da je Varaždin na terenu nije posebno osnažen, dok Istra 1961 to svakako jest, stoga će na Aldo Drosini sastav Branka Janžeka morati biti itekako poletan, bez obzira na motiv, želi li pokušati izvući barem bod.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava06.03.2012. u 18:00
    Napokon su Dinamo i Rijeka ravnopravni,dobila eto i Rijeka 6 gratis bodova a nema svoju Lokomotivu.To je čak još veći uspjeh.Inače,mogli bi malo o tome kako je sve bliže kraj Mamiću,jakoj Lokomotivi,Brunu Mariću,Vlatku Markoviću itd.
    Torca-Dubrava