Košarka

CSKA, Barcelona, Montepaschi i - upitnik

Bernard Jurišić, Mišo Gulić, Vedran Filipović, Igor Šestak • utorak, 20.03.2012.
CSKA, Barcelona, Montepaschi i - upitnik
Foto: EPA

Osam momčadi ostalo je u borbi za košarkaškog prvaka Europe. Četvrtfinala Eurolige kreću večeras, a u tri od četiri para favoriti su izraziti - CSKA protiv Bilbaa, Montepaschi protiv Olympiakosa, Barcelona protiv Uniksa. U četvrtom dvoboju Panathinaikosa i Maccabija sve je otvoreno...

Panathiniakos Atena - Maccabi Tel Aviv

Panathinaikos je pobjedom u zadnjem kolu protiv Uniksa iz Kazana osigurao prvo mjesto u svojoj skupini, izbjegao Barcelonu te, samim time, za protivnika si "odabrao" Maccabi. Željko Obradović i njegovi izabranici kiksali su samo u domaćem susretu protiv Uniksa, sve ostalo je bilo baš onako kako velike momčadi to i rade. S podjednakih 12 igrača lomili su protivnike, a stečenu prednost jako teško bi ispustili iz ruku. "Respektiramo Maccabi, a domaći teren nam neće biti prednost ako ne budemo koncentrirani. Mislim da favorita nema, i mi i oni možemo proći na Final Four", kazao je najtrofejniji europski trener.

"Ponos Izraela" je u Atenu stigao dva dana prije prve utakmice, što dovoljno govori o ozbiljnosti s kojom Blatt pristupa protivniku i četvrtfinalnoj seriji. U Regionalnoj ligi su najbolja momčad, no u Euroligi su u skupini završili iza Barcelone. "Mislim da je vrijeme da pokažemo i dokažemo svima što ova momčad može. Ovo mi je prvo gostovanje u Grčkoj otkako sam otišao, a publika je zaista fantastična tamo. Imamo loše uspomene s Panathinaikosom od prošle sezone, želimo im se sportski osvetiti", kaže centar gostiju Sofoklis Schortsanitis koji je evocirao prošlogodišnje finale iz kojeg je PAO izišao s trofejom u rukama.

CSKA Moskva - Gescrap Bizkaia Basket Bilbao

Najveći favorit ovogodišnje Eurolige moskovski CSKA u prvoj će utakmici četvrtfinalne serije na svom parketu ugostiti Gescrap Bilbao čije boje brani i hrvatski legionar Marko Banić. Može se slobodno kazati kako su Španjolci svoje napravili ulaskom među posljednjih osam, no previše puta nas je povijest učila da neopterećenost rezultatom može donijeti mnogo toga dobrog inferiornijem sastavu, iako, ako ćemo biti realni ovaj put zaista nemaju što tražiti.

CSKA u ovaj dvoboj ulazi s 15 pobjeda iz 16 susreta, dok je Bilbao uzdignutih ruku teren napuštao u devet navrata, a razloga za veselje nisu imali u njih sedam. Moskovljani u svojim redovima imaju prvog i četvrtog igrača prema ukupnoj valorizaciji (Kiriljenko i Krstić), za razliku od Španjolaca čiji je najbolji igrač Banić na poziciji broj 13, stoga bi sve osim glatkog prolaza ruskog predstavnika bilo veliko iznenađenje. Također, vrijedi spomenuti da za razliku od Baskijaca koji su tijekom zadnjih desetak dana imali određenih zdravstvenih problema u momčadi, CSKA ovaj dvoboj očekuje u potpunosti spreman.

Montepaschi Siena - Olympiakos Pirej

Montepaschi je u "španjolskoj grupi" Topa 16 uspio izbaciti dva predstavnika najjače europske lige i još jednom pokazati da ima materijal za sam vrh Eurolige. Prethodnih sezona često su prijetili, no nikako se nisu uspijevali probiti do samog vrha. Iskusna američka četvorka predvođena sjajnim "Makedoncem" McCalebbom ima i kvalitetu i snagu za optimizam protiv grčkih "vječnih drugih". I klupa je široka, Rakočević, Zisis, K. Lavrinovič, Kaukens, Piangianijeva momčad definitivno se može smatrati favoritom ovog ogleda.

Olympiakos je poznat po tome da nikad ne znaš što od njih očekivati - osim da će uglavnom podbaciti kad je to najvažnije. U odnosu na prošlu sezonu značajno su promijenili lice i trebalo im je vremena da ih Ivković posloži. Danas to izgleda puno bolje nego na početku sezone, ima tu puno dobrih igrača (Spanoulis, Printezis, Law, Antić, Papadopoulos...), ali ipak je dojam da ove sezone namju kvalitetu za najviše domete. Montepaschi definitivno trebaju "iznenaditi", ako žele na Final Four u Istanbul

Regal Barcelona - Uniks Kazan

U četvrtfinalnu seriju protiv Unicsa, Barcelona ulazi u ulozi izrazitog favorita za prolaz na završni turnir. Ipak, Katalonci u ove susrete ulaze s velikom dozom opreza jer im je itekako u sjećanju prošlogodišnje ispadanje od Panathinaikosa u ovoj fazi natjecanja. Španjolcima i Rusima ovi susreti neće biti prvi ove sezone. Igrali su međusobno u prvoj fazi natjecanja po skupinama, a Barcelona je slavila u obje utakmice. U Kazanu s uvjerljivih 93:65, na domaćem terenu nešto teže, 63:50. Ključni pojedinci u pobjedama španjolskog prvaka bili su Juan Carlos Navarro i Erazem Lorbek.

Katalonci ove sezone imaju samo jedan europski poraz, u Sieni od Montepaschija, a kroz TOP 16 Eurolige prošli su neokrznuti, sa šest uzastopnih pobjeda koje su imdonijele prednost domaćeg terena u četvrtfinalnoj seriji. Unicsu je nakon prošlogodišnjeg osvajanja Eurokupa ovo prva sezona u Euroligi i mogu biti zadovoljni ulaskom u četvrtfinale. TOP 16 su završili s tri pobjede i tri poraza, kao drugoplasirana momčad skupine G iza Panathinaikosa. Unics se ove sezone pokazao kao vrlo dobra gostujuća momčad, ostvarivši čak pet pobjeda izvan svoje dvorane. Priliku za nove gostujuće uspjehe imat će u Palau Blaugrani u prve dvije utakmice četvrtfinala.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Barcelona78:66Uniks Kazan
Panathinaikos93:73Maccabi Tel Aviv
CSKA Moskva98:71Dominion Bilbao Basket
Montepaschi Siena75:82Olympiakos
Panathinaikos92:94 *Maccabi Tel Aviv
Barcelona66:63Uniks Kazan
CSKA Moskva79:60Dominion Bilbao Basket
Montepaschi Siena81:80Olympiakos
Uniks Kazan56:67Barcelona
Maccabi Tel Aviv65:62Panathinaikos
Dominion Bilbao Basket94:81CSKA Moskva
Olympiakos75:55Montepaschi Siena
Maccabi Tel Aviv69:78Panathinaikos
Dominion Bilbao Basket71:73CSKA Moskva
Olympiakos76:69Montepaschi Siena
Panathinaikos86:85Maccabi Tel Aviv

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Barcelona78:66Uniks Kazan
Panathinaikos93:73Maccabi Tel Aviv
CSKA Moskva98:71Dominion Bilbao Basket
Montepaschi Siena75:82Olympiakos
Panathinaikos92:94 *Maccabi Tel Aviv
Barcelona66:63Uniks Kazan
CSKA Moskva79:60Dominion Bilbao Basket
Montepaschi Siena81:80Olympiakos
Uniks Kazan56:67Barcelona
Maccabi Tel Aviv65:62Panathinaikos
Dominion Bilbao Basket94:81CSKA Moskva
Olympiakos75:55Montepaschi Siena
Maccabi Tel Aviv69:78Panathinaikos
Dominion Bilbao Basket71:73CSKA Moskva
Olympiakos76:69Montepaschi Siena
Panathinaikos86:85Maccabi Tel Aviv

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!