Nogomet

Prijetnja Lokomotive, Istra ili Rijeka?

Pišu:Josip Piršljin, Josip Tolić, Vedran Filipović • petak, 30.03.2012.
Prijetnja Lokomotive, Istra ili Rijeka?
Foto: Kristijan Komarica

O sučeljavanju Dinama i Lokomotive, odnosno Slaven Belupa i Hajduka te Istre 1961 i Rijeke, kao i novom treneru Zagreba, pišu trojica Sportnetovih novinara...

Koliko europski snovi Lokomotive mogu u subotu predstavljati prijetnju Dinamu?

Josip Piršljin: Dinamo se sedam kola prije kraja prvenstva nalazi u komfornoj situaciji. Novi naslov je praktički osiguran i Modri mogu opušteno ući u utakmicu protiv Lokomotive. To ipak ne znači kako se od njih ne očekuje nova pobjeda i tri boda, kao i lijepa igra. Dinamo je momčad koja u hrvatskom prvenstvu uvijek mora napadati i ići na pobjedu, posebno kada se igra na Maksimiru. Takav će slučaj biti i u subotu kad se sastav Ante Čačića susreće s Lokosima. Iako se posljednjim dobrim rezultatima uključila u borbu za europske pozicije, Lokomotiva ne bi trebala predstavljati prijetnju Dinamu bez obzira što su joj bodovi potrebniji.

Josip Tolić: Lokomotivi će ova utakmica bodovno značiti puno više nego Dinamu, iz perspektive hvatanja Slaven Belupa na trećem mjestu te proboja u kvalifikacije Europske lige. Međutim, povijest nas je naučila da Modri ne popuštaju niti svom "mlađem bratu" te redovito pobjeđuju u međusobnim dvobojima, iako su Lokosi uvijek bili na rubu da iznenade. Ako će Dinamo ikad zakazati protiv kluba s Kajzerice, sad bi bio trenutak kada bi ga to najmanje pogodilo, no ovisit će prvenstveno samo o sebi.

Vedran Filipović: Otkad je Lokomotive u najvišem rangu hrvatskog nogometa, redovito su njihove utakmice protiv Dinama završavale pobjedom "starijeg brata", nerijetko minimalnom. No, sadašnja situacija je obrnuta i, zapravo, vrlo delikatna. Modri su već osvojili naslov prvaka i novi gubitak bodova im ne bi predstavljao apsolutno nikakav problem dok se Lokosi nalaze tri boda od svojih europskih snova. Dosad nisu smjeli/htjeli/mogli slaviti protiv Dinama, a ako uzmemo u obzir da Zdravko Mamić vjerojatno želi dva "svoja" kluba u europskim natjecanjima, pobjeda Ivkovićeve momčadi za mene ne bi predstavljala nikakvo iznenađenje.

Je li za međusobni dvoboj veći nedostatak izostanak Bojana Vručine kod Slavena ili Anasa Sharbinija kod Hajduka?

Josip Piršljin: Igra Hajduka više ovisi o nastupu Anasa Sharbinija nego što igra Slavena ovisi o Bojanu Vručini. Iako je često na meti kritičara, puno puta ove sezone se pokazalo da kad igra Sharbini, igra i Hajduk tako da će splitska momčad biti više oslabljena u odnosu na svoje suparnike. Vručina se tek nedavno pridružio koprivničkom sastavu i upisao je dva nastupa, tako da se još uvijek o njemu ne može govoriti u kontekstu nezamjenjivog napadača. Slaven je i bez njega došao do treće pozicije u prvenstvu, te je za očekivati da će drugi igrači dobro odraditi svoj posao.

Josip Tolić: Bez sumnje, to je izostanak mlađeg brata Sharbinija. Anas je ove sezone pokazao da ima kvalitetu biti predvodnik momčadi s Poljuda upisavši nekoliko pogodaka te asistencija. Kad on igra dobro, i Hajduk igra dobro. Bili su snagu polako počeli crpiti iz druge mlade zvijezde Mije Caktaša, stoga će im izostanak Riječanina možda pasti nešto lakše. S druge strane, Bojan Vručina nesumnjivo je veliko ime u okvirima HNL-a, no od povratka u Koprivnicu još uvijek nije pokazao ono zbog čega je doveden - nije zabijao. Stoga bi se Farmaceuti mogli lakše priviknuti na izostanak svoje zvijezde.

Vedran Filipović: Da je Bojan Vručina odličan napadač za hrvatske pojmove - nije sporno, ali izostanak Anasa Sharbinija je veći hendikep u međusobnom dvoboju druge i treće momčadi na ljestvici. Balakov je pronašao "žicu" riječkom veznjaku s Poljuda, u svom rodnom gradu bio je apsolutni dirigent splitskog orkestra, a u pamćenju je još ona predstava protiv Zagreba u Kranjčevićevoj. Vručina se ove zime vratio u Koprivnicu, no i dalje čeka na svoj prvi službeni pogodak, a tu je i Vugrinec koji jednim potezom može slomiti susret. Mogu to i poneki Hajdukovi igrači (Vukušić, Caktaš...), ali Sharbini je najsjajnija zvijezda u bijelome dresu.

Hoće li u Puli prevladati odlična forma Istre 1961 ili ambiciozna atmosfera oko Rijeke?

Josip Piršljin: Istra 1961 je tijekom zime odlično pojačala i pripremila svoju momčad što je rezultiralo nizom neporaženosti u proljetnom dijelu prvenstva koji i dalje traje. Pamićevi igrači su u sjajnoj formi i može se očekivati da će pred svojim navijačima biti još motiviraniji za susret protiv Riječana. Tu im dajem prednost jer Rijeka tek stvara momčad. Okolnosti su bile takve da je klub s Kantride usred sezone morao dovoditi pojačanja kako bi izbjegao borbu za ostanak, a promijenjen je i trener. Iako se ne sumnja u kvalitetu novih igrača i trenera, trebat će još vremena da se to sve posloži.

Josip Tolić: Riječanima je ova utakmica možda i ključna što se tiče borbe za ostanak u prvoligaškom društvu, a protivnik je sve samo ne demotiviran. Istra je apsolutni hit proljeća i ne bi bilo neočekivano da na svom stadionu, trećem najposjećenijem u ligi, ubilježi tri boda. Dragan Skočić počeo je slagati željeni mozaik momčadi minimalnim slavljem protiv Intera, no ovo će biti ozbiljan ispit njegovih prvih poteza. Derbi je ovo koji bi mogao ponuditi potpuno otvorenu utakmicu, ali i čekanje na grešku protivnika.

Vedran Filipović: Da je ambiciozna atmosfera oko Rijeke mogla prevladati, Ivan Bošnjak i Dino Drpić ne bi bili na Kantridi budući da se Rijeka ne bi borila za ostanak. Travnjak je, ipak, nešto sasvim drugo, a na njemu se riječki igrači ove sezone i ne snalaze baš najbolje. S druge strane, Istra suvereno maršira prema ostanku, po rezultatima na proljeće su drugi klub iza Čačićevog Dinama, a to dovoljno govori u kakvoj su formi prije ovog lokalnog derbija. I jače riječke momčadi su se teško provodile u Puli, a "napaljeni" domaći igrači sigurno u ovaj susret ulaze kao favoriti. Teško je reći da bi sve osim njihove pobjede bilo iznenađenje, ali nije ni daleko od toga.

Kako će se Dražen Besek snaći na klupi Zagreba?

Josip Piršljin: Besek je preuzeo momčad u vrlo nezahvalnom trenutku. Zagreb se od sigurne sredine srozao do 11. mjesta, posljednjeg koje osigurava igranje u MAXtv Prvoj ligi i sljedeće sezone, te mu predstoji velika borba za ostanak u društvu najboljih. Unatoč teškoj poziciji, Besek ima kvalitetu "probuditi" igrače i izvući maksimum iz njih. U nekoliko je navrata vodio hrvatske prvoligaške klubove tako da mu neće trebati puno vremena prilagoditi se ovdašnjim uvjetima. Na raspolaganju ima dosta igrača s velikim potencijalom i od njega se očekuju primjereni rezultati.

Josip Tolić: Besek je veliko trenersko ime i njegov dolazak u Kranjčevićevu nesumnjivo će probuditi uspavane Pjesnike. I sam je izjavio kako vidi da momčad ima potencijal, no ne može ga rezultatski oplemeniti. Zagreb nema lak raspored do kraja i Beseku će biti teško smirivati situaciju ako već u prvom susretu protiv Zadra ne ubilježi pobjedu. Veliko iskustvo varaždinskog stratega trebalo bi donijeti pozitivan šok momčadi, a on će sigurno znati kako postići zadovoljavajući rezultat. Pitanje je samo hoće li u presudnim trenucima igrači odgovoriti na željeni način.

Vedran Filipović: Iz Kine se vratio na domaće terene i to je vrlo lijepa vijest. O Varaždinu uvijek priča biranim riječima, no Besek je profesionalac i sada će učiniti sve da Zagreb ostane u Prvoj ligi. Ima kvalitete u svlačionici (Šovšić, Štrok, Pavlović...), uoči gostovanja u Zadru sigurno je izazvao pozitivan šok kod igrača. Osobno smatram kako će ovaj stručnjak uspjeti Zagreb održati "iznad vode" u ovoj sezoni. Čini se kao čvrst trener koji nije podložan nikakvim utjecajima sa strane (Medić), možda bi to moglo biti od velike važnosti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 15:48
    ovo je za rijeku kao da doma igraju bit ce vise armade nego ovih propalih demona
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 15:09
    a demoni još slave 20 godina postojanja i to je jos jedan motiv više igračima istre da pobijede
    Obrisan korisnik
  • kojenajbolji30.03.2012. u 14:45
    Čini se kao čvrst trener(Besek) koji nije podložan nikakvim utjecajima sa strane (Medić), možda bi to moglo biti od velike važnosti. ----> HAHAHAHAHAHAH,samo toliko o toj recenici.
    kojenajbolji