Nogomet

Kraj jedne priče i početak novog pravila

Piše:Josip Piršljin • ponedjeljak, 02.04.2012.
Kraj jedne priče i početak novog pravila
Foto: Aldo Šuran

24. kolo MAXtv Prve lige, nažalost, neće ostati upamćeno po zanimljivim utakmicama punim preokreta, prekrasnim golovima, sjajnim potezima najvećih zvijezda, punim tribinama i lijepom navijačkom dekoru. Ne, u ovom kolu domaćeg prvenstva pamtit ćemo umjesto toga izbacivanje Varaždina u najniži rang natjecanja i prekid utakmice u Puli zbog bakljade.

Šest kola prije kraja natjecanja u hrvatskom prvenstvu dogodilo se nešto što su svi željeli izbjeći. Zbog nepodmirenih dugovanja prema bivšim igračima Varaždinu nije dozvoljeno odigrati susret protiv Cibalije, a pošto se to dogodilo već drugi put ove sezone, klub koji nikad nije ispao iz prvog razreda hrvatskog nogometa seli u onaj najniži. Regularnost lige time je dovedena u pitanje, a kako će se i pod kojim uvjetima završiti natjecanje ostaje tek za vidjeti.

Susret Istre 1961 i Rijeke trebao je biti nogometni praznik. Od lokalnog derbija puno se očekivalo pošto je Istra u velikoj pozitivnoj seriji, a u goste joj je dolazila Rijeka s novim pojačanjima i velikim ambicijama. Ipak, susret su obilježili prekidi uzrokovani bacanjem baklji najprije od strane Armade, a kasnije i Demona. Puljani su od 70. minute imali vodstvo od 1:0, no nakon što je sudac Marijo Strahonja definitivno odlučio prekinuti ovu utakmicu, tek se mora odlučiti kome idu bodovi.

Borba za naslov prvaka odavno je pala u drugi plan u hrvatskom prvenstvu. Dinamo je praktički osvojio sedmu uzastopnu titulu, no Modri nisu posustali u pobjedama. U subotu je momčad Ante Čačića bila najuvjerljivija ovog proljeća, a stradao je "mlađi brat" Lokomotiva. I jedna i druga ekipa su igrale otvoreno, ali Dinamo je uspio iskoristiti rane prilike i time usmjeriti tijek susreta. Trenera Modrih može veseliti činjenica da se na Maksimiru u strijelce upisalo šest različitih igrača.

Derbi kola igrao se u Koprivnici gdje je trećeplasirani Slaven Belupo ugostio drugoplasiranog Hajduka. Roy Ferenčina nije mogao računati na nekoliko bitnih igrača, a Mišo Krstičević je bio bez Anasa Sharbinija. Splitska momčad je bila blizu pobjede na stadionu gdje rijetko kad slavi nakon pogotka Ivana Lendrića, ali vrlo vrijedan bod domaćima u borbi za Europu osigurao je Josip Brezovec pred kraj dvoboja.

24. kolo MAXtv Prve lige donijelo je i jedan trenerski otkaz. Osijek je nanizao nekoliko loših rezultata, a porazom od Intera u petak slavonska ekipa se dovela u vrlo tešku situaciju. Naime, Osijek je upao u zonu ispadanja, a iz nje će ga pokušati izvući Stanko Mršić koji je naslijedio Vladu Bilića. Zaprešićani su do važnih bodova došli pogocima Skulića i Budimira krajem prvog i početkom drugog poluvremena.

Hrvoje Ćustić

Uoči početka svih utakmica 24. kola održana je minuta šutnje u sjećanje na tragično preminulog igrača Zadra Hrvoja Ćustića koji je stradao prije četiri godine na Stanovima na utakmici svog kluba protiv Cibalije.

Osijek će u u sljedećem kolu pokušati nastaviti stopama Zagreba kojem je promjena na trenerskoj klupi donijela uspjeh. Dražen Besek je uskočio umjesto Gordana Ciprića i "probudio" Pjesnike. Zadar se u Kranjčevićevoj nije ni snašao, a već je gubio s 2:0. U prvih osam minuta utakmice Zagreb je riješio pitanje pobjednika, a strijelci su bili Dedić i Šovšić.

Osim što je borba za ostanak možda i najzanimljivija u posljednjih nekoliko godina, velika bitka vodi se i za treće mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Najizgledniji kandidati za tu poziciju su Slaven Belupo i Split, a u ovom su se kolu bodovno izjednačili s time da su Splitovci bolje plasirani. Na Parku mladeži momčad Tonćija Bašića ugostila je "davljenika" Šibenik i rutinski slavila. Klub sa Šubićevca sve je bliže drugoligaškom društvu.

Za njega se polako mogu pripremati i nogometaši Karlovca i Lučkog koji su u međusobnom dvoboju igrali derbi začelja, a prikazanim i opravdali tu ulogu. U susretu bez golova Lučko je više napadalo i više je željelo pobjedu, dok su Karlovčani bili zadovoljni i bodom. Krajnji rezultat je bio 0:0 što i ne čudi jer su ove dvije ekipe, izuzev Varaždina, postigle najmanji broj golova u cijeloj ligi.

Igrač kola

Premda se nitko nije posebno istaknuo, vrijedi izdvojiti nastup Domagoja Vide u visokoj pobjedi Dinama nad Lokomotivom. Unatoč tome što igra na poziciji stopera, Vida je bio vrlo aktivan u napadima Modrih. Bio je strijelac vodećeg pogotka kada je iskoristio ubačaj Ibaneza i vrlo lijepo glavom pogodio u suprotni kut. Osim toga, Vida je namjestio i treći gol nakon prodora po desnoj strani i asistencije Rukavini koji nije mogao promašiti.

Pogodak kola

Osim što je bio vrlo važan, pogodak Josipa Brezovca Hajduku izgledao je i vrlo efektno. Bivši igrač Dinama odlično je reagirao na spuštenu loptu izvan gostujućeg šesnaesterca i snažno, ali precizno, opalio prema Blaževiću koji nije imao šanse zaustaviti taj udarac koji je Koprivničanima osigurao bod.

Tragičar kola

Iako se u ovoj rubrici inače nađe određeni igrač koji se nije proslavio, tragičarem ovog kola slobodno se može proglasiti i jedan nogometni klub. To je u ovom slučaju Varaždin koji od 31. ožujka 2012. godine više nije hrvatski prvoligaš. Štoviše, varaždinska momčad je izbačena u najniži rang natjecanja zbog financijskih dubioza. Razloge zbog kojih se to dogodilo klubu koji je posljednji u Hrvatskoj doživio europsko proljeće treba tražiti na više adresa.

Izjava kola

Karlovac je protiv Lučkog odigrao "mršavih" 0:0, ali unatoč tome trener Sanjin Lucijanić je bio zadovoljan, a izdvojio je i koju momčad smatra dosad najboljim protivnikom: "S obzirom na okolnosti, za mene je ovo pravi podvig. Nedostajalo nam je devet igrača i izuzetno sam zadovoljan. U defenzivi smo bili dobri, u napadu loši. Lučko je najbolja ekipa s kojom smo dosad igrali."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 21:29
    NAŠA PRVA LIGA-SLAVONCI BI REKLI VAŠAR
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 20:05
    U nekim poreznim zakonodavstvima, subjekt dobiva porezni odbitak (tj. neki iznos koji se može odbiti pri određivanju oporezive dobiti) koji se odnosi na plaću isplaćenu u dionicama Ako na ovo mislis ovo nema veze sa namirivanjem poreznih dugovanja dionicama nego na tretman isplate u dionicama kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 18:49
    Ovo me podsjeća na izjavu LeBrona Jamesa kad je govorio o tome kako je kriv za sve loše što se događa u Americi.Pa kaže ako ujutro pada kiša a ne sja sunce okrivite mene,ako ne možete kupiti omiljene žitrarice u dućanu vjerojatno ih je James sve pokupovao.Tako se stvara slika i u nogometu oko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 18:49
    evohttp://propisi.porezna-uprava.hr/view.asp?location=POGLAVLJE&jid=1833&file=standardi1.XML&idAktualni=2606 standard se zove MSFI 2 i kod nas je počeo važiti od 1. sječnja 2010
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.04.2012. u 18:42
    kako bi taj tzv. pravilnik tumačio situaciju kad bi obje navijačke skupine u isto vrijeme bacile istu količinu baklji na približno ista mjesta? kako bi tada zaključili koja je skupina kriva za to? bi li se bacao novčić, igralo par-nepar, popuši zdravku, ili nešto drugo?
    Obrisan korisnik