Nogomet

Teško kopirati Zagreb, Mršić čuva Osijek

Pišu:Ivana Jurica, Borna Rupnik, Igor Šestak • petak, 06.04.2012.
Teško kopirati Zagreb, Mršić čuva Osijek
Foto: Martina Japundžić

Uoči gostovanja Dinama na Šubićevcu, dvoboja Lokomotive i Cibalije te borbe za ostanak Istre 1961 i Osijeka, troje Sportnetovih novinara ponudilo je svoje odgovore na četiri pitanja...

Može li se Šibenik jednako uspješno suprotstaviti Dinamu kao što je u srijedu to učinio Zagreb?

Borna Rupnik: Zagreb je u srijedu na Maksimiru ponudio prilično hrabar, ali pokazalo se dobar recept za Dinamo, bez straha od pokušaja igre prema naprijed i kvalitetnim postavljanjem već pri razvoju Dinamovih napada. Šibenik svakako može pokušati to ponoviti, no upitno je mogu li Tomićevi igrači, prilično mladi i neiskusni, to provesti u djelo poput Besekovih jer i najmanja će im pogreška biti kažnjena. Osim toga, treba voditi računa i da Dinamo može, a vjerojatno i hoće, odigrati bolje nego protiv Pjesnika.

Ivana Jurica: Ovisit će to o puno faktora, prvenstveno o zagrebačkoj momčadi. Stari/novi prvak Hrvatske, kad je maksimalno angažiran i u utakmici, toliko je kvalitetan da se teško bilo koja momčad u Hrvatskoj može nositi s njima. A pobjedom u Krešimirovu gradu i teoretski osiguravaju novi naslov prvaka što će im, vjerojatno, biti i motiv više. Nedvojbeno je stoga i tko je favorit u susretu na Šubićevcu, premda će domaćini sigurno pokušati iznenaditi favorizirane goste. Ionako Narančasti nemaju što izgubiti, zaigrat će na kartu borbenosti, htijenja, motiviranosti, zajedništva, a koliko će im to donijeti ionako, u najvećoj mjeri, ovisi o igri Dinama.

Igor Šestak: Šibenčani su se ovog proljeća iskazali velikom borbenošću i sigurno će isti pristup primijeniti i protiv Dinama. Goran Tomić bi iz kup-utakmice Zagreba i Dinama mogao preuzeti neke taktičke ideje kolege Beseka, ali vjerojatno je da će rezultat i tijek utakmice ovisiti o samo jednoj momčadi. Bude li Dinamo raspoložen i efikasan kao u utakmicama protiv Lokomotive i Varaždina, Šibenčani će s mladom i neiskusnom ekipom teško odgovoriti. Šubićevac se u posljednjim godinama nekoliko puta pokazao kao nezgodan teren za Dinamo, ali je tada razlika u pojedinačnoj kvaliteti igrača ipak bila nešto manja nego danas.

Tko će se prije oporaviti od teških poraza u zadnjim utakmicama, Lokomotiva ili Cibalia?

Borna Rupnik: Premda je rezultatski doživjela teži poraz (0:6 protiv Dinama u usporedbi s Cibalijinih 0:3 protiv Osijeka), Lokomotiva je sigurno manje uzdrmana od Vinkovčana. Ivkovićevi igrači u prvenstvu "guraju" iznad očekivanja i nose znatno manje pritiska na svojim leđima. Toplaku i njegovoj momčadi polufinale Kupa je bilo "ulaznica za Europu", a s obzirom na ishod iz Gradskog vrta te desetkovanu momčad, može se očekivati da će Cibaliji trebati više za oporavak. Stoga smatram da su pobjedi bliži Lokosi.

Ivana Jurica: Sigurno da će obje momčadi u dvoboju na Maksimiru tražiti iskupljenje za teške poraze u prošlim utakmicama. Susret je to koji i psihološki puno znači, osim što je riječ o dvoboju za peto mjesto, susret je to i koji će vratiti samopouzdanje onoj momčadi koja pobijedi, s tim da bi neodlučen rezultat sigurno više odgovarao gostima koji nisu kompletni. Zasigurno neizvjesna utakmica, ipak, mala prednost domaćinima.

Igor Šestak: Lokomotiva bi se trebala lakše oporaviti od visokog poraza i dajem joj prednost u utakmici protiv Cibalije. Iako je poraz 6:0 vrlo težak, čak i od Dinama, momčad Tomislava Ivkovića ima nekoliko razloga za mirniji ulazak u iduću utakmicu. Prije svega, uvjerljiv poraz od daleko najbolje momčadi lige manje boli Lokose, nego Cibaliju poraz u polufinalu kupa i to od slavonskih rivala. Momčad s Kajzerice ima tri boda prednosti ispred Cibalije koja je od opasne zone udaljena tek dva boda, nema problema s ozljedama kao što imaju Vinkovčani, a za prvenstvenu utakmicu su se mogli pripremati cijeli tjedan, dok se Cibalia bavila obavezama u kupu.

Hoće li Stanko Mršić očuvati Osijeku prvoligaški status?

Borna Rupnik: Hoće. U usporedbi sa svojim konkurentima u borbi za opstanak Osijek ionako ima dovoljno kvalitetan igrački kadar, a Mršić je u svojoj karijeri već više puta pokazao da zna pripremiti "igru na rezultat". Možda Osijek neće briljirati, ali morao bi skupiti dovoljno bodova za bijeg iz zone ispadanja, tim više što u rasporedu ima dovoljno susreta s najmanje ravnopravnim suparnicima. Veliki poticaj i najava pomaka u pravom smjeru u Gradskom vrtu je i pobjeda u Kupu.

Ivana Jurica: Mislim da hoće. Sigurno će Osječani na krilima pobjede protiv Cibalije u Kupu, dobar rezultat tražiti i danas protiv Lučkog. Iako su u opasnoj zoni, dva dobra rezultata u nizu mogu ih pogurnuti prema gore na tablici. Do kraja prvenstva očekuju ih uglavnom susreti protiv direktnih protivnika za ostanak, tri će boda upisati i bez borbe protiv Varaždina, a sigurno da će im i dobar rezultat iz prve Kup utakmice biti dobar motiv za kraj domaćeg prvenstva.

Igor Šestak: Uzme li se u obzir iskustvo Stanka Mršića u ovakvim "vatrogasnim" intervencijama, popis igrača koje ima na raspolaganju i prilično povoljan raspored, Osijek bi morao zadržati prvoligaški status. Da je Mršić unio živost u momčad, pokazala je već prva utakmica na klupi, u polufinalu kupa protiv Cibalije, a susret protiv Lučkog prvi je u kojem Osječanima igra isključivo pobjeda. Od momčadi iz vrha lige Osijek još igra jedino protiv Hajduka, a o svom će statusu odlučivati sam u susretima protiv Lokomotive, Šibenika te Zadra u posljednjem kolu.

Kako će se prošlotjedna zbivanja u Puli odraziti na nastup Istre 1961 protiv Intera?

Borna Rupnik: S obzirom na pokazano u proljetnom dijelu prvenstva, teško je vjerovati da prekid protiv Rijeke može izbaciti Pamićevu momčad iz takta, posebno zato što Pamić nije trener koji bi dopustio da okolnosti izvan travnjaka previše uđu u glavu igrača. Istra 1961 je na dobrom putu da izbori željeni cilj, ostanak u ligi, a utakmica protiv Zaprešićana mogla bi biti jedna od ključnih. Stoga će u Puli biti koncentrirani prije svega na igru, loptu i protivnički gol, a ako će ih netko ili nešto zaustaviti, prije će to biti Ilija Lončarević nego razmišljanja o zbivanjima prošlog tjedna.

Ivana Jurica: Puljani su momčad koja ovog proljeća ne zna za poraz, na Aldo Drosini nižu samo pobjede (u pet posljednjih susreta ostvarili su isto toliko pobjeda), a, vjerujem, bit će tako i protiv Intera koji se, nakon lošeg starta u drugi dio sezone, podignuo, no, na pet zadnjih gostovanja zabilježili su svih pet poraza. Prekinuta utakmica protiv Rijeke ne vjerujem da će ostaviti velikog traga, jer Pamićeva je momčad, unatoč vrlo dobrim rezultatima ovog proljeća, i dalje u opasnoj zoni, a pobjeda im je neophodna za još jedna korak bliže osiguravanju prvoligaškog statusa. Bačelić-Grgić i društvo igraju dobro, stoga su i favoriti u susretu protiv Lončarevićeve momčadi.

Igor Šestak: Istra 1961 može se smatrati hitom proljetnog dijela prvenstva. U dosadašnjih šest odigranih utakmica nije poražena, predstavila se s nekoliko vrlo kvalitetnih predstava i iako im ostaje žal za bodovima koji su bili nadohvat ruke, mislim da se prekid utakmice s Rijekom neće odraziti na igru Pamićeve momčadi. Ponovljena utakmica bi zbog umora igrača mogla imati negativan utjecaj na momčad u tom tjednu u kojem će biti odigrana, ali prošlotjedni događaji na Aldo Drosini ne bi trebali biti važni za utakmicu sa zaprešićkim Interom. Pamićevi igrači su pokazali konstantnost u proljetnim nastupima i za očekivati je da strateg Puljana neće dozvoliti da prekid prošle utakmice naruši stabilnost u svlačionici.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!