Nogomet

Proljetno pospremanje u HNS-u

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 23.04.2012.
Proljetno pospremanje u HNS-u

Nakon što su prošlog tjedna iz Odjela za licenciranje objavili da svega tri kluba imaju uvjete za Prvu ligu, nastala je prava mini-bura. K tome, svi se čudom čude što iz kola u kolo protivnici Varaždina ne dobivaju svoje bodove "bez borbe", pa smo odgovore potražili na pravoj adresi.

Varaždinski bodovi

Već tri kola protivnici Varaždina, koji se zbog suspenzije ne može natjecati, ne dobivaju svoje bodove. Tablica zbog toga izgleda pomalo čudno, a za računanje tko će u Europu, a tko ispasti, treba malo i računati. O čemu se radi, odgovorio je Sportnetu Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve lige.

"Varaždinci su se žalili na odluku o registriranju utakmice protiv Cibalije s 3:0 u korist Vinkovčana, žalba im je odbijena, a oni su još imali pravo žaliti se na tu presudu. No, danas bi tijekom dana i to trebalo biti riješeno, pa će Cibalia, Slaven Belupo, Karlovac i Osijek dobiti svoje bodove", objasnio je Brezni.

Zanimljivo je međutim da se prema Pravilniku o natjecanju smatra da je Varaždin odustao od natjecanja u 24. kolu, kad nije odigrao drugu utakmicu sezone, pa bi slijedom toga broj kola u kojima je Varaždin sudjelovao trebao ostati na 24, a ostalima bi se trebali pisati bodovi. Zakučasto za programere, koji su odgovorni za prikazivanje tablica na portalima.

Licence

Licencu za Prvu ligu dobili su samo Dinamo, Lokomotiva i Zagreb, koji su po mišljenju Odjela za licenciranje HNS-a jedini u potpunosti ispunili tražene uvjete. Zbilja neobična situacija, koja je izazvala poprilično prosvjeda od onih koji licence nisu dobili, no radi se prvenstveno o nespretnosti i blagdanima koji su skratili rok u kojem je popravak bio moguć.

Prijašnjih je godina naime bilo vremena da iz Odjela za licenciranje pošalju zahtjeve na doradu, kad su zahtjevi bili minimalno nepravilni ili je pak nedostajao tek koji dokument. Sada je bilo premalo vremena od 31. ožujka, do kad je trebalo predati zahtjeve, pa do 10. travnja, kad je donesena odluka, bilo premalo vremena da se takvi popravci izvrše.

No, radi se tek o prvom stupnju licenciranja, i uvjerenje je onih koji vode klubove, kao i onih koji su vidjeli zahtjeve za licenciranje, da će i mnogo ostalih klubova dobiti pravo natjecanja. 10. svibnja je konačni rok do kojeg će se znati broj klubova s licencama, a vrijedi spomenuti da se na odluku Odjela za licenciranje klubovi više ne mogu žaliti Arbitražnoj komisiji kao prošlih godina.

Broj klubova

HNS-ova odluka o broju klubova u Prvoj ligi u sezoni 2012./2013. je jasna, igrat će se Liga 12. Prema tome, trebalo bi ispasti pet sadašnjih prvoligaša, a jedan drugoligaš ući u Prvu ligu. Što međutim ukoliko, zbog problematičnih financijskih stanja u klubovima, ne bude dovoljno onih prvoligaša s licencama?

"U tom slučaju će i oni koji su sada u zoni ispadanja konkurirati za ostanak", objašnjava Brezni. Prema sadašnjem stanju na tablici, ako koji od višeplasiranih klubova ne dobije vizu za iduću sezonu, ona će biti dana Interu ili Lučkom…

Dugopolje, kao jedini drugoligaš koji je zatražio prvoligašku licencu, za sada ispunjava samo sportski kriterij, jer licencu još nije dobilo. Problem je, kao i s većinom prvoligaša, financijski izvještaj, kojeg će Dugopoljci sigurno popraviti, pa će im licenca biti izdana. No, ukoliko se dogodi da Dugopoljci u preostalih pet kola ne osvoje više ni bod, pa ih recimo Vinogradar prestigne na tablici a oni završe kao treći, vrata Prve lige ostat će im zaključana.

"Kad iz Druge u Prvu ligu ulazi samo jedan klub, onda to može biti prvak ili viceprvak", objašnjava Brezni. "Kad su ulazila tri kluba ljestvica se spuštala do petog mjesta." Prema tome, Dugopolje neće moći odahnuti do kraja sezone.

Gorica i Druga liga

Gorica je za zelenim stolom dobila zadovoljštinu toga da je bila u pravu pred početak sezone i da je trebala igrati Prvu ligu, no od toga malo koristi sad kad je do kraja ostalo još tri kola. Nitko u HNS-u ne predviđa znanstveno-fantastični scenarij ulaska Gorice u Prvu ligu u sezoni koja slijedi, kao svojevrsnu kompenzaciju za nepravdu, a ni sama Gorica nije podnijela zahtjev za licencu.

No, koliko će klubova uopće igrati u Drugoj ligi? Trenutno ih je 15, no najvjerojatnije će ih iduće sezone biti 16, dakako, ako se skupi dovoljan broj onih s licencom.

Postojala je inače ideja da se od iduće sezone igraju dvije druge lige, no čini se da od nje neće biti ništa. Ministarstvo i HOO naime na oku drže HNS i teško će tko zbog drugoligaša ići kršiti odredbu o tome da sustav natjecanja mora biti poznat najmanje godinu dana unaprijed.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 14:55
    Gorica ne može ući u ligu kao kompenzacija, to je pravilnikom zabranjeno. Gorica će dobiti fine pare jer ako ih ne isplate onda sve funkcije saveza se zamrzavaju i nema aktivnosti,tj.utakmica. Ko zna, možda se i to dogodi:)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2012. u 16:35
    ovo nema nigdje...odjebite mafijo iz hns!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2012. u 16:35
    ma potpuno amaterizirat hrvatski nogomet jer ovo vise nema smisla ili neka se formira neka liga ko u americi temeljena na franšizama i da u njoj igraju samo oni koji si to mogu priustit i tjt
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2012. u 15:37
    Uzas...odmah Ligu 10
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2012. u 15:18
    cirkus
    Obrisan korisnik