Nogomet

Dan D u Manchesteru, PSG kod prvaka

Sportnet • petak, 27.04.2012.
Dan D u Manchesteru, PSG kod prvaka
Foto: EPA

Lige petice u svojim završnicama nude brojne zanimljive dvoboje, ali mnogi će vikend provesti u iščekivanju ponedjeljka i velikog obračuna u Manchesteru...

Ponedjeljak je "dan D" u Manchesteru. City i United obračunat će se međusobno za prvu poziciju, a Cityju odgovara samo pobjeda kako bi svibanj dočekao kao prvoplasiran. Iako Mancinijevoj momčadi slijede dvije neugodne utakmice poslije, nema sumnje da ogled na kraju travnja najvažniji u ovoj sezoni. Crvenim vragovima prilika je to za revanš za teški poraz u prvom prvenstvenom ovosezonskom ogledu kad su Građani isprašili domaćine sa 6:1.

Da je jednako uvjerljiv u gostima kao kod kuće, QPR vjerojatno ne bi mučila borba za ostanak. S nizom od 11 utakmica bez pobjede na gostujućim terenima dolazi kod finalista Lige prvaka Chelseaja kojem treće i četvrto mjesto nije nedohvatljivo. Sličan ogled odigrat će se nekoliko kilometara sjevernije gdje Tottenham dočekuje još jednog davljenika, Blackburn. Spursi nisu pobijedili nikoga u četiri posljednja susreta.

U 36. kolu fenjeraši se susreću s momčadima koje love Ligu prvaka, pa tako i Wigan dočekuje impresivni Newcastle, koji ima pet uzastopnih pobjeda. Wigan je pobijedio četiri od posljednjih šest utakmica, uključujući Manchester United i Arsenal. Svrakama su bodovi iznimno važni jer imaju najteži raspored do kraja – Chelsea, City i Everton.

Glavna vijest uoči 35. kola španjolskog prvenstva bila je najava odlaska Josepa Guardiole s klupe Barcelone na kraju sezone. Španjolski stručnjak svoju odluku je objavio dva dana uoči teškog gostovanja katalonskog kluba u Madridu kod Raya Vallecana.

Nešto je mirnija situacija u Real Madridu. Momčad Josea Mourinha pobjedom u El Clasicu posve se približila osvajanju naslova, a još jedan korak prema tituli će nastojati napraviti pobjedom na svojem terenu protiv Seville. No, motiva ne nedostaje niti momčadi za koju nastupa hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić. Ona će pokušati iznenaditi Kraljevski klub i približiti se pozicijama koje vode u europska natjecanja.

Preko vikenda će se odigrati i direktni dvoboj momčadi koje se nalaze u borbi za treću poziciju, Malage i Valencije. Dujmovićevu Zaragozu očekuje težak posao protiv Athletic Bilbaa, a neće biti lagano niti Sportingu iz Gijóna, momčadi Mate Bilića, koja će nastojati doći do bodova na gostovanju kod Espanyola.

Bundesliga je stigla do svoje pretposljednje ovosezonske stanice. Bitka za vrh je odlučena pa se okrunjena Borussia i doprvak Bayern mogu rasterećeno pripremati za finala koja ih očekuju. Prvaci će u goste Kaiserslauternu, jedinom sigurnom putniku u drugu ligu, dok Bayern dočekuje Stuttgart, koji je u dobroj formi i traži potvrdu plasmana u Europsku ligu. Nakon iscrpljujućih 120 minuta u Madridu, Heynckes bi mogao ponovno dati priliku igračima s klupe pa tako i Oliću i Pranjiću.

Velika borba još uvijek se vodi između Schalkea i Borussije (M) za treću poziciju. Schalke ima dva boda prednosti, a u ovom kolu dočekuje pretposljednju Herthu, koja još samo teoretski može uhvatiti spasonosnu 15. poziciju. Tu poziciju iznad opasne zone drži Augsburg, sljedeći protivnik Mönchengladbacha. Između Herthe i Augsburga nalazi se Köln, koji će bodove spasa tražiti kod rasterećenog Freiburga, a ostanak u ligi u ovom bi kolu mogao potvrditi Petrićev i Iličevićev Hamburg.

Borba za šestu poziciju mogla bi biti odlučena ovog vikenda kada će međusobni susret u Leverkusenu odigrati šesti Bayer Vedrana Ćorluke i sedmi Hannover, a svoj 13. prvenstveni pogodak tražiti će Mario Mandžukić u dvoboju Wolfsburga i Werdera.

Talijani su pod tjednom odradili odgođeno kolo nakon kojega su vodeći Juventus i Milan ostali na istom odstojanju, zahvaljujući teško izborenim, minimalnim pobjedama. Staru damu nakon gostovanja kod otpisane Cesene čeka još jedan put na noge sastavu koji će po svemu sudeći naredne sezone igrati drugoligaški nogomet, Novari. Međutim, Novara je u srijedu svladala trećeplasirani Lazio i poslala jasnu poruku Conteovim još uvijek neporaženim trupama - svako opuštanje može biti kažnjeno. Allegrijevi će nogometaši također u goste, momčadi Siene, koja mirno živi u sredini poretka.

Žestoka borba za "luksuznu" treću poziciju, ali i preostala mjesta za Europu, svoj će nastavak dobiti u dva međusobna okršaja izravnih konkurenata. Roma će nakon kiksa protiv Fiorentine ugostiti četvrtoplasirani i dobro raspoloženi Napoli, dok će uzdrmani Lazio morati smisliti način kako "preživjeti" Udine. "Sve je krenulo po krivo za Lazio", jasan je bio poslije srijede trener Reja.

Stoga se velika prilika pruža Stramaccionijevom Interu. Pred crno-plavima je naizgled rutinsko odrađivanje posla na San Siru protiv fenjeraša Cesene, a s tri nova boda približili bi se Zanettijevoj tvrdnji kako Inter još uvijek nije odustao od lova na Ligu prvaka. Zanimljivo će biti i u dvoboju Palerma i Catanije. Lecce i Genoa utakmicama protiv Parme i Bologne tražit će možda i ključne bodove u borbi za opstanak.

Pet kola je ostalo do kraja francuskog nogometnog prvenstva, a na vrhu je i dalje Montpellier, koji sve drži u svojim rukama. Dva boda prednosti pred Parižanima mogli bi se na kraju pokazati velikom prednošću, pogotovo ukoliko igrači pod vodstvom Renea Girarda uspješno svladaju jednu od neugodnijih prepreka do kraja prvenstva, gostovanje kod Toulousea, na rasporedu već u petak.

S obzirom na težak raspored do kraja, lider mora ići na pobjedu, baš kao i drugoplasirani PSG. No, najskuplju momčad Le Championnata čeka "vrućih" 90 minuta s Lilleom, na terenu trećeplasirane momčadi lige. Zaostatak od pet bodova aktualni prvak bi pobjedom mogao smanjiti na dohvatljivu razliku, a u slučaju i da Montpellier "posrne", eto ih i u igri za obranu naslova.

Lyon će zbog subotnjeg finala Francuskog kupa prvenstvene obaveze ovog kola odraditi za desetak dana, a Rennes i Saint-Etienne imaju tako priliku barem privremeno dostići ili prestići Lavove domaćim pobjedama nad ekipama iz "donjeg doma". Na dnu će se, pak, "pohrvati", Auxerre i Brest, a Marseille će na travnjaku Lorienta tražiti zaboravljeni osjećaj osvajanja sva tri boda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • emilio2129.04.2012. u 19:35
    auxerre očekivano..
    emilio21
  • Hektor33328.04.2012. u 15:49
    bit će uzbudljivo u ponediljak na etihadu
    Hektor333
  • emilio2128.04.2012. u 11:47
    Auxerre - Brest 1 ko kuća!!!
    emilio21
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 23:05
    U mančesteru mančester na mančestera možda ostane upamčeno u mančesteru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 22:30
    Mislio sam da ce Psg pobjediti ligu al ovaj Montpeillier neda se,vec je pobjedio danasnju utakmicu Montpeiller.
    Obrisan korisnik