Nogomet

Rijeka došla do grla

Piše:Ivor Krapac • ponedjeljak, 30.04.2012.
Rijeka došla do grla
Foto: Martina Japundžić

Na ulasku u posljednjih 180 minuta ovosezonskog prvoligaškog nogometa u Hrvatskoj, utrka za europske pozicije je pred rješenjem, a borba za ostanak donijela je veliku zabrinutost u starosjediocu u elitnom razredu. Poslije poraza u Vinkovcima, u Rijeci su upaljeni i posljednji alarmi za uzbunu, a slabu predstavu i loš rezultat je gubitkom posla platio Dragan Skočić...

Teorija pozitivnog šoka je inicijalno dala ploda Draganu Skočiću po povratku na klupu Rijeke, uz tri domaća boda protiv Intera u 23. kolu, ali kako taj pozitivni šok nije potrajao dugo, ni Skočić se nije dugo zadržao s igračima prvoligaškog davljenika. Početkom proljeća, dolaskom Talijana Gabrielea Volpija u klub, sve je djelovalo puno vedrije, no financijska stabilizacija nije se odrazila na nastupe na terenu, pa su Riječani dva kola do kraja na poziciji koja vodi u drugu ligu.

Ispadnu li zaista, bio bi to prvi put nakon što su dosad svake sezone u samostalnoj Hrvatskoj bili u prvoligaškom društvu.

Skočić je smijenjen poslije samo dva boda u pet kola iza pobjede nad Interom, a posljednja kap strpljenja vodstva kluba nestala je nakon vrlo blijede predstave i poraza s 2:0 u Vinkovcima, u utakmici u kojoj su samo gostima bili potrebni bodovi. Obično se kaže da je lakše promijeniti trenera nego cijelu momčad, no ako je suditi po predstavi u nedjelju poslijepodne - Rijeci je bolje promijeniti i baš cijelu momčad, koja je protiv Vinkovčana u napadu bila uglavnom bezopasna, dok su u obrani igrači niz puta griješili i stajali daleko od svojih suparnika kao da su se kladili protiv vlastitog kluba. Što vjerojatno ipak nisu.

Mukama Riječana pridonijela je i pobjeda Intera nad Hajdukom još u petak, u prvoj utakmici kola. Za razliku od Skočićeve momčadi, Zaprešićani su iskoristili to što im se suparnik više nije borio za išta opipljivo i relativno ranim pogotkom, zaslugom Mislava Oršića u 22. minuti, pristigli iznad crte u borbi za ostanak u MAXtv Prvoj ligi. Usput, bio je to još jedan test teorije pozitivnog šoka. Inter je nakon prošlog kola smijenio Iliju Lončarevića i na klupu vratio Borimira Perkovića, a igrači su reagirali kako su se u klubu i nadali.

Srećom za Zaprešićane, u posljednja dva kola igrat će samo jednom, idućeg vikenda na gostovanju kod Splita, a s već upisana tri boda u posljednjem kolu, kada su trebali igrati protiv Varaždina, njima Perkovićev pozitivni šok i ne mora trajati predugo.

Rijeka će, pak, u posljednja dva kola tražiti maksimum kod kuće protiv Slaven Belupa i u Karlovcu, a pritom će se nadati i krivom koraku Intera u Splitu. Ukoliko im ne uspije, jedina nada ostat će im priča oko licenci za najjači rang i borba kandidata za tu licencu u drugoligaškom društvu.

Utrka za zadržavanje u Prvoj ligi bit će isprepletena sa završnicom borbe za treće mjesto, koje znači put u Europu, a trenutno je čvrsto u rukama Slaven Belupa. Koprivničani su u subotu s 2:0 pobijedili Zadar i time zadržali četiri boda prednosti pred Splitom, koji je također slavio s 2:0, prekinuvši četiri utakmice dugi prvenstveni pobjednički niz Zagreba.

Svladaju li Koprivničani iduće nedjelje Rijeku na Kantridi, pozicija koju žele bit će i definitivno njihova, a ukoliko se to ne dogodi, za potvrdu će u posljednjem kolu igrati kod kuće, dočekujući Istru 1961. Split, pak, mora do pobjeda na domaćem terenu protiv Intera i u gostima kod Dinama, a trebaju im i Slavenovi kiksevi u obje utakmice.

Od vodećeg dvojca, Hajduk je porazom u Zaprešiću ugrozio drugu poziciju, koju im još stigne uzeti Slaven, dok se Dinamo s 4:1 protiv Istre 1961 na Maksimiru "zagrijao" za prvu utakmicu finala Kupa, u srijedu u Osijeku. Poslije skromnijih rezultata u posljednja dva kola, s po bodom protiv Zadra i Rijeke, momčad Ante Čačića je u subotu pokazala da se nakon osiguranog novog naslova prvaka nije baš previše opustila, a sličnoj predstavi nadat će se i u borbi za dvostruku krunu.

Na ostalim terenima, stopostotni učinak domaćih momčadi u 28. kolu pokvarila je jedino Lokomotiva, s 1:1 protiv Osijeka, uz izjednačujući Brozovićev pogodak u završnici utakmice, u 86. minuti. Karlovac je također zabio kada se susret već bližio kraju, zaslugom Mateja Jelića u prvoj minuti sudačke nadoknade, a taj pogodak donio im je tri boda protiv gostiju iz Šibenika, dok je Lučko poslije pobjede nad Hajdukom na Poljudu imalo kolo pauze. Ubilježili su 3:0 protiv Varaždina, bez borbe.

Upisana tri boda bez izlaska na teren produžila su niz Lučkog bez poraza koji traje još od 10. ožujka, kada ih je u Kranjčevićevoj s 4:0 nadjačao Dinamo. Poslije toga, nisu ubilježili poraz u sedam utakmica, ali s obzirom da im je zona spasa šest bodova daleko, moći će žaliti što u tu pozitivnu seriju nisu krenuli ranije.

Igrač kola

Josip Pivarić odlično je iskoristio priliku koju mu je protiv Istre 1961 na lijevoj strani Dinamove obrane pružio Ante Čačić. 23-godišnji branič istaknuo se s dva pogotka, oba udarcima s distance, predvodeći svoju momčad do očekivanih 4:1 protiv gostiju iz Pule.

Pogodak kola

Lokomotiva je izbjegla poraz u Osijeku uz izjednačujući pogodak u završnici susreta, nešto manje od pet minuta prije kraja. Junak gostiju bio je 19-godišnji veznjak Marcelo Brozović, koji je s ruba kaznenog prostora neobranjivo pogodio mrežu Ivana Vargića. Osijekov kapetan Ivo Smoje, strijelac pogotka za svoju momčad, nije reagirao dobro izbijajući loptu glavom, ali većina zasluga ipak pripada mladom igraču momčadi Tomislava Ivkovića.

Začetak akcije i pogodak su na 5:15 minuta sažetka utakmice.

Utakmica kola

U omjeru zanimljivosti i važnosti susreta, u prvi plan izbio je ogled Intera i Hajduka u Zaprešiću, u kojem su se domaći pobjedom približili ostanku. Pao je samo jedan pogodak, a nakon blijedog prvog poluvremena, Hajduk je u nastavku bio bolji, dvaput pogađao vratnicu, no sve je ostalo samo na prijetnjama.

Obrana kola

Desetak minuta do kraja prvog poluvremena susreta Intera i Hajduka, na 3:15 minuta sažetka te utakmice, vratar Splićana Goran Blažević je dvaput spriječio da domaći stignu do 2:0. Od dva udarca glavom u istoj akciji, poslije ubacivanja iz slobodnjaka, osobito lijepa bila je Blaževićeva obrana pokušaja Ernada Skulića iz velike blizine.

19-godišnjak naručuje piće

Split je na domaćem terenu protiv Zagreba slavio s 2:0, a za potvrdu pobjede je s 20 metara zabio 19-godišnji Dražen Bagarić, kojem je prvoligaški prvijenac donio i dodatnu obvezu. "Drago mi je radi Bagarića, sada će morati počastiti pićem jer mu je ovo bio prvi gol", otkrio je nakon utakmice Tonći Bašić, trener Splitovaca.

Alkohol ili nešto bezazlenije od toga? Dobro je da je punoljetan, ali ipak se bavi sportom...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 14:38
    Opet rezultatski podbačaj, dali Rijeka može do ligaške pobjede uopče
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 20:37
    Eto sad je konačno sve rješeno-Volpi može mirno odahnuti
    Obrisan korisnik
  • Krokodil03.05.2012. u 02:31
    ako su dvije sezone spasavali Istru za zelenim stolom, Rijeku ce sigurno spasit... osim ako mozda nije Volpi vidjen kao nekakav rial Maminhu pa ih puste da padnu...
    Krokodil
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 17:33
    Dugopolje odustalo Rijeki isplivala-ništa neočekivano
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 21:08
    A u javnosti su se pojavile neke glasine oko Dugopolja
    Obrisan korisnik