Nogomet

Nastavljena neosvojivost Pule i patnja Rijeke

Piše:Maj Gašparac • ponedjeljak, 07.05.2012.
Nastavljena neosvojivost Pule i patnja Rijeke
Foto: Aldo Šuran

Ovog vikenda odigrano je pretposljednje kolo MAXtv Prve lige. Istra 1961 je nastavila s dobrim rezultatima i matematički osigurala ostanak u Prvoj ligi, dok Rijeka ponovno nije uspjela doći do pobjede, unatoč tome što je postigla pogodak iz igre nakon gotovo šest mjeseci. Pobjedu su upisali i prvaci, nogometaši Dinama, a remije su zabilježili neki od putnika u Drugu ligu…

29. kolo otvorili su Lokomotiva i Lučko na standardno praznom Maksimiru. Malobrojni gledatelji mogli su vidjeli solidnu utakmicu u kojoj je Lokomotiva dva puta stizala zaostatak i na kraju zasluženo izborila bod. Momčad Lučkog na taj načine je izgubila i sve izglede za napredovanjem na tablici te će, neovisno o rezultatima u zadnjem kolu, prvenstvo završiti na 13. poziciji.

Novi/stari prvak Dinamo je bez većih poteškoća u subotu upisao pobjedu protiv Zagreba i rutinski odradio još jednu utakmicu. Iako je liga prije već nekog vremena izgubila natjecateljsku draž, mora se priznati da nogometaši Dinama u ovom proljetnom dijelu sezone pružaju nešto bolje igre, a s tim ostvaruju i bolje rezultate, no što je to bio slučaj proteklih nekoliko godina.

Utakmicu u Kranjčevićevoj obilježio je Fatos Beqiraj koji je 24. rođendan proslavio s dva pogotka kojima je povećao svoje vodstvo na vrhu ljestvice strijelaca. Crnogorski napadač sada ima prednost od tri gola ispred drugoplasiranog napadača Hajduka Ante Vukušića, čija je momčad zahvaljujući nesretnoj sudbini Varaždina upisala najlakša tri boda u 29. kolu. Hajduk je umjesto natjecateljske utakmice odigrao prijateljsku, protiv Neretvanca, i uvjerljivo slavio 5:1. Tako je momčad Miše Krstičevića prekinula niz uzastopnih poraza i s malo više optimizma očekuje utakmicu protiv Lokomotive u zadnjem kolu. Naravno, pod uvjetom da se do tada klub iz Splita oslobodi suspenzija Hrvatskog nogometnog saveza.

Treću poziciju koja vodi u europska natjecanja sljedeće sezone trenutno zauzima momčad Slaven Belupa, koja je u ovom kolu podijelila bodove s Rijekom na Kantridi. Vodili su Riječani do samog završetka u utakmice, no vrijedan bod uoči zadnjeg kola za goste iz Koprivnice izborio je Igor Bubnjić i pokvario slavlje Armadi koja je obilježavala svoj 25. rođendan. Domaćini tako nisu uspjeli slaviti niti pod vodstvom novog trenera Elvisa Scorije. "Zaslužili smo ovu pobjedu, no u ovakvoj sezoni sve ide u krivom smjeru", sumirao je strateg Riječana.

Zahvaljujući tom rezultatu momčad Splita, četvrtoplasirana ekipa prvenstva zadržala je teoretske izglede za plasmanom u Europu. Crveni su na oproštaju od svojih navijača minimalno svladali Inter iz Zaprešića, a pogodak odluke postigao je Mirko Hrgović zgoditkom iz slobodnog udarca u završnici utakmice.

Svoje izvrsne rezultate, koje ostvaruju ovog proljeća, nogometaši Istre 1961 su nastavili i u subotu protiv Cibalije. Predvođeni raspoloženim Sandijem Križmanom, dvostrukim strijelcem i asistentom, nogometaši Istre su pred svojim navijačima sigurno svladali Cibaliju i poklonili svojim sumještanima pobjedu na Dan grada Pule. Zahvaljujući tim bodovima i matematički su osigurali opstanak, što je nakon utakmice posebno istaknuo njihov trener Igor Pamić: "Zadovoljan sam što smo riješili sve dileme oko našeg statusa. Ne vjerujem ni u što kad se radi o našem nogometu i iz tog razloga je ova pobjeda imala veliku važnost", prenosi njegovu izjavu regionalexpress.hr

Nogometaši Šibenika od svojih navijača oprostili su se remijem s Osijekom. Konačan rezultat tog susreta bio je 1:1, a utakmicu je obilježila i velika neefikasnost domaćih nogometaša koji su propustili pobjedu u završetku utakmice. Poput njih, još jedni putnici u Drugu ligu odigrali su neodlučeno u ovom kolu. Nogometaši Karlovca pružili su vrlo dobru predstavu na Stanovima, no ključan potez je napravio Dalibor Zebić, koji je na poluvremenu u igru uveo Marka Rašu, igrača koji je s dva pogotka u razmaku od sedam minuta donio svojoj ekipi bod.

Igrač kola

Titula igrača kola pripada Sandiju Križmanu, koji je igrao ključnu ulogu u pobjedi Istre 1961 nad Cibalijom. 22-godišnji napadač u pobjedi svoje ekipe dva puta je poentirao i jednom asistirao.

"Uvijek sam za njega govorio da je vrhunski igrač. U Istri je uspio vratiti ono što je izgubio u Rijeci kada je izgubio volju za nogometom", pohvalio je nogometaša trener Igor Pamić.

Pogodak kola

Priznanje za pogodak kola pripada Anti Vrciću, 21-godišnjem nogometašu Šibenika. On je bio iznimka u svojoj ekipi koja je imala velikih problema s realizacijom i minutu nakon ulaska u igru pogodio s 18 metara za vodstvo protiv Osijeka.

Pogodak se nalazi na 3:40 minute sažetka utakmice.

Izjava kola

"U niti jednoj ligi ne ispada tako puno ekipa bez kvalifikacija. Ne sjećam se slučaja da je ekipa ispala, a da je četvrta odozada. To nije normalno", istaknuo je trener Lučkog Željko Kopić nakon što je njegova ekipa odigrala s Lokomotivom 2:2 i u zadnje kolo ulazi bez izgleda za izlaskom iz zone ispadanja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 17:08
    Mašinerija je odradila svoje... rijeka će se izvuć, ali laljkov inker bi mora u drugu ligu, pa se to elegantno riješilo na način da se dugopolju podapelo nogu, izmislilo nove kriterije 5 do 12 tako da ih je nemoguće ispunit, a klubić predsjednika udruge provligaša, pa tako i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 16:25
    U koliko Rijeka bude 12 na kraju ne trebaju se buniti s onom krađom u vrijeme Tuđmana i Croatie ovime će im bit kompenzirano.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 14:56
    ovoga puta bih pohvalio čačića jer je izabrao formaciju koju ja preferiram sa ibanezom i tomečakom na krilima. odmah se vidi koliko su poletniji i koliko ovakav sustav više odgovara bečiraju, a i krstanoviću bi više odgovarao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 14:35
    Dali Rijeka uopče može nekoga u ligi pobjediti
    Obrisan korisnik