Košarka

Popovičius vukao do finala i u finalu, Tomić u Clasicu, Sobin "uneredio" Mrave

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 07.05.2012.
Popovičius vukao do finala i u finalu, Tomić u Clasicu, Sobin "uneredio" Mrave
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Marko Popović odigrao je važnu ulogu na putu Žalgirisa do finala prvenstva, a već je i u prvoj finalnoj utakmici pokazao da će biti važan faktor. Iza Josipa Sobina najbolji je tjedan karijere, dok Ante Tomić pokazuje da će mu konačno u Madridu svanuti bolji dani.

Igrač tjedna

Marko Popović (Žalgiris): Presudio je Prienaiju u ključnoj polufinalnoj pobjedi LKL-a 89:81 u sjajnom šuterskom izdanju. Postigao je 27 poena (2/4 za dva, 5/9 za tri) uz tri skoka i dvije asistencije. Žalgiris je potom svladao i Lietuvos rytas 71:56 i poveo 1-0 u finalnoj seriji koja se igra na tri dobivene utakmice, a Popović se više posvetio razigravačkim zadaćama. Upisao je 13 poena za 23 minute te podijelio pet asistencija.

Ugodno iznenađenje

Darko Planinić (Široki WWin): Dvije sjajne partije protiv Varde u polufinalu doigravanja Lige 6. Na Pecari je upisao deset poena i devet skokova, a u Višegradu je s 19 poena i šest skokova bio najučinkovitiji na utakmici.

Tomislav Ružić (Tofaš): Najbolji strijelac Tofaša u porazu od Galatasaraya. Ružić je, naime, za 23 minute upisao 13 poena, ali uz nešto slabiji šut za dva (6/14). Svom učinku dodao je i pet skokova uz tri asistencije.

Josip Sobin (Split): Iza 22-godišnjeg Splićanina je odličan tjedan, kako pojedinačno, tako i momčadski, uz domaće pobjede Žutih nad Zagrebom CO i Zabokom. Protiv Mrava je bio izvrstan, s 32 poena bez promašaja iz igre (15/15), 11 skokova i po pet asistencija i osvojenih lopti, za valorizaciju 54. U ogledu sa Zabočanima ponovno je bio najefikasniji u splitskim redovima, s 19 poena, dodajući i 10 skokova, četiri asistencije, po dvije osvojene i izgubljene lopte i tri blokade. Valorizacija je također bila vrlo visoka, 31.

Visoka forma

Lukša Andrić (Galatasaray): Prvo ime Galatasaraya koji je protiv Tofaša upisao pobjedu u prvoj utakmici doigravanja. Andrić je za nepunih 20 minuta upisao 16 koševa (8/10 za dva) i pet skokova uz po jedan skok i asistenciju.

Damir Markota (Zagreb CO): U porazu od Splita na Gripama u zaostatku iz 10. kola Lige za prvaka bio je raspoložen samo napadački, dok se u obrani jako mučio s visokom linijom Splićana, ne uspijevajući zauzdati raspoloženog Josipa Sobina. U učinku na drugom kraju parketa, Markota je imao 21 poen, a tome je dodao i po tri asistencije i skoka. Imao je i dvije blokade i osvojenu loptu. Protiv Cedevite nije igrao.

Fran Pilepić (Široki WWin): Predvodio je s 24 poena Široki u prvoj utakmici polufinala doigravanja protiv Varde. U pobjedi 82:66 u prvom je poluvremenu ubacio 17 poena odigravši ključnu ulogu u vodstvu 45:29. I u Višegradu aktualni prvak nije imao problema (71:55). Pilepić je pak ograničio svoj učinak na osam poena i tri asistencije čuvajući se za ono što slijedi.

Zoran Planinić (Himki): Pobjedu protiv Trijumfa 102:76 za finale ruske lige iskoristio je maksimalno. Za dvadesetak minuta predvodio je startnu petorku s 15 poena (3/6 za dva, 2/2 za tri) uz sedam asistencija i tri skoka. Dok je bio na parketu, Himki je ostvario najveću prednost, 29 poena.

Ante Tomić (Real Madrid): U Clasicu u Barceloni bio je najbolji pojedinac na terenu. Real je poražen 86:83 uz 17 poena hrvatskog centra (6/8 za dva). S devet skokova i jednom asistencijom zaradio je valorizaciju 28, najbolju na susretu. U posljednjem kolu protiv Joventuta opet je pružio raznovrsno izdanje s deset poena i devet skokova za 25 i pol minuta.

Na standardnoj razini

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): U sudaru sa Žorićem odnosno s Unicajom ostvario je najbolji učinak nakon povratka na teren poslije ozljede koljena, 12 poena i osam skokova. Bilbao je doživio katastrofu u posljednjem kolu protiv Caje Laboral s kojom će igrati i u četvrtfinalu doigravanja. Poražen je 100:70, a Banić igrao 27 minuta i uklopio se u sivilo svoje momčadi sa sedam poena, dva skoka i dvije asistencije.

Boris Barać (Široki WWin): U dvije polufinalne utakmice doigravanja protiv Varde pružio je dosta skromne partije. U prvoj imao je četiri poena i tri skoka, a u drugoj pet poena i dva skoka.

Miro Bilan (Cedevita): Protiv Maccabija se istaknuo skakačkim učinkom, s devet uhvaćenih lopti, dok mu napadački nije išlo tako dobro, sa samo dva poena uz 1/5 iz igre. Protiv Zagreba CO završio je s 19 poena, 15 u prvom poluvremenu, dodajući i 10 skokova, za valorizaciju 31 - najbolju na utakmici.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): U dramatičnom porazu protiv Bešiktaša Bogdanović je pružio solidnu partiju u kojoj je upisao deset koševa (3/6 za dva, 0/2 za tri poena), četiri skoka i dvije asistencije za 24 i pol minute provedene na parketu.

Krešimir Lončar (Himki): Najbolji krilni centar VTB lige u rutinskoj je pobjedi protiv Trijumfa, kojom je Himki osigurao finale ruske lige, ubacio 11 poena za 21 i pol minutu s dobrim šutom (4/5 za dva, 3/5 s linije) uz dvije asistencije.

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): I dalje ili ne ulazi u igru ili igra jako malo. Protiv Bilbaa nije nastupio, a protiv Banca Civice dobio je sedam minuta i maksimalno ih iskoristio sa četiri poena, pet skokova i asistencijom.

Marin Rozić (Cibona): Kapetan Cibosa je protiv Zadra igrao gotovo punih 30 minuta, ubilježivši osam poena, pet skokova i po četiri asistencije i osvojene lopte, za valorizaciju 17. No, Jasmin Repeša nije bio najsretniji Rozićevim obrambenim angažmanom u ranoj fazi utakmice, kada je čuvao početkom susreta razigranog Gorana Vrbanca.

Damjan Rudež (Cibona): Vukovi su u petak na domaćem parketu nadjačali Zadar (88:79), a Rudež je svojih 20 minuta iskoristio za 13 poena (5/8 iz igre) i dvije asistencije. S obzirom da ga je u drugom poluvremenu niz puta čuvao niži igrač u suparničkoj momčadi, mogao je biti i nešto dominantniji od toga.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Još jedan Hrvat koji je slavio pobjedu svoje momčadi u talijanskoj košarkaškoj ligi bio je Andrija Stipanović. Bivši igrač Splita u igri je proveo 28 minuta i za to vrijeme ubacio osam koševa (šut 4/9), dok je statistici dodao i osam skokova.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): U domaćoj pobjedi svoje momčadi nad Teramom Stipčević je za 30 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio deset koševa (za dva 2/2, za tri 2/6), a ostvario je i tri skoka i dvije asistencije.

Dario Šarić (Zagreb CO): Iza 18-godišnjeg Šibenčanina je nešto lošiji tjedan nego u ranijem dijelu Lige za prvaka. Protiv Splita je imao po 10 poena i skokova, s 4/10 iz igre, a tome je dodao i dvije asistencije i tri osvojene lopte, uz jednu izgubljenu. Obrambeno, i on se mučio s Josipom Sobinom, s kojim se borio u drugom poluvremenu te utakmice. Protiv Cedevite, u novom porazu svoje momčadi, upisao je 15 poena, mučeći se sa slobodnim bacanjima koja je pucao 0/6, a pridodao je 10 skokova, pet asistencija, četiri osvojene i dvije izgubljene lopte i dvije blokade.

Jure Škifić (Zlatorog Laško): Iako je bio jedan od najboljih u svojoj momčadi, ubacivši 11 poena za 23 i pol minute, Krka je bila prejaka i slavila 80:58. Škifić je dodao devet skokova.

Roko Ukić (Fenerbahče): Fenerbahče je kod Bešiktaša poražen u iznimno dramatičnoj utakmici koja je odlučena tek u posljednjim sekundama produžetka, a Ukić je bio jedan od istaknutijih igrača gostiju s 15 koševa, četiri asistencije i tri skoka. Međutim, upisao je i pet prekršaja, a ni šut za tricu ga nije služio - pogodio je tek jednom iz šest pokušaja.

Jakov Vladović (Široki WWin): Davao je ritam igri Širokog protiv Varde u prvoj utakmici polufinala doigravanja. S osam asistencija uglavnom je upošljavao Pilepića, a i sam je dodao devet poena te dva skoka. U drugom susretu upisao je devet poena, dva skoka i dvije asistencije.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): Ogled u Bilbau, koji je njegova Unicaja izgubila iako je imala veliku prednost, pod košem se "tukao" s Banićem i upisao 18 poena, sedam skokova i tri asistencije. Posljednje kolo Endesa lige donijelo je i posljednju Unicajinu utakmicu u kojoj je Žorić sudjelovao s devet poena i četiri skoka.

Forma u padu

Marko Car (Cedevita): U ogledu s Maccabijem u završnoj ovosezonskoj utakmici ABA lige nije bio raspoložen u porazu svoje momčadi, ostajući bez poena, s 0/6 iz igre, dok mu je jedino pozitivno u statistici bio jedan napadački skok. U tom susretu, Carova valorizacija bila je -7. U pobjedi nad Zagrebom CO bio je bolji, s 14 poena i dvije asistencije, no i u tom ogledu mu je problem bio šut iz igre, s 3/7 za dvicu i 2/6 za tricu. Ipak, obje trice koje je zabio bile su vrlo bitne, u odvajanju Cedevite do 62:46 početkom posljednje četvrtine.

Dontaye Draper (Cedevita): U ponedjeljak u finalu ABA lige protiv Maccabija Draper je ubilježio osam poena (šut 2/6) i šest asistencija za 35 i pol minuta na parketu. U pobjedi nad Zagrebom CO u hrvatskom prvenstvu imao je samo dva poena, a dodao je i po tri skoka i osvojene lopte i dvije asistencije za nešto više od 18 minuta u igri.

Jure Lalić (Krka): Pobjedu protiv Zlatoroga 80:58 upotpunio je s klupe s petnaestak minuta na parketu. Sa šutom 1/3 za dva imao je četiri poena te tri skoka.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Iako je njegov Alicante osigurao doigravanje i ogled s Barcelonom, Stojić ne opravdava solidnu minutažu dobrim šutom. U porazu od Joventuta za pola sata ubacio je dva poena uz šut 1/6 za dva. Četiri skoka i asistencija nisu pomogli da izbjegne negativnu valorizaciju. U gotovo istoj minutaži u pobjedi protiv Fuenlabrade opet se mučio sa šutom (11 poena uz 2/5 za dva, 1/4 za tri). Dodao je tri skoka za indeks deset.

Jurica Žuža (Tofaš): S indisponiranim Žužom Tofaš nije imao što tražiti na gostovanju kod Galatasaraya. Hrvatski je centar za nepunih 13 minuta upisao tek četiri koša i jedan skok i upravo je njegov učinak nedostajao da gosti ozbiljnije zaprijete najboljoj momčadi regularnog dijela.

Klupa, tribina, doktori...

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nije nastupio u pobjedi Anadolu Efesa nad Pinar Karsiyakom.

Mario Delaš (Žalgiris): Nije nastupio u dvije Žalgirisove pobjede, u posljednjoj polufinalnoj i prvoj finalnoj utakmici litavskog prvenstva.

Drago Pašalić (Helios Domžale): Helios nije igrao proteklog tjedna u Ligi Telemach.

Leon Radošević (Armani Milano): Iako je njegova momčad slavila nove bodove u srazu s Angelico Biellom, Radošević i nije mogao imati previše razloga za zadovoljstvo s obzirom da je ostao bez koša, bez šuta, s tek jednim skokom u sedam minuta provedenih na parketu.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Ozlijeđeni kapetan Mrava iz Trnskog proteklog tjedna nije igrao u Splitu i protiv Cedevite u Domu sportova, a hoće li se ove sezone vraćati na parket, vrlo je neizvjesno.

Marko Tomas (Fenerbahče): Ni ovog vikenda nije bio u sastavu Fenerbahčea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 18:34
    Izgleda da su se u Fenerbahčeu odlučili riješiti Tomasa pa zato više ne igra, dobra vijest za Cedevitu, vrlo je izvjestan njegov dolazak
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina07.05.2012. u 15:48
    pa što se događa s tim Simonom? izgleda da Zagrebov brod pušta na sve strane.
    pikepiletina