Košarka

Stari rivali na prvoj stepenici prema željenom cilju

Piše:Branimir Korać • petak, 11.05.2012.
Stari rivali na prvoj stepenici prema željenom cilju
Foto: Ivan Lacković

Prvi polufinalni par Eurolige košarkaša čine moskovski CSKA i atenski Panathinaikos. Obje momčadi u Istanbul putuju s istim ciljem, a on je naslov prvaka Europe. Međutim, kuglice su ih spojile na korak do finalnog sraza te će danas, negdje oko 19 sati, jedan velikan morati napustiti Sinan Erdem Arenu razočaran...

Ključ pobjede

Faktor iznenađenja u ovoj utakmici neće postojati. Protivnici su to koji se jako dobro znaju, praktički svaki match-up je jako dobro razrađen i detalji će odlučivati pobjednika. CSKA ima jasnu strategiju, a ona glasi - ritmom slomiti protivnika. Odlična pokrivenost na svim pozicijama omogućava Kazlauskasu kvalitetnu rotaciju, posjeduje takav profil igrača koji može držati tijekom svih 40 minuta visok ritam na obje strane parketa i tu je njihov plus. Raspoloženost Teodosića te reakcija "4K" (Krstić, Kaun, Kirilenko, Krjapa) u zatvaranju skoka uvelike će usmjeriti tijek utakmice. Isto tako, agresivan pristup prema prvenstveno Jasikevičiusu i Calathesu značajno bi otupio napad Panathinaikosa.

Panathinaikos se nada sličnoj situaciji. Puno nade ulažu u Diamantidisa koji će preuzeti brigu o Teodosiću i tako pokušati zaustaviti njegovu kreaciju. Dovesti Teodosića u probleme zasigurno je jedan od Obradovićevih planova, a u tome će Diamantidis biti ključan. Teodosićeva alternativa je bivši Cibos Jamont Gordon, igrač potpuno drugačijeg profila, ali i igrač, realno, ispod kvalitete aktualnog prvog playa Moskovljana. On može donijeti eksplozivnost i neku drugu kvalitetu, ali ne toliko i kreaciju napada. Osim zaustavljanja Teodosića, Obradović se mora pozabaviti i svojim "reketom" gdje će morati pronaći načina kako zaustaviti prvenstveno Kirilenka i Krstića u hvatanju velikog broja otpadaka.

Vezane vijesti

Panathinaikos i CSKA istinski su velikani europske košarkaške scene. Za mnoge pojam uspješnih klubova, klubova koji priznaju samo trofeje i gotovo redovnih sudionika završnice najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja. Uspješnost sezone u oba tabora se mjeri u dobrom dijelu i konačnim rezultatom u Euroligi, a cilj je svake sezone isti - naslov prvaka Europe. Tko će biti uspješniji, tko će pognute glave napustiti istanbulski parket, nije lako prognozirati. Riječ je o sjajnim momčadima koje se itekako dobro poznaju i u njihovom slučaju odlučivat će nijanse.

O kakvim je rivalima riječ, dovoljno pokazuje povijest. I to bliska povijest, prisjećanje na dva velika finala Eurolige iz 2007. i 2009. godine. U oba navrata slavili su Grci, u Ateni 2007. godine 93:91 na krilima današnjeg člana CSKA Ramunasa Šiškauskasa, a dvije godine kasnije u Berlinu su bili bolji 73:71. Bile su to dvije velike pobjede Željka Obradovića protiv Ettorea Messine, danas na klupi Moskovljana sjedi Jonas Kazlauskas, a da se neke stvari mijenjaju pokazao je i prvi dio sezone u kojem je CSKA u dva navrata bio bolji od Panathinaikosa čime je ujedno i prekinut niz pobjeda Panathinaikosa u međusobnim susretima koji je trajao još tamo od 2005. godine. No, hoće li Kazlauskas sa svojom momčadi konačno napraviti onaj presudni korak i na završnom turniru zaustaviti Obradovića, ostaje za vidjeti.

Obje momčadi su u lovu na sedmu titulu prvaka Europe. CSKA je do naslova dolazio 1961., 1963., 1969., 1971., 2006. i 2008. godine dok je Panathinaikos prvakom Europe postajao 1996., 2000., 2002., 2007., 2009. i 2011. godine. Najviše naslova u povijesti ima madridski Real koji je osam puta osvajao titulu, a jedna od ove dvije momčadi doći će u priliku stići na korak od Realovog dosega.

Učinak u Euroligi

Ako se za jednu momčad može reći kako je dominirala u dosadašnjem dijelu sezone, onda je to apsolutno CSKA. U prva dva kruga natjecanja u 16 odigranih susreta ubilježili su tek jedan poraz i to u Istanbulu protiv Galatasaraya, a u pobjedama su izgledali uvjerljivo, nadmoćno i nije bila rijetkost da protivnik potpuno ponižen napusti parket. Četvrtfinale im je donijelo španjolskog protivnika, Bizkaiju Bilbao, a Moskovljani su i tu prepreku uspješno apsolvirali posrnuvši samo u trećem susretu u Španjolskoj. Dosadašnji učinak je za čistu peticu i nalaze se na dobrom putu ka osvajanju sedmog naslova prvaka Europe.

S druge strane također šesterostruki prvak Europe Panathinaikos je bio nešto manje uvjerljiv. Iskusni Izraelac Tal Burstein još uvijek sanja Dimitrisa Diamantidisa i izgubljenu loptu u završnim sekundama pete utakmice četvrtfinala. Tu se PAO provukao kroz ušicu igle, Maccabi je imao priliku doći do Final Foura, no nije uspio. Prvi krug natjecanja Grci su odradili u skupini s CSKA i zauzeli drugo mjesto bez prevelikih problema dok su u drugom krugu već imali mnogo teži posao, na kraju ipak završili kao prvi s omjerom 4-2, ali da su izgledali posebno uvjerljivo - nisu.

Prednosti/mane

Kada je riječ o sudionicima završnog turnira Eurolige, posebno ovako jakim momčadima, prednosti su uvijek brojne dok su mane vrlo rijetke. Obje momčadi vrve igračima vrhunske kvalitete, svestranim igračima koji su prepuni iskustva i znaju kako se nositi s pritiskom. Moskovljani su posloženi školski, za primjer kako treba biti složen roster jedne ekipe. Iznimno su svestrani, sposobni igrati kvalitetno u oba smjera i u samoj rotaciji imaju vrlo malo rupa. Veći problem od same kvalitete protivnika mogla bi im predstavljati glava. Bez obzira na ovosezonske dvije pobjede u prvom dijelu natjecanja, Panathinaikos na čelu s Obradovićem im je nabio popriličan kompleks, Obradović jako dobro zna kako treba igrati protiv ove momčadi, a i protiv momčadi koje trenira Kazlauskas kojeg je već pobjeđivao dok je Litavac vodio i Olympiakos.

Panathinaikos s druge strane odlikuje pobjednički mentalitet kao malo koju europsku momčad. Oni su jednostavno navikli na naslove, kako u Europi, tako i u Grčkoj, a velike zasluge za to idu Željku Obradoviću. Diamantidis je apsolutni vođa ove momčadi, čovjek koji ima tri euroligaška prstena, jedan je od najboljih obrambenih igrača u povijesti europske košarke i već dva puta proglašavan za MVP-a završnog turnira Eurolige. Uz sebe ima niz odličnih igrača koji mogu stvoriti prevagu. Međutim neki porazi ove sezone naslutili su kako PAO ne igra najkonstantnije. Pa i u Grčkoj, gdje su na prste mogli nabrojati poraze posljednjih desetak godina, nisu dominirali kao ranije. Nositelji igre su godinu stariji i to se osjeti, teže drže visok intenzitet nego ranije, a to se posebno očituje kod Batistea, Jasikevičiusa pa i Sata koji je što je sezona odmicala, sve više padao u formi. A sve su to bitne karike u Obradovićevom lancu...

Prve violine

Obje momčadi posjeduju iznimnu kvalitetu na poziciji razigravača. Moskovljane predvodi Miloš Teodosić koji ne samo da je vrlo dobar razigravač već je i sjajan šuter koji je sposoban pogoditi iz svih pozicija. Na drugoj strani je već "opjevani" Diamantidis, također igrač dobrog pregleda igre, dobrog šuta i kvalitetnog prodora. Osim tih napadačkih kvaliteta, posjeduje i iznimnu obrambenu kvalitetu, uostalom o tome dovoljno govore i brojne nagrade za obrambenog igrača sezone.

Snaga broj dva leži na centarskim pozicijama gdje su i jedni i drugi pokriveni dvojicom ponajboljih igrača na svojoj poziciji u Europi. CSKA tu ima Nenada Krstića, igrača koji se dokazao i u NBA ligi, dok je na drugoj strani iskusni Mike Batiste, igrač koji poput Diamantidisa zna kako se osvaja naslov prvaka Europe. Na kraju ostaju krilne pozicije gdje će se također sučeliti sjajni igrači. Rusi tu imaju Andreja Kirilenka, najkompletnijeg igrača Europe i igrača u kojeg se kunu kako će donijeti prevagu u ovom polufinalu. No i s druge strane će stajati također igrač visoke kvalitete, ukoliko se pojavi u pravom izdanju. Riječ je o Romainu Satu, također vrlo svestranom igraču koji može stvoriti probleme svakoj obrani.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • basketas11.05.2012. u 17:53
    Kako mi idu na kurac ovi treneri, prije utakmice sam "navijao" za PAO jer su realno slabiji i sad molim boga da ih CSKA nabije ( 6 razlike :D jer imam hendikep 6,5). Pa jebem ti ja ovu kosarku i 12 jednakih, pa da uz sve metodologije naprednog treninga, masaze, bandaze, kurce palce, glavni igraci... [više na forumu]
    basketas
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 10:29
    odlična analiza
    Obrisan korisnik
  • woogla11.05.2012. u 09:02
    jao, jedva čekam da počne ovaj final four!! prava stvar za nas košarkaške sladokurce
    woogla
  • basketas11.05.2012. u 04:21
    Dobar članak sve u svemu ali što ovo ne volim kad novinari pišu PAO im je nabio kompleks, a od tih igraca koje su oni pobjedivali u vaznim utakmicama mozda igra jedan ili dva, nije to isto kao kad igraju ligu i svake godine 5-6 susreta s Olympiakosom pa im nabiju kompleks. Ne znam meni je to... [više na forumu]
    basketas