Košarka

Olympiakos traži lijek za Barcelonu

Piše:Marko Domljanović • petak, 11.05.2012.
Olympiakos traži lijek za Barcelonu
Foto: Kristijan Komarica

U drugom polufinalu završnog turnira Eurolige snage će odmjeriti Olympiakos i Barcelona. Moćni Španjolci ove sezone zaista djeluju zastrašujuće i mnogi ih vide kao jedine koji mogu zaustaviti moskovski CSKA, ali ako misle u borbu za trofej prvo moraju preko momčadi iz Pireja.

Ključ pobjede

Iz oba tabora stižu najave kako će se ova utakmica dobiti obranom pa vjerojatno ne treba očekivati neku posebno raspucanu utakmicu. Barcelona dobro zna odakle joj opasnost prijeti i sigurno će dužnu pozornost posvetiti zaustavljanju Spanoulisa. Uspiju li u tome, velik dio posla bit će napravljen. Druga stvar na koju će Barcelona morati obratiti pažnju je zaustavljanje napadačkog skoka Grka koji Olympiakosu daje mnoštvo prilika za novi napad.

S druge strane, Olympiakos također dobro zna da treba zaustaviti Navarra, a u napadu će pokušati što prije opteretiti visoke igrače Barcelone osobnim pogreškama. Nametanje vlastitog ritma od ključne je važnosti za grčku momčad koja svoju prednost vidi u brzini igrača. Tu će veliku ulogu igrati trojac Law - Sloukas - Mantzaris u čijim će rukama biti početak svakog Olympiakosovog napada.

Večeras oko 22 sata trebali bi biti poznati finalisti ovogodišnjeg izdanja košarkaške Eurolige, a drugu polovicu rješenja ove slagalice dat će košarkaši Olympiakosa i Barcelone. Prije samo dvije godine ove momčadi susrele su se u finalu koje je španjolskom predstavniku donijelo drugi naslov kontinentalnog prvaka i osvetu za poraz iz 1997. kada je Olympiakos uzeo svoj prvi i jedini naslov.

To finale, s druge strane, bilo je Barceloni četvrto tijekom 90-ih i njihov četvrti poraz, a seriju su započeli splitski Žuti 1990. i 1991. godine (1996. bolji je bio Panathinaikos zahvaljujući legendarnoj blokadi Stojka Vrankovića pet sekundi prije kraja).

Danas je situacija nešto drugačija i Barcelona ima priliku dokazati da su dani gubitničkog mentaliteta prošlost. Nakon trofeja na domaćem parketu 2003. i u Parizu prije dvije godine, ponos Katalonije mnogo ljudi već vidi u finalu i smatraju ih jedinima koji imaju moć zaustaviti nadirući CSKA.

Na prvi pogled, sve bi u ovom susretu trebalo biti jasno - momčad s najboljim omjerom u Euroligi igra protiv momčadi koja je ove sezone upisala najviše poraza od svih sudionika Final Foura, ali ozljeda Navarra poremetila je raspoloženje u taboru Barcelone. Ipak, kapetan španjolske reprezentacije trebao bi biti spreman za večerašnji ogled.

Učinak u Euroligi

Kao što smo već rekli, Barcelona je ove sezone u Euroligi momčad s najboljim učinkom - upisali su jedan jedini poraz u 19 odigranih utakmica. Taj poraz dogodio se u prosincu prošle godine kada je u Sieni sa 77:74 slavio Montepaschi u sklopu devetog kola skupine D. Osim tog susreta, u toj su skupini poraze potpisivali redom Galatasaray, Prokom, Union Olimpija, Uniks i, naravno, Montepaschi, a u Topu 16 na red su došli Maccabi, Žalgiris i Cantu. Nesreću da još jednom nalete na Barcelonu u četvrtfinalu imali su košarkaši Uniksa koji su glatko poraženi u tri utakmice.

Olympiakos nije bio ni približno tako uvjerljiv u svom pohodu prema Istanbulu - ove sezone u Euroligi su poraženi čak osam puta. Euroligašku avanturu su započeli u vrlo neizvjesnoj skupini A gdje su završili na drugom mjestu sa šest pobjeda i četiri poraza čime su bili izjednačeni s prvoplasiranim Fenerbahčeom i ostvarili tek pobjedu više od Cantua, Gescrap Bilbaa i Caje Laboral.

U Topu 16 vodili su veliku bitku s Galatasarayem za prolaz u četvrtfinale budući da se protiv moskovskog CSKA jednostavno nije moglo, a drugi putnik među najboljih osam znao se tek nakon posljednjeg kola u kojem je Olympiakos svladao Galatasaray 88:81 i tako nadoknadio minimalan poraz iz Turske. U playoffu je Montepaschi već u prvoj utakmici izgubio prednost domaćeg parketa i Olympiakos na kraju s ukupnih 3:1 odlazi u Istanbul.

Prednosti/mane

Momčadi kao što je Barcelona zaista je teško pronaći neku manu u igri. Katalonci su agresivni u obrani i točni u napadu, a i obiluju kvalitetnim rješenjima. Nešto slabiji element u Barceloninoj igri mogla bi biti tek obrana protiv pick-and-rolla što bi brzi grčki igrači mogli iskoristiti. Također, problem bi moglo biti zdravstveno stanje Navarra i N'Donga koji posljednjih nekoliko dana nisu trenirali i pitanje je koliko će biti spremni za predstojeće napore. Pritisak je definitivno na strani Španjolaca koje je velik dio javnosti već smjestio u finale, ali ova iskusna momčad trebala bi se s time moći nositi.

Ni Olympiakos nije bez svojih aduta, a prvi među njima svakako je Vassilis Spanoulis. Sjajni Grk definitivno je igrač koji čini razliku, ali previše oslanjanja na njega vrlo lako može postati dvosjekli mač. Tajno oružje grčke momčadi mogao bi biti napadački skok po čemu je Olympiakos u samom vrhu u Euroligi i daleko ispred čak i jednog CSKA. Osim toga, uvijek se mogu pouzdati u iskusnog Dušana Ivkovića da s klupe naredi pravu akciju u pravo vrijeme, a upravo on potpisuje i jedini Olympiakosov naslov prvaka Europe.

Prve violine

Olympiakos će sasvim sigurno najveće nade polagati u Vassilisa Spanoulisa koji je trenutno igrač s najviše postignutih koševa u Euroligi (314) i prosjekom od 16.53 koša po utakmici. Za usporedbu, najbolji Barcelonin strijelac je Erazem Lorbek koji ima prosjek od 13.84 koša po utakmici, odnosno ukupno čak 51 koš manje od grčkog velemajstora.

Uz odličnog Navarra koji je ujedno i drugi strijelac Barcelone, distribucija lopti u Barceloninom napadu odgovornost je Marcelinha Huertasa koji to radi zaista izvrsno i s 4.58 asistencija po utakmici nalazi se u samom vrhu Eurolige. Kad se njemu pridoda i kapetan, dojam je da Barcelona ovdje ima prevagu jer je Olympiakosov odgovor i u ovoj kategoriji Spanoulis s nešto manje od četiri asistencije po utakmici.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!