Automoto

Maldonado podsjetio na romantičnu stranu oktanskog cirkusa

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 15.05.2012.
Maldonado podsjetio na romantičnu stranu oktanskog cirkusa
Foto: EPA

Prva europska postaja u ovoj sezoni Formule 1 donijela je i prvu pobjedu u karijeri Pastora Maldonada. Vozač iz Venezuele je obradovao cijelu domovinu, cijelu svoju momčad, Sir Franka Williamsa, ali i sve one koji uvijek navijaju za "male". I, naravno, bacio ostatak karavane, barem nakratko, u debelu sjenu...

Ne tako davno, na prvoj postaji Formule 1 u 2012. godini, u australskom Albert Parku, Pastor Maldonado je označen tragičarom. Na samom kraju utrke je propustio donijeti Williamsu više bodova nego što su osvojili u sezoni prije. Preračunao se i završio u zidu, u prevelikoj želji da jednog čovjeka ostavi iza sebe. Fernanda Alonsa.

Pet u pet

Nakon 1983. godine prvi put se dogodilo da pet različitih vozača iz pet različitih momčadi upisuje pobjedu u prvih pet utrka sezone. Tada su slavili redom Piquet (Brabham), Watson (McLaren), Prost (Renault), Tambay (Ferrari) i Rosberg (Williams).

Dva mjeseca kasnije u tome je uspio. U borbi za mnogo više bodova i za upis u povijesne knjige.

Za praznik u Venezueli.

A sve su zakuhali u McLarenu, kad su još jednim gafom izglede za dobar vikend Hamiltona već u subotu drastično umanjili. Maldonado je, pak, prihvatio ono što nije ni mogao odbiti i prvi put krenuo s prvog mjesta u utrku. U Barceloni, na stazi na kojoj je to često znalo igrati presudnu ulogu.

Prvi krugovi nisu dali naslutiti da će tako biti i ovaj put, ali fantastičan start Alonsa kasnije je vozač Williams nadoknadio uspješnijom strategijom, uz ponešto i sreće prilikom boravka Španjolca u gužvi, i do posljednjeg kruga držao cijelu ergelu iza sebe. I cijelu jednu južnoameričku državu na nogama. Pretpostavljamo.

Zlobnici će možda pridodati da u ovoj pobjedi "prste" ima i Hugo Chavez, čovjek koji financira svog sunarodnjaka u Formuli 1. Drugi će možda dodati da se ni Bernie neće buniti ovakvim raspletom, kad još jedna državu zahvaća pomama za oktanom, a još jedno tržište se otvara organizaciji Formule 1.

Sir Frank Williams: "Kad vozač koji dotad nije bio u vodstvu dođe u tu poziciju, znaju mu se dogoditi pogreške. Međutim, prema onome što sam vidio Maldonado nije bi ni blizu tome, a preko radio veze je stalno bio izuzetno miran."

Ipak, oni koji to žele, a njih je nemali broj, vidjet će u slavlju Maldonada pobjedu malih nad velikima, odnosno u ovom slučaju manjih nad većima. Vidjet će romantičnu stranu ovog često nemilosrdnog sporta, koja sve rjeđe pronalazi izlaz među asfaltom, gumama, ispušnim plinovima i nekolicini preplaćenih na radost. Onu radost koja dolazi s pobjedama.

Doduše, nakon početka tekuće sezone nitko više ne može tvrditi tko je preplaćen na vrh poretka i tko će nakon ljeta ostati u najužem krugu kandidata za naslov. Vettel je daleko od željenih izvedbi, a ipak je na vrhu. Alonso iz svog bolida izvlači maksimum maksimuma, što je još jednom pokazao i u Kataloniji, u situaciji kad sve mane Ferrarija otkriva Felipe Massa. Pritom otkrivajući i sve svoje.

Možda bi Lewis Hamilton odmakao daleko naprijed, samo da u njegovoj momčadi konačno shvate kojim vozačima trebaju pomagati. Zasad im ne ide od ruke to učiniti svojima, već prečestim pogreškama kompromitiraju većinu truda i učinka britanskog vozačkog dvojca, dajući automatski "poguranac" ostalima. Ovaj put su se prvo zanijeli s decilitrima u bolidu Hamiltona, a potom su, već tradicionalno, prilikom promjene guma propustili sve napraviti po planu.

Michael Schumacher je nastavio trenirati strogoću i još jednom izvukao deblji kraj. U situaciji kad dio krivice možda snosi i Bruno Senna važno je izvući samo zaključak o tome kako sezona nije došla niti do svoje trećine, a za sedmerostrukog svjetskog prvaka je već izgubljena što se tiče borbe za naslov. Borbe koja se uvijek spominje uz legendarnog Nijemca. Svega dva osvojena boda puno su premalo s obzirom na dojam kakav ponekad ostavlja Mercedes.

Maldonado ponovio Montoyu

Momčad Williamsa na pobjedu je čekala sedam godina, šest mjeseci i 19 dana. Toliko je, naime, prošlo od slavlja Juana Pabla Montoye u Brazilu 2004. godine. Inače, bio je to peti najduži razmak između dva slavlja jedne momčadi u Formuli 1.

Webber prvi put ove sezone nije bio četvrti, već 11., pa se konačno oslobodio tog "utega" koji ga je povezivao s pozicijom tik uz postolje. Isto tako, nepošteno bi bilo ne spomenuti momčadi Lotusa, koja kako 2012. godina odmiče, postaje sve stabilnija u vrhu, zaslužujući poziciju prvog izazivača vodeće dvije momčadi.

S Kimijem kao "frontmenom" i Grosjeanom kao vrlo zahvalnim članom ekipe, Lotus je sposoban za još mnogo veće stvari do studenog. U ovoj čudno zanimljivoj i privlačnoj sezoni čini se kao najbolja oklada za šestu momčad koja će se uspeti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Iako, možda je najbolje ništa vezano uz to niti ne prognozirati, pogotovo ne pred Monte Carlo, utrku koja je zanimljiva za gledanje i kad je u tijeku procesija na stazi. Za nešto manje od dva tjedna procesije neće biti, to je barem sigurna oklada.

Vozač vikenda

Pastor Maldonado: Čovjek koji je ostvario prvu pobjedu u F1 karijeri s bolidom koji ne spada u sam vrh oktanskog cirkusa zaslužuje naklon do poda. Vikend iz snova je iza njega, a ostatak sezone će pokazati je li ovo samo bljesak ili najava nečeg velikog.

Momčad vikenda

Williams: Iako je Lotus u Barceloni osvojio dva boda više, Williams je momčad koje obilježila proteklih nekoliko dana u svijetu Formule 1. Pobjeda nakon nešto više od sedam godina čekanja došla je kao zakašnjeli rođendanski poklon Sir Franku Williamsu, no sigurno je kako se 70. godišnjak neće previše ljutiti na Maldonada i ostatak momčadi.

Potez vikenda

Maldonado je na startu nedjeljnu utrke izgubio lidersku poziciju, ali je kasnije prilikom druge promjene guma nadmudrio Fernanda Alonsa i vratio se na čelo poretka. Kako se taj potez kasnije pokazao odlučujućim za slavlje, zaslužuje titulu najvažnijeg tijekom proteklog vikenda.

Pogreška vikenda

McLaren: Britanska momčad još jednom je osigurala svoje mjesto u ovoj "prestižnoj" rubrici. Dovoljna je bila greška s dolijevanjem goriva tijekom subotnjih kvalifikacija kojim su Lewisa Hamiltona bacili na dno poretka. A sudeći po tome kako je izgledao na stazi tijekom vikenda, svjetski prvak iz 2008. godine može zaista žaliti za ovim nespretnim potezom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 22:59
    Znam da se bacaju ogromne pare na ovo, ali ne znam, uživam u nečemu u formuli od kad sam klinac, u tom samom utrkivanju... sljedeća je monte carlo, uf moglo bi bit svašta, još da padne kišica ups. drago mi je zbog williamsa, nekad sam navijao za ludog mansella, šteta da danas više nema takvih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 20:25
    A i F1 novu zvjezdu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 20:24
    Pastor je ovim rezultatom dobio velik broj poklonika
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 17:20
    red bull nema najbolji, kamoli uvjerljivo najbolji bolid, a ispred ferrarija bih stavio mclaren, red bull, renault i mercedes. u isti rang bih stavio ferrari, sauber, williams. vrlo nezahvalno je ove sezone rangirati bolide jer iz utrke u utrku se situacija mjenja. ferrari ima alonsa koji izvlaci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Hektor33315.05.2012. u 17:04
    bravo maldonado. ipak moram spomenuti kako ferrari ima 7 i 8 naj bolid na gridu a alonso ima 61 bod i dijeli prvu poziciju sa vettelom koji ima uvjerljivo najbolji bolid. isto tako njegov momčadski kolega massa ima samo 2(dva!!)boda
    Hektor333