Nogomet

Plasman u Europu kao poticaj za Bijelo-plave

Piše:Damir Žbulj • petak, 18.05.2012.
Plasman u Europu kao poticaj za Bijelo-plave
Foto: Davor Sajko

Nogometaši Osijeka odradili su još jednu rezultatski solidnu sezonu, naravno, računajući plasman u finale Kupa i izboreno mjesto u Europi, koje je podiglo jedno ne baš uspješno prvenstvo. U uvjetima koji prate gotovo sve prvoligaše, financijska dubioza i problemi bili su konstantni pratitelj sportskih zbivanja. U sezonu su Osječani ušli s jednom Upravom i trenerom, a iz sezone su izašli s drugim vodstvom i stručnim stožerom. Reklo bi se, ništa neobično za hrvatske nogometne prilike.

Prvenstvena sezona Osječana bila je gotovo za zaborav. Na kraju su završili tek osmi, a pitanje je bi li završili tako visoko da nije bilo trenerske smjene u samoj završnici. Osim nekoliko dojmljivih partija, većina susreta mogla bi se opisati kao igra toplo-hladno. Od vrhunskih izvedbi u jednom poluvremenu, do katastrofalnih u drugom, a sve u 90 minuta utakmice. Godinu je spasilo finale Kupa i plasman u Europu, što može biti veliki poticaj za ovu nogometnu sredinu.

Na početku sezone, Osijek je vodio trener Vlado Bilić, dok je na predsjedničkom mjestu bila klupska legenda Robert Špehar. Situacija u klubu nije bila bajna, pogotovo financijska. U prvenstvo se krenulo bez nekih bombastičnih najava, no očekivao se pozitivan pomak, nakon prošlogodišnje osme pozicije na kraju natjecanja.

U prva četiri kola upisali su dvije pobjede i dva remija, no, nakon lagane pobjede Dinama u Gradskom vrtu te prodajom mladog Dine Špehara samo pet dana kasnije, kao da je bila narušena atmosfera u klubu, što se polako prenijelo i na proljetni dio sezone. Iako je iz rezultatskog aspekta, jesen odigrana na zadovoljavajućoj razini te zaključena plasmanom na petu poziciju, problemi koji su godinama gurani pod tepih krajem kalendarske godine izašli su na svjetlo dana.

Osječki nagnuti brod prvi je napustio kapetan Robert Špehar, koji je svoj potez objasnio kako kao predsjednik kluba u Gradskom vrtu “ne može ostvariti svoju viziju, zanimljivo, tek nakon što njegov sin više nije bio u Osijeku. Bez vodstva, niti je klub napravio kvalitetne pripreme za nastavak sezone, niti je selekcijom igrača te prodajom Karduma, baš kao niti Špehara, poboljšana financijska krvna slika, jer su ti novci bili dovoljni samo za isplatu nekoliko zaostalih plaća.

Rezultatski, ali i igrom slabo proljeće rezultiralo je i trenerskom smjenom. Umjesto Bilića stigao je Stanko Mršić, koji je već u jednom navratu ostavio dubok trag u Gradu na Dravi. Poklopilo se to s izborom nove uprave, na čelu s novim predsjednikom, lokalnim poduzetnikom Zdravkom Josićem, koji je i prilikom preuzimanja funkcije najavio preoblikovanje kluba u športsko dioničko društvo, što je svakako vjerojatno i jedni put da se Osijek izvuče iz dubioze od oko 100-tinjak milijuna kuna dugovanja.

Navijači Bijelo-plavih morali su gotovo do same završnice strepiti hoće li se njihovi ljubimci zadržati u prvoligaškom društvu, što se na kraju pokazao kao bespredmetni i bezrazložni strah. Prvenstveno zbog prikupljenih bodova u posljednjih mjeseca dana, čime se na kraju, uz velike Mršićeve zasluge koji je izvukao maksimum iz ove ekipe te ih smjestio na osmu poziciju, ali i zbog odluke aktualnih drugoligaša kako nemaju namjeru iduće sezone participirati u najvišem rangu hrvatskog nogometa, čime se dovodi do apsurda i prvoligaški i drugoligaški nogometa u Hrvatskoj.

Pozitivno

Pričajući o sezoni osječkog prvoligaša, bio bi grijeh u istu rečenicu s problemima staviti put Bijelo-plavih kroz ovosezonsko izdanje Hrvatskog nogometnog kupa. Od osvajanja Kupa dijelio ih je samo Sveti Ivan Kelava, i njegova fantastična izvedba na vratima Zagrepčana te obrana penala u 85. minuti uzvratne utakmice finala. Stvarno šteta za Osječane što nakon 13 godina nije ponovljen uspjeh s Maksimira, kada su preko Cibalije stigli do svog prvog, ali i jedinog trofeja. Ostat će veliki žal za propuštenom prilikom da se iznenadi favorizirani Dinamo, strani/novi prvak, koji u dvije utakmice finala nije pokazao kako je apsolutno zaslužio taj trofej, što je i potenciralo razočaranja Slavonaca nakon završnog dvoboja.

Međutim, odlične predstave kroz samo natjecanje, prolaz preko Opatije, sesvetskog Radnika, ali i Rijeke te pogotovo vječitog rivala u slavonskom derbiju, Cibalije, donijeli su osmjeh na lica svih osječkih ljubitelja nogometa.

Što je najvažnije, plasmanom u finale osiguran je europski iskorak u narednoj sezoni, što će sigurno biti odličan temelj i za razvoj ove ekipe, ali i prilika da se mudrim poslovanjem i vodstvom čelništva, koliko-toliko i financijska situacija u klubu popravi te da napokon Osijek počne živjeti punim plućima kako bi se idućih sezona vratio tamo gdje mu je i mjesto, među tri, četiri najbolje hrvatske nogometne ekipe.

Negativno

Negativnosti u hrvatskom nogometu, pa prema tome i u osječkom prvoligašu jednostavno je bespredmetno naglašavati. Svi znaju kako je financijska situacija teška, aktualne uprave optužuju prošle, i tako u nedogled. O dugovanjima prema igračima, trenerima, bivšim ili sadašnjim, priča se prije razgovora o taktici ili formaciji kojom bi se trebalo suprotstaviti idućem suparniku. Osijek je tako živio čitave sezone i time je veći i značajniji rezultatski uspjeh kojeg su ostvarili u Kupu. Novi predsjednik i uprava iskazali su se rješenjem problema Karačić, ali bit će potrebno još puno posla kako bi se saniralo zatečeno stanje.

Istaknuli su se

Prvo ime sezone svakako je 23-godišnji Tomislav Šorša, kojeg je i Kohorta prepoznala kao najvažniju kariku u sastavu Bijelo-plavih te mu dodijelila svoju nagradu. Šoršini proboji po bokovima, asistencije ali i golovi prometnuli su ga u jednog od najatraktivnijih igrača lige, uz statistiku od devet asistencija te pet postignutih pogodaka do kraja sezone. Naravno, hrvatska liga nije apsolutno mjerilo nečije kvalitete, ali sve simpatizere Osijeka može radovati što imaju prilike gledati jednog takvog igrača. Koliko još dugo, pitanje je za novu upravu?

Utakmica sezone

Osijek je kroz sezonu odigrao nekoliko odličnih partija, a izuzetno važna bila je pobjeda nad Hajdukom u Gradskom vrtu, u samoj završnici sezone. No, tko to još nije pobijedio Hajduk u završnici protekle sezone?

Utakmice sezone naravno bile su one u finalu Hrvatskog nogometnog kupa. Osječkih 0:0, kao i rezultatom identičnih prvih 45 minuta dvoboja na Maksimiru bili su samo uvod za nevjerojatno drugo poluvrijeme te zagrebačke utakmice. Vratili su se Bijelo-plavi iz rezultatskog ponora, pet minuta prije kraja imali su najbolju moguću priliku za izjednačenje, što bi im možda u konačnici i donijelo Rabuzinovo sunce. Međutim, Kelava je ipak imao neke druge planove.

Iznenađenje sezone

Osječka mladost! Možda to i nije iznenađenje, ali baš svake sezone Bijelo-plavi imaju priliku kadar popunjavati perspektivnim i kvalitetnim mladim igračima, jer izgleda kako je ovaj kraj jednostavno nepresušan izvor nogometnih talenata. Posebno su se istaknuli 20-godišnji Perošević, koji je upisao sedam pogodaka i jednu asistenciju te vršnjak mu Maglica, koji je u devet navrata tresao protivničku mrežu te jednom asistirao. Ako tako nastave, velika je nogometna budućnost pred njima.

Presuda

Glavni i osnovni temelj za razvoj kluba u narednom razdoblju bit će sposobna uprava, a ekipe kvalitetan trener. Izgleda kako u ovom trenutku Osijek ima prave ljude na pravim pozicijama za taj posao. U Osijeku se ponovno stvara jedna nova generacija kvalitetnih igrača, koja će iduće sezone imati priliku svoje znanje i umijeće pokazati i na europskoj sceni.

"Moram se zahvaliti publici na podršci i upravi kluba koja je uspjela podići lošu atmosferu koja je vladala oko kluba, a uz dodatnu selekciju i neka pojačanja siguran sam da Osijek ima mogućnost iduće sezone ugroziti Dinamo i Hajduk," možda je vizionarski zaključio trener Stanko Mršić na kraju ove prvoligaške sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2012. u 16:06
    Glavni cilj Osijeka u takmičenjima domačeg prvenstva trebao bi uvjek biti izlazak u Europu
    Obrisan korisnik
  • Ljuke18.05.2012. u 20:45
    Cudesno je kako Osijek svake godine iznjedri par odlicnih,mladih igraca.Zato i nema najava i pompoznih pojacanja,jednostavno nisu potrebni.Samo da se mudrije sa novcem raspolaze,ne krade i ne rasprodaje igrace sakom i kapom i eto jaki Osijek u sljedecoj sezoni...Uz bok Dinamu,Rijeci,Slavenu,sad ne... [više na forumu]
    Ljuke
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 19:05
    Daj Bože da i ostali ćimbenici u gradu i županiji koji to god mogu stanu uz Osijek, jer ovo što čini Osijek i njegovi omladinski pogoni u ovakvim uvjetima graniči sa čudom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 17:32
    Pa Novalić i je pokrao klub i još ga ugovnao za, pokazat će se, narednih 10 godina!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 16:54
    Pa imali ste love ali pokrali su vas Novalić i slični!!!
    Obrisan korisnik