Nogomet

Okolnim putem do afirmacije

Piše:Vedran Babić • nedjelja, 01.04.2012.
Okolnim putem do afirmacije
Foto: EPA

Italiju se oduvijek više povezivalo s iskustvom nego s mladošću, barem što se reprezentativaca tiče. Tako će i na predstojećem Euru nosioce momčadi činiti stariji i iskusniji igrači, no jedan od onih iz mlađe garde koji će "vrebati" svoju priliku je Fabio Borini...

29. veljače 2012. godine Fabio Borini debitirao je za A reprezentaciju Italije u porazu protiv SAD-a. Bio je to očekivani korak u njegovoj nacionalnoj karijeri s obzirom da je prošao reprezentacije svih uzrasnih kategorija.

Nogomet je počeo igrati u Bologni, a 2007. godine nije mogao odoljeti pozivu velikog Chelseaja. No kao i većini mladih igrača koja stigne na Stamford Bridge, teško mu se bilo probiti do prve momčadi. U naredne dvije sezone završio je svoj juniorski staž i potom preselio u rezerve.

Fabio Borini

Aktualni klub: Roma
Dosadašnji klubovi: Chelsea, Swansea, Parma
Broj nastupa za reprezentaciju: 1
Broj golova za reprezentaciju: 0
Najveći uspjeh s reprezentacijom: -

Ondje je postao jedan od najvažnijih igrača i nekako se uspio nametnuti tadašnjem treneru Carlu Ancelottiju u prvoj momčadi. Čak je i debitirao u Ligi prvaka, no sveukupno dobio je "mrvice". Nije pomogla ni operacija kile zbog koje je morao izbivati neko vrijeme.

U ožujku 2011. Borini je otišao u Swansea na posudbu do kraja sezone 2010./2011. Bio je to pravi potez za mladog Talijana jer je ondje trener bio nekadašnji trener u Chelseajevoj omladinskoj školi Brendan Rodgers.

"Puno mi je pomogao. Podigao mi je samopouzdanje, što je vrlo bitno za mladog igrača. Impresionirao sam ja njega i on mene. Poznavao sam ga još iz Chelseaja i to je bio jedan od razloga zbog kojih sam došao ovdje", govorio je Borini o Rodgersu.

Borini je Swanseaju pomogao da izbori povratak u Premiership, no u novoj, tekućoj sezoni, promijenio je sredinu. Ispostavilo se da je s talijanskim prvoligašem Parmom potpisao predugovor čak i prije nego što se pridružio Swanseaju.

2. srpnja 2011. godine Parma je potvrdila dovođenje Borinija, no već koncem kolovoza mladi napadač preselio je u Romu na posudbu. Vučica je za njegove usluge tijekom ove sezone platila 1.7 milijuna eura uz mogućnost otkupa ugovora za 7 milijuna eura.

U Rimu je Borini postepeno dobivao sve veću minutažu pa je tako u 24 dosadašnja nastupa postigao deset golova. Kvalitetne igre natjerale su i talijanskog izbornika Cesarea Prandellija da mu uruči poziv za prijateljsku utakmicu protiv SAD-a u Genovi krajem veljače. U igru je ušao u 58. minuti i do kraja utakmice imao dvije dobre prilike za izjednačenje.

"Volio bih nastupiti na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, to bi bilo sjajno", rekao je Borini prije dvije godine. Ako nastavi napredovati kao do sada, želja bi mu se vrlo lako mogla i ispuniti.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 16:58
    bit če zanimljivo vidjeti ovu talijansku reprezentaciju
    Obrisan korisnik