Nogomet

Povijesni napadački izdanak škole Manchester Uniteda

Piše:Ante Zovko • nedjelja, 01.04.2012.
Povijesni napadački izdanak škole Manchester Uniteda
Foto: EPA

Iako zvuči nevjerojatno, Manchester United u eri Alexa Fergusona nikad nije uspio iz svoje nogometne akademije izvući napadača koji će moći predvoditi napad prve momčadi. Sve do Dannyja Welbecka.

U najtrofejnijem razdoblju Manchester Uniteda klub je uvijek morao dovoditi napadače sa strane. Primjera je mnogo. Od Dwighta Yorkea i Andyja Colea preko Waynea Rooneyja do Cristiana Ronalda, Dimitra Berbatova i Carlosa Teveza.

Danny Welbeck

Aktualni klub: Manchester United
Dosadašnji klubovi: Preston North End, Sunderland (posudbe)
Broj nastupa za reprezentaciju: 4
Broj golova za reprezentaciju: 0
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Plasman na Euro 2012.

Unitedova škola dala je brojne vrhunske igrače u posljednjih tridesetak godina, uostalom Alex Ferguson većinu uspjeha požnjeo je s generacijom koja je stasala u domaćoj školi. Ali napadač je uvijek bila bolna pozicija. Posljednji etablirani napadač koji se probio kroz Unitedovu školu donedavno je bio Mark Hughes, danas menadžer Queens Park Rangersa koji je svoje najbolje dane na terenu proživio od sredine osamdesetih do sredine devedesetih.

Sve do 2008. i Dannyja Welbecka, mladića ganskog podrijetla koji je rođen i odrastao u Manchesteru, a kao još jedan, sada bivši suigrač, krenuo je iz svoje ulice do Kazališta snova. Naime, Welbeck je odrastao kao susjed bivšeg braniča Manchester Uniteda Wesa Browna. Brown se jednom prilikom podsjetio kako su njega, tada 16-godišnjeg polaznika Unitedove škole, i društvo gnjavio 11 godina mlađi dječak da im se pridruži u uličnom haklu.

"Mislili smo da će se ozlijediti. Ali zabrinutost nije trajala dugo. Čim je počeo, moglo se vidjeti da s Dannyjem nema šale. Bio je jako vješt i znao se brinuti za sebe."

Probijajući se kroz omladinske kategorije, Welbeck se istaknuo kao polivalentan igrač koji može igrati i krilnu i čistu napadačku poziciju. Njegova koordinacija pokreta, neobična za njegovu visinu, podsjetila su Fergusona svojedobno na bivšeg napadača Arsenala Nwankwa Kanua.

Kao zvijezda omladinske škole pozvan je kao tinejdžer na turneju po Saudijskoj Arabiji no, iako je ostavio odličan dojam, prije prilike u prvoj momčadi morao je proći kaljenje. Prvo u Preston North Endu, a pravu afirmaciju prošao je u Sunderlandu.

"Welbecka je uvijek krasila sjajna tehnika, ali je sporo napredovao sve dok nije otišao u Sunderland na posudbu", rekao je Ferguson. "Ondje je odrastao, postao čovjek. Dok je odrastao imao je problem s koljenom, ali smo ga uvijek bili spremni čekati. On je drugačiji, ima široku paletu poteza i duge noge. Kada krene, galopira brzo. Pred njim je velika budućnost."

Kao još jedan od odličnih engleskih krilnih igrača, poput Adama Johnsona i Thea Walcotta, prošao je i reprezentativne mlađe kategorije vrlo brzo. Kad je došlo do pitanja nastupa za seniore, pojavilo se zanimanje Ganskog nogometnog saveza, ali Welbeck je izabrao Englesku i debitirao baš protiv Gane na Wembleyju.

Kao jedini igrač koji je rođen i odrastao u Manchesteru nastupio je u derbiju Cityja i Uniteda krajem 2011. godine, u sezoni u kojoj je stekao potpuno povjerenje menadžera. Nekoliko atraktivnih pogodaka i općenito dobra igra nagnali su mnoge analitičare da ga proglase igračem koji bi mogao zasjati u engleskoj momčadi na Euru. U nedostatku Waynea Rooneyja mogao bi biti jedna od ključnih karika u prve dvije utakmice Eura.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 20:40
     ako treba netko -kupi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 20:39
    Nisu se baš ni trudili jer im to buđet omogučava
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 18:05
    http://www.youtube.com/watch?v=vf9SOUOiNHQ Učio je od najboljih ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 16:51
    broj golova za repku nije 0, naime, zabio je gol Belgiji...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 15:20
    fali cantona u prvom paragrafu :)
    Obrisan korisnik