Nogomet

"Pričuve" opravdale ukazano povjerenje

Piše:Vedran Babić • petak, 25.05.2012.
"Pričuve" opravdale ukazano povjerenje
Foto: Aldo Šuran

Hrvatska je bez stresa pobijedila Estoniju u prvoj pripremnoj utakmici uoči Eura, a ono što izbornika Slavena Bilića posebno može veseliti jest to što je pobjeda izborena na krilima reprezentativaca iz drugog plana kojima je pružio priliku. Hrvati su u odličnoj atmosferi na Aldu Drosini nerijetko pribjegavali atraktivnim potezima, a upravo su dva pogotka plod takvih, atraktivnih poteza. U drugom poluvremenu igra se malo "razvodnila" slijedom brojnih izmjena, no to ipak ne može pokvariti ukupan dojam koji je vrlo dobar. No, ne treba se zanositi. Estonija je neusporedivo slabija momčad od svih s kojima će se Hrvatska susresti na Euru...

Danijel Subašić: Generalno nije imao previše posla. Estonci su imali puno udaraca, no malo njih je pronalazilo okvir. Imao je Subašić nekoliko netočnih ispucavanja, a kod primljenog pogotka posao mu je otežao Vukojević, koji je skrenuo putanju lopte.

Domagoj Vida: Na poziciji desnog bočnog Vida nije impresionirao. Upravo preko njegove strane Estonci su stvarali najviše problema, pogotovo u prvom dijelu. U napadačkim akcijama ostao je bez konkretnog učinka, a krajem prvog poluvremena glavom je pogodio gredu. Protiv jačih suparnika morat će biti sigurniji.

Vedran Ćorluka (do 80. minute): Večerašnji kapetan hrvatske reprezentacije odigrao je baš kapetanski. U početku ga je nezgodni Ojamaa jednom "zavrtio", no nakon toga bio je pouzdan i siguran, kako u zraku, tako i na tlu. Postigao je vodeći pogodak, koji je uvelike pridonio opuštenosti i fluidnosti hrvatskog napada.

Gordon Schildenfeld (do 46. minute): Uz bok Ćorluke Šifo je korektno odradio svoj posao, kojeg objektivno i nije bilo puno, djelomično zato što je igrao samo jedno poluvrijeme.

Ivan Strinić: Bivši Hajdukov igrač odradio je svih 90 minuta u Puli, no i dalje odaje dojam najslabije karike u reprezentaciji. Ukoliko upravo on bude prvi izbor za poziciju lijevog bočnog, u obrambenim zadacima trebat će mu pomoć iz veznog reda. Ubacivao se u napadačke akcije, ali osim jednog prodora nije opasnije ugrozio desnu stranu estonske obrane.

Tomislav Dujmović (do 46. minute): Svoj posao u sredini terena iskusni Dujmović odradio je bez većih poteškoća te je u suradnji s Badeljem dobro zatvarao prostor i prekidao gostujuće napade.

Milan Badelj: Jedan od boljih pojedinaca Bilićeve momčadi večeras. Dinamov veznjak praktički nije napravio niti jedan krivi potez tijekom 90 minuta na travnjaku. U obrani je bio čvrst, u posjedu lopte siguran i spretan, a odigrao je i nekoliko uspješnih dugih dodavanja. Također je i "ukrao" nekoliko lopti estonskim veznjacima i tako izravno omogućio posjed svojoj reprezentaciji.

Ivo Iličević (do 60. minute): U početku utakmice nije se iskazao, no kasnije se oslobodio i pokazao što može. Nastojao je prodirati svojim kvalitetnim driblinzima i proigravati svoje suigrače. Izvodio je i sve prekide, a upravo je iz jednog takvog Hrvatska povela.

Ivan Perišić (do 46. minute): Nudio se Perišić i trudio, no bio je nekako samozatajan. Vrhunac njegova učinka u prvom poluvremenu jest asistencija Kaliniću za drugi pogodak Hrvatske.

Eduardo da Silva (do 60. minute): Popularni Dudu bio je vidljivo željan igre, a težio je i atrakciji u svojim potezima. U formaciji je bio nešto povučeniji od Kalinića te se često vraćao po lopte. Sve u svemu, solidna partija i svakako plus za izbornika, kojemu je pravi Eduardo jako potreban.

Nikola Kalinić: Strijelac drugog pogotka bio je konstantna prijetnja estonskoj mreži. Našao se u nekoliko izglednih situacija, a ponovno je pokazao koliko je snažan u duelu. "Hrvao" se za poziciju, odlično se gradio i znalački čuvao loptu.

Josip Šimunić (od 46. minute): Besposlen, gotovo nevidljiv.

Ognjen Vukojević (od 46. minute): Kvalitetno zamijenio Dujmovića u srcu veznog reda i uspio se upisati u strijelce u završnici utakmice.

Niko Kranjčar (od 46. minute): Bilo je vidljivo da mu nedostaje utakmica i da se tek vraća poslije ozljede, no odličnim dodavanjem Vrsaljku kod trećeg pogotka podsjetio na što je sposoban.

Ivan Rakitić (od 60. minute): U nešto ofenzivnijoj poziciji nego što je to inače slučaj Rakitić nije ostavio značajniji trag.

Mario Mandžukić (od 60. minute): Unio određenu živost u momčad, ali također bez konkretnijeg učinka.

Šime Vrsaljko (od 80. minute): Tek što je ušao u igru asistirao Vukojeviću za 3:0.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 14:40
    ma Ćorluka mora na tog lijevog beka nema druge, proklinjalo se Pranjića a sad zamislite što bi Walcot ili neko jači napravio Striniću, sve ostalo zasad solidno....
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava26.05.2012. u 13:50
    bormeš.................... rezerve ljepše i kokretnije igraju....bravo momci
    Torca-Dubrava
  • arsenal-lover26.05.2012. u 13:42
    Ja ne vjerujem ovakve novinare, perišić i iličević nisu bili ništa posebno, a badelj je bio jedan od boljih pojedinaca... Kad će ljudi shvatiti da nam ne treba 3. zadnji vezni nego jako krilo, nadam se da je i Bilić to shvatio
    arsenal-lover
  • Kit Karson26.05.2012. u 12:32
    Iličević mora ići sa repkom.
    Kit Karson
  • Byserabya26.05.2012. u 11:19
    Za koji qurac je jučer odmaral "najbolje", umjesto da uigrava ekipu na koju računa, on ih pol ostavi tribini, a igraju oni za koje ionak zna da nejdu na EP. Eee Biliću, takvim pristupom nemo prvi na prvenstvu
    Byserabya