Košarka

Rad i trud donijeli naslov prvaka

Piše:Branimir Korać • srijeda, 06.06.2012.
Rad i trud donijeli naslov prvaka
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone su uzeli 17. naslov prvaka Hrvatske i ovo je definitivno jedan od slađih. Na početku ove košarkaške sezone su bili na dnu, malo toga je izgledalo dobro, međutim na kraju su završili na vrhu zahvaljujući velikom radu koji im se u konačnici isplatio...

Ipak nije bilo riječi o povratku Cedevite u finalnu seriju i velikom preokretu. Cibona je samo pokazala kako je treća utakmica bio loš dan, kako su u ovom trenutku kao momčad dosta bolji od Cedevite i apsolutno zasluženo odnose naslov prvaka Hrvatske. Četvrta utakmica je bila preslika one druge, Cedevita je ponovno imala previše neraspoloženih igrača što je apsolutno nedopustivo i neoprostivo u ovako ključnom trenutku. Na kraju su to platili visokim porazom koji je u konačnici mogao biti i još viši.

Još jednom je presudila puno veća energija i motoričnost Cibona, još jednom su izgledali kao momčad koja više želi pobjedu i koja zna na koji način do nje doći. Cedevita je samo u početnim trenucima susreta bila ravnopravan protivnik i nešto pokušavala, međutim kasnije je ipak presudilo to što je njihov plan ipak imao više rupa nego Cibonin.

Koliko god navijači Cibone slave ovaj naslov i uživaju u njemu, sigurno je i njima žao što je sezona došla kraju. Cibona je posljednjih mjeseci igrala odličnu košarku, pokazala veliki napredak i to je vratilo gledatelje na tribine. Formirala se ona pozitivna masa ljudi koji dolaze na utakmicu navijati i uživati, već dugo u Domu Dražena Petrovića, ali i u nekim drugim dvoranama nije bilo tako dobro ozračje.

Te iste navijače nije pokolebao niti poraz u produžetku te su pohrlili u Dom sportova i dalje bodriti svoje igrače. Oni su im to vratili na najbolji mogući način osvojivši naslov prvaka.

I ovaj put je Cibona pobijedila kao momčad, u presudnim trenucima odlično je odigrao Khalid el-Amin koji je pokazao kako Cibona ima širinu i svaki put netko drugi može povući. Malo je izostao napadački učinak Damjana Rudeža kojem je u napadu malo toga polazilo za rukom, no bilo je tu sasvim dovoljno igrača koji su odradili posao vrlo dobro.

Kod Cedevite jedina svijetla točka je bio Chris Owens. Amerikanac je odigrao jednu od boljih utakmica u dresu Cedevite u posljednje vrijeme, ali nije imao podršku suigrača. Ponovno su podbacili oni koji su trebali nositi Cedevitu, ponovno je mizeran učinak imao najvrjedniji Cedevitin igrač Dontaye Draper i na kraju se pokazalo točnim - bez Draperovog pravog učinka, Cedevita nema prevelike šanse u ovoj seriji. Amerikanac s hrvatskom putovnicom je odigrao cijelu seriju ispod svake kritike, niti je preuzimao odgovornost, niti je razigrao momčad i Cedevita je bolje izgledala kada je on bio na klupi.

Repeša bi bio najveće pojačanje

Malo je cijelu feštu poremetila najava Jasmina Repeše kako je bliži odlasku nego ostanku. Iako je vrlo izvjesno kako bi Repeša mogao promijeniti sredini, Unicaja se čini najizglednijom opcijom, u navijačkom puku kao i u klubu do posljednjeg se trenutka nadaju kako će se naš vrsni trener odlučiti na ostanak. Niti je potvrdio da odlazi, a niti da ostaje te je njegova sudbina ostala u zraku. Nada još uvijek tinja, navijači su odigrali na kartu emocija što Repešu nije ostavilo suzdržanim. "Dirnuli su me ti pozivi publike, strašno su me dirnuli, međutim, sve ćemo vidjeti."

Cedevita nastavlja rasti

Cedevita je definitivno u zadnjih 5-6 sezona napravila ogroman iskorak. Pomalo napreduju, svake sezone su sve jači i konkurentniji, a to im je donijelo i Euroligu. No posebno u završnici sezone pokazalo se kako su potrebne određene promjene kako bi se ostvario dodatni napredak i dobar nastup u Euroligi. One će sigurno uslijediti, u klub će sigurno doći nešto novih igrača, a treba vidjeti i kakva će sudbina biti trenera Anzulovića koji je s Cedevitom osvojio Kup i pao u dva finala. Rezultatski napredak je ostvaren, a ostaje za vidjeti je li on zadovoljio poslodavce.

Što dalje?

Dok u Cedeviti recimo imaju neku viziju što i kako dalje, Cibonina budućnost je još uvijek neizvjesna. Puno toga će ovisiti o financijama, pojavile su se priče o ulasku sponzora koji bi trebao pomoći Ciboni nakon čega bi bilo svakako lakše složiti roster za sljedeću sezonu. Puno će ovisiti i o Repeši i o pregovorima sa stožernim igračima, Suton, Wright i ostali, svima su porasle akcije nakon ove sezone i neće biti lako zadržati ih. No trener će biti ključ, ukoliko Repeša napusti Cibonu, bit će potrebno dovesti zamjenu koja mu je što bliže po kvaliteti. Bit će gotovo nemoguće dovesti jednako dobrog trenera, no svakako će trebati osigurati trenera koji je sposoban nastaviti njegov put.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 21:39
    Čestitke Ciboni nada na put stare slave
    Obrisan korisnik
  • Cholo07.06.2012. u 09:00
    Cholo
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 08:24
    Vjerojatno si mlad pa neznas da je bila jednom jedna Lokomotiva koja je promijenilaime u Cibona. Cibona je bila kompanija koja se bavila proizvodnjom i prodajom hrane i slicnoga. I trajala je dok je nisu raskomadali i opljackali - zna se na celu sa dugogodisnjim predsjednikom Kos.Kluba Cibona... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 22:41
    nisi mi odgovorio pa ću ponovit - ako je cedevita igračka, šta je cibona koja se financira novcem iz zg proračuna? Kako to da se uz takvo ime kakvo je Cibona ne zalijepi neki jaki sponzor pa da ih ne moram financirat ja i ostali? Zašto nisu htjeli da im Atlantic postane gl sponzor i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 22:19
    Ne kužim što ti smeta taj naziv, isto kad netko kupi auto, avion, tako kupi klub. Malo se zabavi par godina i onda ide dalje. Nisam htio biti bezobrazan, ali si me natjerao s tim nepotrebnim durenjem i uspoređivanjem neusporedivog - hirona i cibone.
    Obrisan korisnik