Košarka

Cibona u četvrtoj utakmici do naslova prvaka!

Iz Doma sportova:Marko Domljanović • utorak, 05.06.2012.
Cibona u četvrtoj utakmici do naslova prvaka!
Foto: FaH

Završeno je još jedno košarkaško prvenstvo Hrvatske, a novi prvak je Cibona koja nije dozvolila da se serija vrati u Draženovu dvoranu. Domaćini su vodili samo jednom i to početkom druge četvrtine, a ostatak utakmice u potpunosti je pripao gostima koji tako sasvim zasluženo slave novi naslov.

Košarkaši Cibone novi su prvaci Hrvatske! U četvrtoj finalnoj utakmici neuvjerljiva Cedevita još jednom nije imala lijeka za raspoložene Vukove pa naslov potpuno zasluženo odlazi u ruke momčadi iz dvorane Dražena Petrovića koja je u ovogodišnjoj Ligi za prvaka zaista pokazala najviše.

Obje momčadi u utakmicu su ušle s ponešto osvježenim sastavima jer se Ciboni vratio Barbour, a Cedevita je pomalo neočekivano u momčadi imala i Smodiša koji ipak nije ulazio u igru. Domaćini su na početku napade pokušavali završiti tricom, ali to im baš i nije pošlo za rukom pa Žižić jednim pogođenim bacanjem postavlja rezultat na 0:6 u četvrtoj minuti. Situacija se mijenja ulaskom Owensa koji odmah postiže četiri koša i tako dovodi domaćine na 6:6.

Cibona je na to imala spreman odgovor i tricom Kusa gosti bježe na 6:10. Uslijedio je prekršaj Zubčića na Draperu koji je izazvao gužvu na terenu pa su obje momčadi otišle na liniju slobodnih bacanja, a tu je Zubčić bio bolji od Cedevitinog playa s jednim pogotkom i tako donio Vukovima pet koševa viška. Međutim, Cedevita ekspresno odgovara te preko Opačka i sjajnog Owensa stiže samo na koš zaostatka. Gosti su se tricom Sutona kasnije još jednom odvojili na 14:20, ali Bagarić i Car do kraja četvrtine vraćaju domaćine u igru.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Drugu dionicu bolje je otvorila Cedevita koja tricom Cara na isteku 12. minute dolazi do svog prvog vodstva na utakmici - 23:22. Ipak, to vodstvo je bilo vrlo kratkog vijeka jer Cibona serijom od 7:1 još jednom preuzima kontrolu nad rezultatom. Anzulovićeva momčad u tim trenucima pokazuje priličan nedostatak inspiracije u napadu što su gosti znali iskoristiti pa Wright u 17. minuti postavlja dotad najvećih sedam koševa razlike, a neke dvije minute kasnije Kus tricom donosi i okruglih deset poena prednosti - 26:36. Da razlika nije rasla domaćini mogu zahvaliti Bilanu koji do kraja poluvremena postiže četiri koša za 30:38.

Domaćini su i treću četvrtinu bolje otvorili primakavši se na samo 35:40 novim košem Owensa, ali Cibona se vrlo brzo pribrala i u 24. minuti Žižić postavlja dotad najvećih 35:46. Cedevita uzvraća brzim koševima Baždarića i warrena pa Repeša poziva minutu odmora. To se pokazalo kao fantastičan potez jer su gostujući igrači na trenerove upute reagirali maestralno i prelomili utakmicu - trice El-Amina i Rozića odvode Cibonu na 39:52, a nakon tehničke pogreške domaćina El-Amin slobodnim bacanjima postavlja ogromnih 41:60 u 28. minuti. Cedevita se ipak uspjela nakon toga malo pribrati i tricom Drapera u posljednjim sekundama dolazi na 13 koševa zaostatka - 50:63.

Prednost gostiju početkom četvrte četvrtine čuvao je raspucani El-Amin koji u tom dijelu utakmice postiže čak osam koševa i odvodi Cibonu na uvjerljivih 54:71. Tricom Baždarića četiri minute prije kraja Cedevita zaključuje seriju od osam uzastopnih koševa i stiže na jednoznamenkasti zaostatak, ali na drugoj strani Kus uzvraća istom mjerom i otklanja opasnost. Završnicu su odlični navijači u plavom dočekali na nogama i zajedno sa svojim ljubimcima proslavili apsolutno zasluženu pobjedu i naslov prvaka. Završilo je 77:64.

Statistika će vrlo zorno pokazati koliko je Cedevita odigrala lošu utakmicu jer je jedini igrač s dvoznamenkastim brojem poena bio Owens koji je zabio 14 koševa. Na drugoj strani najbolji strijelac bio je Kus s 18 koševa, a El-Amin je dodao još 16. Međutim, vrlo je zanimljivo pogledati omjer izgubljenih i osvojenih lopti koji je kod Cedevite bio jako loših 19:2. Domaćine je također izdao i šut za tricu jer su pogodili samo pet od 21 pokušaja, a na poluvremenu je u toj rubrici stajalo poraznih 1/11.

Sve u svemu, naslov definitivno odlazi u prave ruke. Jasmin Repeša odlično je posložio svoju momčad koja je od početka Lige za prvaka upisala jedan jedini poraz pa se trijumfu Vukova zaista nema što prigovoriti nego im se samo - nakloniti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 16:19
    Cibona je sad u poziciji da krene graditi ekipu za budućnost. Mislim da je svima jasno da bjesomučno kupovanje vodi u bankrot a kad nemaš neograničeni budžet onda nikad ne znaš što ćeš kupiti(mislim na Amerikance koje traže po raznim kampovima). Dakle da ja odlučujem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 14:10
    istina..taj je Zganec napravio zaista dosta igraca...samo mu je problem sto previse psuje igracima(igrao sam protiv Fenixa nekoliko puta) tip igracima redovito psuje mater
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 12:29
    Iako navijam za Split bilo bi mi drago da Tedeschi krene putem okupljanja mlade generacije.. Zašto ne, nek dođu i blizanci Žganec, i Hezonja, možda Arapović, Katić, čak i Šarić kad bi bio kvalitetan projekt. A to znači trener prve momčadi Maljković / Spahija / Vujošević (koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 11:43
    maljkovića sigurno nećemo na emocije dovest za "sitnu lovu" kao što smo repešu... odštete za hezonju uskoro neće biti, on je već predao papire fibi i uskoro je slobodan, eventualno će biti potrebno dati neku sitnu lovu... braću žganec jako teško pošto je njima već... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 09:55
    Čstitke Ciboni-rutinski odigrana utakmica,rezultat od samog početka pod kontrolom, niti jednom nije bio ugrožen
    Obrisan korisnik